Setting Asas Dashboard WordPress

Cara install WordPress menggunakan Fantatisco di Cpanel sudah. Import Blogspot ke WordPress pun sudah. Lepas tu nak buat apa Kak Jie?  Saya dok ngadap blog baru saya tapi tatau nak buat apa.  Nak mula dari mana?

Soalan cepumas membuktikan create dan bina blog adalah sesuatu yang tidak pernah terhenti.  Proses baikpulih dan naik taraf sentiasa bergerak.

Tak ada manual tetap untuk memberi panduan tepat apa yang sepatutnya dibuat kerana setiap orang mempunyai berbagai tujuan apabila dia membina blog.  Kerana berbagai² tujuan itulah tiap orang ada berbagai² jalan dan cara untuk membina ‘rumah alam maya’ mereka.

Panduan yang saya tulis di sini bukanlah tepat dan betul untuk semua orang dan keperluan.  Aku, kau kita berbeza….:lol: Ini adalah proses dari pengalaman sendiri untuk rujukan masa depan.

Ada 2 keadaan apabila kita membina satu blog WordPress.  Satu adalah blog baharu dengan entri baharu seperti baharu keluar dari kilang  masih berbalut plastik dan satu lagi blog baharu selepas kita berpindah dari blogspot  seperti berpindah ke rumah baharu dan bawa semua perabut yang ada.

Bagi kategori blog baharu yang masih ada bau kedai, perabut pun belum banyak, ambil masa untuk sesuaikan diri dan belajar mengenali Dashboard WordPress.  Bagi kategori kedua – berpindah dan bawa semua perabut jati, kerusi malas,  tilam Vono ke tilam kekabu , rack tv ,  pasu bunga, pinggan mangkuk malah berus tandas sekali pun apa yang perlu adalah memperkukuhkan binaan rumah sebelum dibawa masuk semua itu.

Inilah perkara asas untuk setting WordPress.

1.   Dashboard > Setting > General – setkan Site Title , Tagline ( Description ) , email , time zone, date format.

2.  Dashbaord > Setting > Writting > bagi perhatian pada Update Service.  Boleh dapatkan codex dari link yang diberikan atau copy paste saja yang ini.  Tujuan update service adalah untuk ping blog post secara automatik.

http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://1470.net/api/ping
http://api.feedster.com/ping
http://api.feedster.com/ping.php
http://api.moreover.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://bblog.com/ping.php
http://bitacoras.net/ping
http://blogdb.jp/xmlrpc
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://blogmatcher.com/u.php
http://bulkfeeds.net/rpc
http://coreblog.org/ping/
http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt
https://phobos.apple.com/WebObjects/MZFinance.woa/wa/pingPodcast
http://ping.amagle.com/
http://ping.bitacoras.com
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://ping.blogmura.jp/rpc/
http://ping.blo.gs/
http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
http://pinger.blogflux.com/rpc/
http://ping.exblog.jp/xmlrpc
http://ping.feedburner.com
http://ping.myblog.jp
http://pingqueue.com/rpc/
http://ping.blogg.de/
http://ping.rootblog.com/rpc.php
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://ping.weblogs.se/
http://rcs.datashed.net/RPC2/
http://rpc.blogbuzzmachine.com/RPC2
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.britblog.com/
http://rpc.icerocket.com:10080/
http://rpc.newsgator.com/
http://rpc.tailrank.com/feedburner/RPC2
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://rpc.wpkeys.com/
http://services.newsgator.com/ngws/xmlrpcping.aspx
http://signup.alerts.msn.com/alerts-PREP/submitPingExtended.doz
http://topicexchange.com/RPC2
http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://www.bitacoles.net/ping.php
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogoole.com/ping/
http://www.blogoon.net/ping/
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://www.blogroots.com/tb_populi.blog?id=1
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://www.holycowdude.com/rpc/ping/
http://www.lasermemory.com/lsrpc/
http://www.imblogs.net/ping/
http://www.mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatter/ping.php
http://www.newsisfree.com/RPCCloud
http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
http://www.popdex.com/addsite.php
http://www.snipsnap.org/RPC2
http://www.weblogues.com/RPC/
http://xmlrpc.blogg.de
api.moreover.com/RPC2
api.my.yahoo.co.jp/RPC2
api.my.yahoo.com/RPC2
audiorpc.weblogs.com/RPC2
blog.goo.ne.jp/XMLRPC
blogpeople.net/ping
blogsearch.google.ae/ping/RPC2
blogsearch.google.at/ping/RPC2
blogsearch.google.be/ping/RPC2
blogsearch.google.bg/ping/RPC2
blogsearch.google.ca/ping/RPC2
blogsearch.google.ch/ping/RPC2
blogsearch.google.cl/ping/RPC2
blogsearch.google.co.cr/ping/RPC2
blogsearch.google.co.hu/ping/RPC2
blogsearch.google.co.id/ping/RPC2
blogsearch.google.co.il/ping/RPC2
blogsearch.google.co.in/ping/RPC2
blogsearch.google.co.it/ping/RPC2
blogsearch.google.co.jp/ping/RPC2
blogsearch.google.co.ma/ping/RPC2
blogsearch.google.co.nz/ping/RPC2
blogsearch.google.co.th/ping/RPC2
blogsearch.google.co.uk/ping/RPC2
blogsearch.google.co.ve/ping/RPC2
blogsearch.google.co.za/ping/RPC2
blogsearch.google.com.ar/ping/RPC2
blogsearch.google.com.au/ping/RPC2
blogsearch.google.com.br/ping/RPC2
blogsearch.google.com.co/ping/RPC2
blogsearch.google.com.do/ping/RPC2
blogsearch.google.com.mx/ping/RPC2
blogsearch.google.com.my/ping/RPC2
blogsearch.google.com.pe/ping/RPC2
blogsearch.google.com.sa/ping/RPC2
blogsearch.google.com.sg/ping/RPC2
blogsearch.google.com.tr/ping/RPC2
blogsearch.google.com.tw/ping/RPC2
blogsearch.google.com.ua/ping/RPC2
blogsearch.google.com.uy/ping/RPC2
blogsearch.google.com.vn/ping/RPC2
blogsearch.google.com/ping/RPC2
blogsearch.google.de/ping/RPC2
blogsearch.google.es/ping/RPC2
blogsearch.google.fi/ping/RPC2
blogsearch.google.fr/ping/RPC2
blogsearch.google.gr/ping/RPC2
blogsearch.google.hr/ping/RPC2
blogsearch.google.ie/ping/RPC2
blogsearch.google.in/ping/RPC2
blogsearch.google.it/ping/RPC2
blogsearch.google.jp/ping/RPC2
blogsearch.google.lt/ping/RPC2
blogsearch.google.nl/ping/RPC2
blogsearch.google.pl/ping/RPC2
blogsearch.google.pt/ping/RPC2
blogsearch.google.ro/ping/RPC2
blogsearch.google.ru/ping/RPC2
blogsearch.google.se/ping/RPC2
blogsearch.google.sk/ping/RPC2
blogsearch.google.tw/ping/RPC2
blogsearch.google.us/ping/RPC2
feedsky.com/api/RPC2
hamo-search.com/ping.php
holycowdude.com/rpc/ping/
newsblog.jungleboots.org/ping.php
ping.blogoon.net/
ping.blogs.yandex.ru/RPC2
ping.fc2.com/
ping.feedburner.com/
ping.kutsulog.net/
ping.myblog.jp/
ping.namaan.net/rpc
ping.snap.com/ping/RPC2
ping.syndic8.com/xmlrpc.php
ping.weblogalot.com/rpc.php
ping.wordblog.de/
r.hatena.ne.jp/rpc
rpc.bloggerei.de/ping/
rpc.blogrolling.com/pinger/
rpc.icerocket.com:10080/
rpc.pingomatic.com
rpc.reader.livedoor.com/ping
rpc.technorati.com/rpc/ping
rpc.technorati.jp/rpc/ping
rpc.twingly.com/
rpc.weblogs.com/RPC2
wasalive.com/ping/
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
xmlrpc.blogg.de
xping.pubsub.com/ping/
zhuaxia.com/rpc/server.php

Jangan lupa klik Save Change.  Nanti cakap cikgu tak ajar pula….!:lol:

3.  Dashboard > Setting > Reading – tetapkan bilangan post dalam mainpage dan feed ( full text atau summary ).  Saya masih gunakan full text – blog popular biasanya set summary.  Peminat ribu riban.

4.   Dashboard > Setting > Discussion > tengok saja contoh di bawah:  Tak perlu ikut semua ( contoh saya close semua entri lama selepas beberapa hari 400 ke, 365 hari ke )

Comment Moderation penting sebagai salah satu cara menghalang spam.  Bilangan permalink yang ditetapkan akan dilabelkan spam.
Comment Blacklist – tapis perkataan² yang tidak diingini di sini.

5.   Dashboard > Setting > Media – setkan image pada paparan blog

6. Dashboard > Setting > Permalink – Ini yang penting sekali terutama  sebelum mengimport entri dari blogspot. Susah nak tukar semula kerana ia akan membabitkan permalink dari entri terdahulu yang telah diindex oleh Google. Default WordPress akan setkan permalink yang seperti ini

Blog Jutawan

Permalink ini tidak mesra SEO . Tick pada Custom Structure dan letak

/%category%/%postname% atau kalau hanya mahu postname, buang /%category%

Permalink akan menjadi seperti ini > http://www.kujie2.com/blog-tutorial/feed-commentluv-error

Permalink saya ada .html sebab kes terdahulu bila saya berpindah dari blogspot, semua entri permalink Blogspot ada html. Sekarang tak ada masalah kot, tak pasti pula. Saya tak boleh tukar lagi kerana ianya akan menjejaskan google index ( jadi error 404 – not found )

Ok.. sampai sini dulu. Sebenarnya saya nak tulis hingga proses install plugin yang sesuai tetapi entri ini pun dah cukup panjang. Murid² kelas dewasa tak boleh terima input overload.

© kujie ~ Saya terima banyak email bertanya mengenai penutupan sebuah forum.  Untuk makluman – selepas Mac 2009 forum tersebut bukan dibawah kawalan saya lagi.  Saya serahkan kepada pengurusan baru 100%. Totally walk away … Masa saya pergi tak sesiapa pun email tanya kenapa dan bertanya khabar walaupun saya masih gunakan nombor hp yang sama sejak 8 tahun dulu.   Tetapi lepas lebih setahun tiba² terima begitu banyak email,… tiba² rasa orang masih ingat kat kita walaupun orang bukan tanya khabar tapi tanya forum…owh..nak raya ni…mesti kena ingat orang² tua kat kampung, ye tak?

39 Replies to “Setting Asas Dashboard WordPress”

  1. Dashbaord > Setting > Writting > bagi perhatian pada Update Service.

    salam akak..syaf tak jumpa pun UPDAte SERVICe Tu

  2. hoho. ini tips yang mudah dan selalunya ramai yang tak ambil berat. Kalau asas dah lupa, yang super asas nanti tah jadi apa la nanti..

  3. Kak Jie tak de feedburner tapi ada beberapa blog popular dalam Googler Reader memang summary….tak kisah pun

    teringin juga nak buat tapi……… tak sampai hati 😆

  4. kakjie saya petik ayat ni skit

    “Dashboard > Setting > Reading – tetapkan bilangan post dalam mainpage dan feed ( full text atau summary ). Saya masih gunakan full text – blog popular biasanya set summary. Peminat ribu riban.”

    huhuhu yang ni kan utukn feedburner je kan, dalam email?huhuhu terasa hidup macam kena penyet je,hahaha

    tapi saya takder peminat
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Hidup seorang blogger part 1My Profile

Comments are closed.