Setting Asas Dashboard WordPress

Cara install WordPress menggunakan Fantatisco di Cpanel sudah. Import Blogspot ke WordPress pun sudah. Lepas tu nak buat apa Kak Jie?  Saya dok ngadap blog baru saya tapi tatau nak buat apa.  Nak mula dari mana?

Soalan cepumas membuktikan create dan bina blog adalah sesuatu yang tidak pernah terhenti.  Proses baikpulih dan naik taraf sentiasa bergerak.

Tak ada manual tetap untuk memberi panduan tepat apa yang sepatutnya dibuat kerana setiap orang mempunyai berbagai tujuan apabila dia membina blog.  Kerana berbagai² tujuan itulah tiap orang ada berbagai² jalan dan cara untuk membina ‘rumah alam maya’ mereka.

Panduan yang saya tulis di sini bukanlah tepat dan betul untuk semua orang dan keperluan.  Aku, kau kita berbeza….:lol: Ini adalah proses dari pengalaman sendiri untuk rujukan masa depan.

Ada 2 keadaan apabila kita membina satu blog WordPress.  Satu adalah blog baharu dengan entri baharu seperti baharu keluar dari kilang  masih berbalut plastik dan satu lagi blog baharu selepas kita berpindah dari blogspot  seperti berpindah ke rumah baharu dan bawa semua perabut yang ada.

Bagi kategori blog baharu yang masih ada bau kedai, perabut pun belum banyak, ambil masa untuk sesuaikan diri dan belajar mengenali Dashboard WordPress.  Bagi kategori kedua – berpindah dan bawa semua perabut jati, kerusi malas,  tilam Vono ke tilam kekabu , rack tv ,  pasu bunga, pinggan mangkuk malah berus tandas sekali pun apa yang perlu adalah memperkukuhkan binaan rumah sebelum dibawa masuk semua itu.

Inilah perkara asas untuk setting WordPress.

1.   Dashboard > Setting > General – setkan Site Title , Tagline ( Description ) , email , time zone, date format.

2.  Dashbaord > Setting > Writting > bagi perhatian pada Update Service.  Boleh dapatkan codex dari link yang diberikan atau copy paste saja yang ini.  Tujuan update service adalah untuk ping blog post secara automatik.

http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://1470.net/api/ping
http://api.feedster.com/ping
http://api.feedster.com/ping.php
http://api.moreover.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://bblog.com/ping.php
http://bitacoras.net/ping
http://blogdb.jp/xmlrpc
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://blogmatcher.com/u.php
http://bulkfeeds.net/rpc
http://coreblog.org/ping/
http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt
https://phobos.apple.com/WebObjects/MZFinance.woa/wa/pingPodcast
http://ping.amagle.com/
http://ping.bitacoras.com
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://ping.blogmura.jp/rpc/
http://ping.blo.gs/
http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
http://pinger.blogflux.com/rpc/
http://ping.exblog.jp/xmlrpc
http://ping.feedburner.com
http://ping.myblog.jp
http://pingqueue.com/rpc/
http://ping.blogg.de/
http://ping.rootblog.com/rpc.php
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://ping.weblogs.se/
http://rcs.datashed.net/RPC2/
http://rpc.blogbuzzmachine.com/RPC2
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.britblog.com/
http://rpc.icerocket.com:10080/
http://rpc.newsgator.com/
http://rpc.tailrank.com/feedburner/RPC2
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://rpc.wpkeys.com/
http://services.newsgator.com/ngws/xmlrpcping.aspx
http://signup.alerts.msn.com/alerts-PREP/submitPingExtended.doz
http://topicexchange.com/RPC2
http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://www.bitacoles.net/ping.php
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogoole.com/ping/
http://www.blogoon.net/ping/
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://www.blogroots.com/tb_populi.blog?id=1
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://www.holycowdude.com/rpc/ping/
http://www.lasermemory.com/lsrpc/
http://www.imblogs.net/ping/
http://www.mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatter/ping.php
http://www.newsisfree.com/RPCCloud
http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
http://www.popdex.com/addsite.php
http://www.snipsnap.org/RPC2
http://www.weblogues.com/RPC/
http://xmlrpc.blogg.de
api.moreover.com/RPC2
api.my.yahoo.co.jp/RPC2
api.my.yahoo.com/RPC2
audiorpc.weblogs.com/RPC2
blog.goo.ne.jp/XMLRPC
blogpeople.net/ping
blogsearch.google.ae/ping/RPC2
blogsearch.google.at/ping/RPC2
blogsearch.google.be/ping/RPC2
blogsearch.google.bg/ping/RPC2
blogsearch.google.ca/ping/RPC2
blogsearch.google.ch/ping/RPC2
blogsearch.google.cl/ping/RPC2
blogsearch.google.co.cr/ping/RPC2
blogsearch.google.co.hu/ping/RPC2
blogsearch.google.co.id/ping/RPC2
blogsearch.google.co.il/ping/RPC2
blogsearch.google.co.in/ping/RPC2
blogsearch.google.co.it/ping/RPC2
blogsearch.google.co.jp/ping/RPC2
blogsearch.google.co.ma/ping/RPC2
blogsearch.google.co.nz/ping/RPC2
blogsearch.google.co.th/ping/RPC2
blogsearch.google.co.uk/ping/RPC2
blogsearch.google.co.ve/ping/RPC2
blogsearch.google.co.za/ping/RPC2
blogsearch.google.com.ar/ping/RPC2
blogsearch.google.com.au/ping/RPC2
blogsearch.google.com.br/ping/RPC2
blogsearch.google.com.co/ping/RPC2
blogsearch.google.com.do/ping/RPC2
blogsearch.google.com.mx/ping/RPC2
blogsearch.google.com.my/ping/RPC2
blogsearch.google.com.pe/ping/RPC2
blogsearch.google.com.sa/ping/RPC2
blogsearch.google.com.sg/ping/RPC2
blogsearch.google.com.tr/ping/RPC2
blogsearch.google.com.tw/ping/RPC2
blogsearch.google.com.ua/ping/RPC2
blogsearch.google.com.uy/ping/RPC2
blogsearch.google.com.vn/ping/RPC2
blogsearch.google.com/ping/RPC2
blogsearch.google.de/ping/RPC2
blogsearch.google.es/ping/RPC2
blogsearch.google.fi/ping/RPC2
blogsearch.google.fr/ping/RPC2
blogsearch.google.gr/ping/RPC2
blogsearch.google.hr/ping/RPC2
blogsearch.google.ie/ping/RPC2
blogsearch.google.in/ping/RPC2
blogsearch.google.it/ping/RPC2
blogsearch.google.jp/ping/RPC2
blogsearch.google.lt/ping/RPC2
blogsearch.google.nl/ping/RPC2
blogsearch.google.pl/ping/RPC2
blogsearch.google.pt/ping/RPC2
blogsearch.google.ro/ping/RPC2
blogsearch.google.ru/ping/RPC2
blogsearch.google.se/ping/RPC2
blogsearch.google.sk/ping/RPC2
blogsearch.google.tw/ping/RPC2
blogsearch.google.us/ping/RPC2
feedsky.com/api/RPC2
hamo-search.com/ping.php
holycowdude.com/rpc/ping/
newsblog.jungleboots.org/ping.php
ping.blogoon.net/
ping.blogs.yandex.ru/RPC2
ping.fc2.com/
ping.feedburner.com/
ping.kutsulog.net/
ping.myblog.jp/
ping.namaan.net/rpc
ping.snap.com/ping/RPC2
ping.syndic8.com/xmlrpc.php
ping.weblogalot.com/rpc.php
ping.wordblog.de/
r.hatena.ne.jp/rpc
rpc.bloggerei.de/ping/
rpc.blogrolling.com/pinger/
rpc.icerocket.com:10080/
rpc.pingomatic.com
rpc.reader.livedoor.com/ping
rpc.technorati.com/rpc/ping
rpc.technorati.jp/rpc/ping
rpc.twingly.com/
rpc.weblogs.com/RPC2
wasalive.com/ping/
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
xmlrpc.blogg.de
xping.pubsub.com/ping/
zhuaxia.com/rpc/server.php

Jangan lupa klik Save Change.  Nanti cakap cikgu tak ajar pula….!:lol:

3.  Dashboard > Setting > Reading – tetapkan bilangan post dalam mainpage dan feed ( full text atau summary ).  Saya masih gunakan full text – blog popular biasanya set summary.  Peminat ribu riban.

4.   Dashboard > Setting > Discussion > tengok saja contoh di bawah:  Tak perlu ikut semua ( contoh saya close semua entri lama selepas beberapa hari 400 ke, 365 hari ke )

Comment Moderation penting sebagai salah satu cara menghalang spam.  Bilangan permalink yang ditetapkan akan dilabelkan spam.
Comment Blacklist – tapis perkataan² yang tidak diingini di sini.

5.   Dashboard > Setting > Media – setkan image pada paparan blog

6. Dashboard > Setting > Permalink – Ini yang penting sekali terutama  sebelum mengimport entri dari blogspot. Susah nak tukar semula kerana ia akan membabitkan permalink dari entri terdahulu yang telah diindex oleh Google. Default WordPress akan setkan permalink yang seperti ini

http://www.kujie2.com/?p=123

Permalink ini tidak mesra SEO . Tick pada Custom Structure dan letak

/%category%/%postname% atau kalau hanya mahu postname, buang /%category%

Permalink akan menjadi seperti ini > http://www.kujie2.com/blog-tutorial/feed-commentluv-error

Permalink saya ada .html sebab kes terdahulu bila saya berpindah dari blogspot, semua entri permalink Blogspot ada html. Sekarang tak ada masalah kot, tak pasti pula. Saya tak boleh tukar lagi kerana ianya akan menjejaskan google index ( jadi error 404 – not found )

Ok.. sampai sini dulu. Sebenarnya saya nak tulis hingga proses install plugin yang sesuai tetapi entri ini pun dah cukup panjang. Murid² kelas dewasa tak boleh terima input overload.

© kujie ~ Saya terima banyak email bertanya mengenai penutupan sebuah forum.  Untuk makluman – selepas Mac 2009 forum tersebut bukan dibawah kawalan saya lagi.  Saya serahkan kepada pengurusan baru 100%. Totally walk away … Masa saya pergi tak sesiapa pun email tanya kenapa dan bertanya khabar walaupun saya masih gunakan nombor hp yang sama sejak 8 tahun dulu.   Tetapi lepas lebih setahun tiba² terima begitu banyak email,… tiba² rasa orang masih ingat kat kita walaupun orang bukan tanya khabar tapi tanya forum…owh..nak raya ni…mesti kena ingat orang² tua kat kampung, ye tak?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. banyak dapat belajar dari blog ni, terima kasih kak sebab buat tutorial berguna ni. tak sangka perempuan pun boleh hebat blogging macam akak. hehe.

    pertama kali sampai di sini, sudi sudi la jenguk blog saya pulak
    Jom terjah post menarik dari The Garang ..Bercerita Tentang Kepentingan TwitterMy Profile

  2. Thanks kak kujie, saya baru dalam WP…Mohon tunjuk ajar.
    Jom terjah post menarik dari AkuBahrain ..Presiden Mesir Memutuskan Hubungan Diplomatik Dengan Kerajaan SyriaMy Profile

  3. thanks.. masih sgt baru dlm WP.. 🙂

  4. Isu Panas says:

    walaupun asas, ada benda yg terlepas pandng, dulu buat try n error jek..huhu
    Jom terjah post menarik dari Isu Panas ..Beli Bunga Dapat Tubuh Pucuk MudaMy Profile

  5. Macambest says:

    terima kasih untuk tutorial ini. memang tercari-cari benda ni sejak dah beli domain ni..hehe
    Jom terjah post menarik dari Macambest ..Cara Update status lebih dari 420 karakterMy Profile

  6. masih terfikir, perlu kah saya membeli hosting wordpress? macam susah je nak manage wordpress.
    Jom terjah post menarik dari rohaya ..ChurpChurp – RM160- boleh laaMy Profile

  7. terima kasih kak jie buat tutorial nih.

  8. ping secara manual…search kt tutorial , ada kak jie pernah tulis Blog-ping Aggregator

  9. Mmm… Klau Macam Tu …SYaf Nak BUat Macam MAna Kak Jie

  10. oh..maaf, ini untuk wordpress.org (self hosted )bukan wordpress.com

  11. Dashbaord > Setting > Writting > bagi perhatian pada Update Service.

    salam akak..syaf tak jumpa pun UPDAte SERVICe Tu

  12. pening gak baca. camna la saya nak setting bila ada blog dot com sendiri nanti. nanti bleh la saya tanya kak jie mana yang tak faham ye. hehehe
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Penyakit goutMy Profile

  13. sorry..
    sy rasa sy dah tau apa masalahnya 😀 😀

    rupa2nya wordpress self-hosting tak sama dgn wordpress yg free utk org yg tak ada domain mcm sy .. kan?? 😀

    silap sendiri..
    Jom terjah post menarik dari kutaksempurna ..DIAM itu ada banyak makna! Ok Aku faham makna diam ituMy Profile

  14. kak jie.. sy dah import ke wordpress.. tapi masalahnya kan, kenapa tak ada permalink kat dashboard setting sy?? update service kat writting pun tak de?? editor kat appearance pun tak de??

    ada masalah apa ya?? dah puas google.. tak jumpa la tutorial pasal ni.. hrp kak jie dpt bantu

    terima kasih
    Jom terjah post menarik dari kutaksempurna ..DIAM itu ada banyak makna! Ok Aku faham makna diam ituMy Profile

  15. good.. selain fazreen, kak jie wat gak 🙂 yeah 🙂
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Mestikah lelaki kacak hanya untuk perempuan cantikMy Profile

  16. denaihati says:

    Memang ramai sibuk buat blog tapi lupa nak setting basic kat dashboard tu termasuk lah saya dolu-dolu
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Kuasa Password yang boleh menjadikan kita JUTAWANMy Profile

  17. saya mula 2 dulu memang pening setting benda ni bagi ianya senang
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Cabaran getir seorang blogger biasaMy Profile

  18. Hidup Seorang Blogger says:

    Sekadar pendapat pengalaman sy, yg update service tu tidak digalakkan, sebab ianya boleh melambatkan loading blog.. cukup letak satu sahaj utk ping tu, ataupun mcm setting yg default pada mula2 tu..
    Jom terjah post menarik dari Hidup Seorang Blogger ..Cabaran Hidup Seorang Blogger Melalui Aktiviti OnlineMy Profile

  19. hoho. ini tips yang mudah dan selalunya ramai yang tak ambil berat. Kalau asas dah lupa, yang super asas nanti tah jadi apa la nanti..

  20. futnot mama… 😮
    bagi link TCS la ma LOL
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Setem Yang Berkhidmat Untuk NegaraMy Profile

  21. aku buat blog pun.. kebanyakkanya kena tgok blog orang inggeris tu.. terkial2.. huhuhuhuh…

  22. Masa tu orang tak minta, orang tak tanya…hehehe 😆

  23. Kak Jie tak de feedburner tapi ada beberapa blog popular dalam Googler Reader memang summary….tak kisah pun

    teringin juga nak buat tapi……… tak sampai hati 😆

  24. inilah yang paling asas bila ada wp 😆
    paling senang – jgn takut mencuba

  25. hari ni dah tau, kan?

    hari ni lebih baik dari semalam.. 😆

  26. dalam tutorial ni..yang paling penting setting permalink

  27. tapi Kak Jie masih ping secara manual

  28. Tahun lepas, masa-masa macam nilah Kak Long terhegeh-hegeh membina install wordpress gunakan Fantatisco. Nampak macam senang tapi pening gak kepala sebeb masa tu cikgu Jie belum buat tutorial yang lengkap macam ni…. 😀
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Pemberian dan keikhlasanMy Profile

  29. kakjie saya petik ayat ni skit

    “Dashboard > Setting > Reading – tetapkan bilangan post dalam mainpage dan feed ( full text atau summary ). Saya masih gunakan full text – blog popular biasanya set summary. Peminat ribu riban.”

    huhuhu yang ni kan utukn feedburner je kan, dalam email?huhuhu terasa hidup macam kena penyet je,hahaha

    tapi saya takder peminat
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Hidup seorang blogger part 1My Profile

  30. alamak.. kenapa rasa mcm susah je…

    .
    .

    kena baca balik.. slow2.. 😀

    sy dah lama ada akaun wordpress… dah lama teringin nak pindah sbb en.blogspot suka sgt buat hal. tp mls nak godak2 + syg lg dgn blogspot.. marah2 syg… 😀

    dah ada tutorial kakjie ni, bolela slow2 godak
    Jom terjah post menarik dari kutaksempurna ..Batal puasa kalau korek telinga pada siang hari kaaanMy Profile

  31. tima kasih cikgu, baru selesai update utk ping blog…

  32. Tuh aa… semakin lama semakin banyak tutorial-tutorial bagus dalam bahasa melayu. Tapi ramai juga yang hendak disuapkan ke mulut semuanya, walaupun telah siap terhidang di depan mata.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Bangun pagi- buka tudung periukMy Profile

  33. :mrgreen: owh sungguh, daku baru setahun jagung dialam maya ini 🙂 banyak lagi yg daku tidak tahu…
    Jom terjah post menarik dari ch@ ..Blog adalah diri sendiriMy Profile

  34. tips asas yang bagus untuk newbie yang hendak mengunakan WP..ngee~
    Jom terjah post menarik dari atokk ..Eh! Kempen 1 Blog 1 Bendera edisi MerdekaMy Profile

  35. bestnya klau blogger ada plugin ping blog post secara automatik :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari zqah ..Lagu Tema Kemerdekaan yang ke 53My Profile

  36. pasni senang la blogger2 baru nk buat blog.. semua tutorial ade kt sini.. saya buat blog dulu bukan main susah nk cari tutorial.. sekarang, tutorial dh bersepah kat mane2 ade je.. 😛
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Kongsi link dengan Tweet Button BookmarkletMy Profile

Trackbacks

  1. […] domain dan hosting dan bercadang untuk install wordpress, saya sarankan  rujuk tutorial sasa  Setting Asas Dashboard WordPress dan beberapa tutorial yang dibuat oleh kawan-kawan […]

  2. […] Bagaimana nak pindahkan segala isi blog blogspot ke wordpress? Baca tutor Cara Import Blogspot ke WordPress dan selepas itu buatlah Setting Asas Dashbord WordPress. […]