Tutorial Pagi Jumaat

cposawit said on 06/08/2009 at 10:59 pm:Salam,

1.Guana nak ling dg blog lain kak
2.Taip cposawit kat serch tak keluar plak, so guana nak keluarkan tu kak

@cposawit, nak link dengan blog lain, add saja url blog dia di widget kat sidebar.

Anggap saja tutorial ini untuk newbie sebab awak tak bagi link blog untuk Kak Jie tengok tahap kefahaman .. mana tau tuan yang bertanya ini  otai tahap gaban!

Dashboard > Layout > Add a Gadget > ada 3 pilihan.


1. Add Feed > yang ni 5 entri terbaru blog yang kita link itu akan terpapar.

Kat url feed tu letak url : contoh http://kujie2.com/feeds/posts/default

* kujie2.com tu boleh ditukar url blog yang hendak kita add.  Widget Feed ini juga boleh digunakan untuk ‘Post Terkini ‘ atau “Recent Post’ di blog. Tukar saja url dengan url blog sendiri.

2. Add Link List –  yang terpapar dalam bentuk  ‘anchor link’

Title – letak la ‘teman tp mesra’ ke…’ selalu singgah ‘ ke..
New site url tu : contoh http://www.kujie2.com
New site name : kujie
Save

Nak tambah link blog lain……..buat proses new site url dan new site name tu lagi sekali.

3. Blog List – yang ni popular sekarang

klik Add To List, masukkan saja url blog yang nak kita add . Boleh pilih beberapa function contohnya hanya 5,10,20 atau kesemua blog yang kita add itu dipaparkan.

faham dah?

linkblog

Sebenarnya Kak Jie yang tak faham soalan..main agak -agak saja .:lol:

Untuk buat Recent Posts di blogspot

1.Login ke akaun blogger .

2.Layout > Page Elements > Add a Gadget > pilih Feed.

3.Masukkan url Feed.

Recent Post ( Artikel Terkini )

http://url blog/feeds/posts/default

Recent Comments ( Komen Terkini )

http://url blog/feeds/comments/default

* gantikan url blog dengan url blog anda , contoh

7. Klik Continue dan Save

Soalan no 2

Daftarlah blog kat search engine:

Daftar Google
Untuk mendaftar ke google, kunjungi [sini]

Atau masa kat akaun google ( My Account ) , ada Webmaster Tools, klik situ Add Site. Ikut saja arahan yang diberi.

Daftar Yahoo!

Untuk mendaftar ke yahoo! kunjungi [sini]. tetapi terlebih dahulu mempunyai account yahoo, kerana diperlukan log in terlebih dahulu ke account yahoo.

Apabila sudah login, isi URL , kemudian klik Add URL, selesai.

Daftar ke Msn

Untuk daftar ke Msn, kunjungi [sini] dan isi huruf verifikasi dan URL pada kotak yang tersedia, kemudian klik Submit URL, selesai.

Lepas jawap soalan berjela-jela ini, baru terfikir apa yang ditanya mungkin mengenai Google Authority Listing.

Sayakan makcik kepoh kat kaunter pertanyaan…orang tanya tandas saya tunjuk bilik boss.:lol:

kujie2.com

Yang ini, pihak Google saja yang boleh jawap tetapi selalunya ianya  banyak dipengaruhi oleh jumlah carian secara harian, jumlah backlink yang signifikan dan juga backlink dari laman web yang juga mempunyai kekuatan di Google.

32 Replies to “Tutorial Pagi Jumaat”

  1. kadang-kadang saya sendiri terlepas pandang untuk lakukan benda-benda pada blog-blog saya.. entri ni sedikit sebanyak mengingatkan saya semula.. lepas lama sangat tak online terlupa benda-benda ni semua
    .-= nuaeman´s last blog ..Nombor Corot pun ada hadiah! =-.

    1. @nuaeman, Kalau kita kenal blog kita, kita kenal sasaran pengunjung senang kita nak tulis apa yg sepatutnya pembaca kita inginkan…

      komen ini sgt bererti tau… :mrgreen:

  2. Kujie,
    Terima kasih, terima kasih.
    Suka kalau ada tutorial sekali sekala.
    Boleh tambah ilmu.
    Bukan budak sekolah je kena belajar, cikgu sekolah lagi banyak kena belajar.
    Bukankah kita perlu menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat. 😎
    .-= Kak Long´s last blog ..Mahal sangat ke? =-.

    1. @Kak Long, kadang2 tutorial ni utk diri saya sendiri kak long… kadang2 kita pun lupa..terpaksa rujuk entri lama2..

      seronok utk berkongsi dengan kawan…seronok untuk lihat kawan2 gembira :mrgreen:

  3. kak jie yg fofuler ghitewww.. ammvoiii
    .-= en_me´s last blog ..Entri Berani Mati – the tag =-.

  4. kak jie,
    kalau daftar kena ada ujian bertulis ka lepas tu. saya ni dah zaman asar, mana nak exam2 nih 🙂

    tapi, tenkiuu pasal bagi tips… ada ramai yg tak tau tapi malu…(saya lah tuw)
    .-= AyKay´s last blog ..Hebat orang berilmu =-.

    1. @Bb Hussain, kadang2 ada yg kita nk tanya, tapi tak tau nak tanya…bila ada org tanya.baru kita terfikir…ooooooooooo….mcm tu :mrgreen:

    1. @denaihati, tak semestinya…kadang2 apa yg kita suka tak semestinya org suka..kadang2 apa yg kita mahu tak semestinya org lain pun mahu 😆

Comments are closed.