Tutorial Untuk Newbie WordPress

Semalam saya dapat 2 email pertanyaan dari pengguna baru wordpress selfhosted. Tahniah kerana mempunyai kad pengenalan maya dalam dunia blog.

Hampir setiap hari saya dapat email mohon bantuan.   Sidebar meleretlah, gambar tak boleh uploadlah, komen hilanglah  tetapi KEBANYAKKAN TAK PERNAH  BAGI URL BLOG? KENAPA YE?

Kalau saya tak tengok , macam mana saya nak rawat?

Hujung-hujung minggu yang sejuk dan sangat sedap untuk tidur² bergolek bermalas-malasan macam Garfield, saya pun malas untuk membebel panjang-panjang.

Kepada blogger yang baru beli domain dan hosting dan bercadang untuk install wordpress, saya sarankan  rujuk tutorial sasa  Setting Asas Dashboard WordPress dan beberapa tutorial yang dibuat oleh kawan-kawan saya.

  1. Sembang Komputer – Install wordpress dengan Fantastico
  2. Syahirul.com – 15 Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Install Blog WordPress Self-hosted
  3. Jomkongsi.info – 5 Perkara Utama Selepas Pemasangan Blog WordPress
  4. Muhammadtarmizi.com – Memahami Theme WordPress Yang Ada Di Blog Anda
  5. Menteil.net – 12 Langkah Menjadi Blogger Yang Berjaya
  6. Myjazmanie.com – Panduan Tulis Blog: 100 Idea Untuk Blog Part 1

Kalau dah sampai ke blog mereka, jangan segan untuk selongkar entri-entri lain yang berfaedah.    Kata kunci di sini – CARI !  Kalau nak beli basikal kena cari kat kedai basikal, kalau nak beli cupcake kena cari kawan-kawan yang jual cupcake…tak gitu?:lol:

Blogger bukan wordpress pun boleh klik, baca dan selongkar banyak tips dan petua dari blog mereka.

©kujie ~ meeeooowww ……… gedik kucing parsi!

49 Replies to “Tutorial Untuk Newbie WordPress”

  1. newbie kat wp..pening tgok dashbord wp..search tutorial pasal wp..xde byak sngt info..akhirnya jumpa kat sphere kak kujie..suke2.. 😀

  2. slm kak kujie..thanks dgn perkongsian info kwn2 tu. sy nak pi baca lah!

    Umo WP baru 1 ari nih..huhuhu

  3. chybee amik masa 2 minggu gak la nak bg siap setting sume website chybee..alhamdulillah semuanya telah berjalan lancar..siap dah tuka2 hosting dalam sebulan 😀
    .-= chybee´s last blog ..chy.BE.e CREATIVE =-.

  4. thanks yer kak gie yang x pernah jemu share idea:)
    bergune untuk saya as a newbie:)

  5. saya juga cuba-cuba belajar guna wordpress, tapi yang free sajalah. mana tahu nak guna yang berbayar pulak nanti. ada banyak beza ke antara berbayar dan self hosted? tapi… saya rasa soalan saya ni saya boleh jawab sendiri kut…

    macam dapat t-shirt free ngan t-shirt berjenama yang kita belilah kan…
    .-= klcitizen´s last blog ..perempuan gedik pun kalah =-.

  6. maybe sebab takde suatu tempat untuk dirujuk kot. 😉
    .-= aman´s last blog ..WordCamp : Perkara Menarik Mengenai WordPress =-.

  7. p/s: menarik gambar doodle tu 😀

    pra_p/s: masih banyak perlu belajar 😀
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Wacom Bamboo CTL460 =-.

  8. betul tu kak jie, google sebenarnya banyak membantu, kalau tak tahu taip je kat google, pasti anda akan jumpa maklumat

    btw thanks for the links tersebut
    .-= mijie´s last blog ..Inikah yang dipanggil live blogging? =-.

  9. igt nak tukar ke wordpress… account wordpress dah ada, nak dkt sethn ada account tu, tp smpi skrg tak tukar2 lagi

    .
    .

    mungkin sbb dah selesa dgn blogspot.. haaaiihh… malas betul nak cuba godak2 wordpress 😀
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Cara-cara membuat sabun. =-.

  10. ada banyak tutorial WordPress dalam bahasa Malaysia dan juga English. kene pandai explore…
    selamat berblogging pada newbie 🙂
    .-= Syafrizal´s last blog ..Masukkan Kalendar Google ke dalam blog anda =-.

  11. masa awal berblog dulu banyak tengok blog orang lain jer..
    apa yang dorang letak itulah yang saya nak letak jugak..
    pas tu banyak mencuba bereksperimentasi dengan blog.. sebab tu banyak hancur.. huhu..

    tapi pengalaman tu lah yang mengajar sebenarnya..
    btw, thanks thanks for d info n link.. =P
    .-= menteil´s last blog ..Cici Awek Baru Aku =-.

  12. wordpress is a very easy to use platform. what great about it is there’s a lot of plugin out there. btw installing wordpress using fantastico is very easy. its a one click task. 🙂 thx for sharing all the link btw.

  13. WordPress awal² memang agak kabur .

    Try gunakan Youtube jugak sebagai bahan rujukan 😉
    .-= Melz´s last blog ..Senarai Game² Bodoh Yang Paling Aku Suka =-.

  14. betul tu akak… bila mula membaca entri2 dari blog org, kita akan dapat apa yang kita cari… bila kita kongsi apa yang kita tahu, lebih banyak yang kita akan faham dan dapat belajar… 🙂
    .-= lazaac´s last blog ..Google Font Directory & Google Font API =-.

  15. bagus akak buat entry untuk noob WP..kurang2 dapat bimbing diorang dalam dunia blogging ni 🙂
    .-= Fitrihadi.com´s last blog ..Eh Beb..Aku Terasa Beb Korang Tak Komen Blog Aku..Huh! =-.

  16. Bgaus gak kalau buat rujukan dari nombor 1 sampai 6 tu,boleh try n error
    .-= wazy´s last blog ..Maybank2u Atau Spam2U ? =-.

  17. kucing gedik? hehehe tinggal beberapa hari lagi ni. huhuhuhu.. hati makin bertaman. bunge-bunge kembang mekar nampaknye

  18. haa tq kak jie. nnt dh nk betukar boleh rujuk pakar2 dkt ats tu <3
    .-= Liyana´s last blog ..ai nak colgate bang, bukan kongkeks. =-.

    1. apa yg dia org tanya tu, ada kt blog org lain tu sebab kak jie tak buat tutorial lagi…cuma bagi link je..lepas tu kat blog dia org tu ade kategori tutorial….klik2 je baca

  19. Kesimpulannya kena baca entri2 lama hehehe
    Kena drop tempat lain lagii..Aiseh

    K2..Nak tanyelah kenapa seo smartlink saya tak de effect pon?
    .-= Nizam6281´s last blog ..LAMAN WEB PILIHAN UNTUK DOWNLOAD SOFTWARE =-.

    1. rujuk dgn laman web plugin – kadang2 dia ada forum – ada soal jawap tentang troubleshooting

      ada byk tutorial – kadang2 rasa tak perlu nak diulang2….guna search form atau klik kategori je

Comments are closed.