Tutorial Untuk Newbie WordPress

Semalam saya dapat 2 email pertanyaan dari pengguna baru wordpress selfhosted. Tahniah kerana mempunyai kad pengenalan maya dalam dunia blog.

Hampir setiap hari saya dapat email mohon bantuan.   Sidebar meleretlah, gambar tak boleh uploadlah, komen hilanglah  tetapi KEBANYAKKAN TAK PERNAH  BAGI URL BLOG? KENAPA YE?

Kalau saya tak tengok , macam mana saya nak rawat?

Hujung-hujung minggu yang sejuk dan sangat sedap untuk tidur² bergolek bermalas-malasan macam Garfield, saya pun malas untuk membebel panjang-panjang.

Kepada blogger yang baru beli domain dan hosting dan bercadang untuk install wordpress, saya sarankan  rujuk tutorial sasa  Setting Asas Dashboard WordPress dan beberapa tutorial yang dibuat oleh kawan-kawan saya.

  1. Sembang Komputer – Install wordpress dengan Fantastico
  2. Syahirul.com – 15 Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Install Blog WordPress Self-hosted
  3. Jomkongsi.info – 5 Perkara Utama Selepas Pemasangan Blog WordPress
  4. Muhammadtarmizi.com – Memahami Theme WordPress Yang Ada Di Blog Anda
  5. Menteil.net – 12 Langkah Menjadi Blogger Yang Berjaya
  6. Myjazmanie.com – Panduan Tulis Blog: 100 Idea Untuk Blog Part 1

Kalau dah sampai ke blog mereka, jangan segan untuk selongkar entri-entri lain yang berfaedah.    Kata kunci di sini – CARI !  Kalau nak beli basikal kena cari kat kedai basikal, kalau nak beli cupcake kena cari kawan-kawan yang jual cupcake…tak gitu?:lol:

Blogger bukan wordpress pun boleh klik, baca dan selongkar banyak tips dan petua dari blog mereka.

©kujie ~ meeeooowww ……… gedik kucing parsi!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. wah keren nih.. makasih banyakk
    Jom terjah post menarik dari baru ..Laptop Terbaru dengan layar E Ink Display dari intelMy Profile

  2. Ada satu tajuk entri yg saya sedang mencari iaitu tutorial utk newbie…maka di sinilah tempat rujukan yang bagus. TQ.

  3. baru nak berjinak-jinak dengan WP,
    mohon tunjuk ajar 🙂

  4. Salam Kak Kujie….

    Alin nak tanya cara follow blogspot dari WP?
    Jom terjah post menarik dari Alin Marlini ..Rojak Mamak Terbaik Punyer…..My Profile

  5. hhmmm gua baru nak belajar ni…btw thanks..
    Jom terjah post menarik dari Mister Joe ..Wajarkah pelajar kaki komplen ?My Profile

  6. jom terjah

  7. salam kak jie..dtg sini untuk memahami “wordpress”..baru 2 hari ber”wordpress”…t.kasih kongsi ilmu kat sini.
    Jom terjah post menarik dari rohaya ..Transformasi – 7 perkara tidak perlu diubah!My Profile

  8. newbie kat wp..pening tgok dashbord wp..search tutorial pasal wp..xde byak sngt info..akhirnya jumpa kat sphere kak kujie..suke2.. 😀

  9. saya nak hadam dulu blog akak.. hiksss…..
    Jom terjah post menarik dari Amni ..GRAPEVINE by nuffnangMy Profile

  10. Thank for the info…banyak ilmu berguna daripada link2 tu… 🙂

  11. Ellen baru lagi ngan WP, so banyak lagi tak tau ni..thks kak kerana info2 ni..sangat2 membantu
    Jom terjah post menarik dari ellen ..Hadiah Perkahwinan diraja Putera William dan Kate MiddletonMy Profile

  12. cik tom says:

    cik tom br bertukar ke wp..tenkiu untuk link tue…nak pergi belajar cari ilmu..thanks 🙂
    Jom terjah post menarik dari cik tom ..Tutorial Daftar Blog Pada Enjin CarianMy Profile

  13. terima kasih kak…saya widget pun merangkak lagi…

  14. thanks pada link2 tue…senang nak jd rujukan di masa hadapan..huhu…

  15. ye..selamat berwp – belajar pelan2
    org yg rajin mesti berjaya 😆

  16. slm kak kujie..thanks dgn perkongsian info kwn2 tu. sy nak pi baca lah!

    Umo WP baru 1 ari nih..huhuhu

  17. dah try buat tp susah 🙁 dah banyak follow kat blog lain tp still xbole cedeynyeeeee
    Jom terjah post menarik dari Lyza ..Lelaki disyaki penagih dadah naik angin isteri minta ceraiMy Profile

  18. tUTORIAL INI SANGAT BERGUNA BAGI SAYA yang baru belajar buat blog di WP
    Jom terjah post menarik dari Bang Iwan ..Polemik Wacana Redenominasi RupiahMy Profile

  19. Terima kasih kerana buat entri ini… membantu saya dalam memulakan langkah baru dalam dunia blog dengan domain sendiri…heheheh

    terima kasih sekali lagi…
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Bicara Hadis – Asas Binaan IslamMy Profile

  20. Sebuah artikel yang menarik. Terima kasih banyak.

  21. chybee amik masa 2 minggu gak la nak bg siap setting sume website chybee..alhamdulillah semuanya telah berjalan lancar..siap dah tuka2 hosting dalam sebulan 😀
    .-= chybee´s last blog ..chy.BE.e CREATIVE =-.

    • ada tutorial yang ditulis – kena cari je
      proses kita bina itu adalah pengalaman
      silap dan salah itu berharga

  22. thanks yer kak gie yang x pernah jemu share idea:)
    bergune untuk saya as a newbie:)

  23. thanks kak jie…cantik layout

  24. salam kakjie. terima kasih banyak ya. kakchik take note ni sebab sedang membiasakan diri dgn wordpress ni. plan nak aktifkan dotcom bulan depan.
    .-= kakchik of keluargaku sayang´s last blog ..Alhamdulillah, Dah Dapat Pembantu Kedai Yang Baru =-.

  25. saya juga cuba-cuba belajar guna wordpress, tapi yang free sajalah. mana tahu nak guna yang berbayar pulak nanti. ada banyak beza ke antara berbayar dan self hosted? tapi… saya rasa soalan saya ni saya boleh jawab sendiri kut…

    macam dapat t-shirt free ngan t-shirt berjenama yang kita belilah kan…
    .-= klcitizen´s last blog ..perempuan gedik pun kalah =-.

  26. maybe sebab takde suatu tempat untuk dirujuk kot. 😉
    .-= aman´s last blog ..WordCamp : Perkara Menarik Mengenai WordPress =-.

  27. Nak blajo psl wp ni.
    Herm!!!
    .-= Eriyza´s last blog ..Yes, I Love You 15 =-.

  28. TMUkmkd says:

    p/s: menarik gambar doodle tu 😀

    pra_p/s: masih banyak perlu belajar 😀
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Wacom Bamboo CTL460 =-.

  29. betul tu kak jie, google sebenarnya banyak membantu, kalau tak tahu taip je kat google, pasti anda akan jumpa maklumat

    btw thanks for the links tersebut
    .-= mijie´s last blog ..Inikah yang dipanggil live blogging? =-.

  30. Tgh pikir nk tukar ke wordpress tp smpai skang xtau gune..thanks kak kujie.=)
    .-= MuNsYi~SaMa´s last blog ..Important Reminder for EIT students.Lecturer Visiting Lists =-.

  31. igt nak tukar ke wordpress… account wordpress dah ada, nak dkt sethn ada account tu, tp smpi skrg tak tukar2 lagi

    .
    .

    mungkin sbb dah selesa dgn blogspot.. haaaiihh… malas betul nak cuba godak2 wordpress 😀
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Cara-cara membuat sabun. =-.

  32. nak menyelongkar jap la. heheee ;0 thanks kak ;p
    .-= ain´s last blog ..Surat Mohon Cuti Kelakar =-.

  33. Syafrizal says:

    ada banyak tutorial WordPress dalam bahasa Malaysia dan juga English. kene pandai explore…
    selamat berblogging pada newbie 🙂
    .-= Syafrizal´s last blog ..Masukkan Kalendar Google ke dalam blog anda =-.

  34. masa awal berblog dulu banyak tengok blog orang lain jer..
    apa yang dorang letak itulah yang saya nak letak jugak..
    pas tu banyak mencuba bereksperimentasi dengan blog.. sebab tu banyak hancur.. huhu..

    tapi pengalaman tu lah yang mengajar sebenarnya..
    btw, thanks thanks for d info n link.. =P
    .-= menteil´s last blog ..Cici Awek Baru Aku =-.

  35. Tech It says:

    wordpress is a very easy to use platform. what great about it is there’s a lot of plugin out there. btw installing wordpress using fantastico is very easy. its a one click task. 🙂 thx for sharing all the link btw.

  36. syabas kak jie! btul kata kak jie, yg penting CARI, sbb kbnyakan jawapan dah ada kt luar sana 🙂
    .-= JomKongsi Info´s last blog ..5 Sebab Untuk Anda Menulis Blog =-.

  37. WordPress awal² memang agak kabur .

    Try gunakan Youtube jugak sebagai bahan rujukan 😉
    .-= Melz´s last blog ..Senarai Game² Bodoh Yang Paling Aku Suka =-.

  38. lazaac says:

    betul tu akak… bila mula membaca entri2 dari blog org, kita akan dapat apa yang kita cari… bila kita kongsi apa yang kita tahu, lebih banyak yang kita akan faham dan dapat belajar… 🙂
    .-= lazaac´s last blog ..Google Font Directory & Google Font API =-.

  39. Fitrihadi.com says:

    bagus akak buat entry untuk noob WP..kurang2 dapat bimbing diorang dalam dunia blogging ni 🙂
    .-= Fitrihadi.com´s last blog ..Eh Beb..Aku Terasa Beb Korang Tak Komen Blog Aku..Huh! =-.

  40. Bgaus gak kalau buat rujukan dari nombor 1 sampai 6 tu,boleh try n error
    .-= wazy´s last blog ..Maybank2u Atau Spam2U ? =-.

  41. kreuger says:

    kucing gedik? hehehe tinggal beberapa hari lagi ni. huhuhuhu.. hati makin bertaman. bunge-bunge kembang mekar nampaknye

  42. haa tq kak jie. nnt dh nk betukar boleh rujuk pakar2 dkt ats tu <3
    .-= Liyana´s last blog ..ai nak colgate bang, bukan kongkeks. =-.

    • apa yg dia org tanya tu, ada kt blog org lain tu sebab kak jie tak buat tutorial lagi…cuma bagi link je..lepas tu kat blog dia org tu ade kategori tutorial….klik2 je baca

  43. Nizam6281 says:

    Kesimpulannya kena baca entri2 lama hehehe
    Kena drop tempat lain lagii..Aiseh

    K2..Nak tanyelah kenapa seo smartlink saya tak de effect pon?
    .-= Nizam6281´s last blog ..LAMAN WEB PILIHAN UNTUK DOWNLOAD SOFTWARE =-.

    • rujuk dgn laman web plugin – kadang2 dia ada forum – ada soal jawap tentang troubleshooting

      ada byk tutorial – kadang2 rasa tak perlu nak diulang2….guna search form atau klik kategori je

Trackbacks

  1. […] 1.  Tutorial Untuk Newbie WordPress […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Muhammad Zaidi, kujie. kujie said: Tutorial Untuk Newbie WordPress http://bit.ly/cJYsJz […]