Dah Lama Kemam, Muntah Juga

Saya dah hilang ‘jiwa’ untuk menulis seperti dulu. Saya tak suka menerangkan semula entri metafora, analogi atau “menyembunyikan kritikan secara berseloroh’ kerana seni membaca blog untuk berfikir dan ‘melihat’ yang tersirat jarang difahami sekarang.

Ada lagi satu masalah – overshadow!  Baca isu lama di sini > Jangan Overshadow.

Pengkomen blog saya mengadu – mereka ingin berinteraksi bersama tuan blog bukan dengan orang lain. Kalau dia nak, dia pergi blog orang tersebut. Isu ini agak berat seperti ‘ diluah mati mak , ditelan mati bapa’ sehingga saya ‘kemam’ agak lama sebelum dimuntahkan hari ini.

* kemam – bergumam (tertahan di dalam mulut).
* mengemam – membiarkan sahaja atau menahan di dalam mulut (tidak menelannya)

nak link blog Yonna yg baru tapi takut menganggu privasi.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. niat yang betul tidak menghalalkan cara.. 😛 biasanya niat kita dah betul cumanya cara untuk menyampaikan niat atau maksud kita tu saja yang kekadangnya baik di mata kita mungkin belum tentu baik di mata yang lain2nya…. 😎
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Ibu Kembar Lima Rayu Tidak DiusirMy Profile

  2. Denaihati says:

    Kekadaang kira tak perasaan TER overshadow kerana seronok dengan tulisan sesuatu entri atau mungkin dengan TER overshadow mereka dapat limpahan trafik atau mungkin peluang memperkenalkan diri pada ramai yg komen di setiap entri. Cuma tu lah kalau komen jangan sekadar nak komen biar ada isi jangan hanya sekadar menyampuk je.

  3. huhu..puanbee ok..tada overshadow :D..
    mamat rasa mamat yang kadang2 overshadow….he3

  4. betul2..cara yang macam ni lagi menarik 😀 hehe

  5. ok faham , ada tak saya buat perangai gitu ( overshadow )kena muhasabah diri semula , ye lah kadang2 jadi blogger amatlah susah , selalu je di kondem jujur salah tak jujur salah .. apa nk buat ? sekali terkena berkali2 ingat …
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Puanbee Mencari Penaja Dan Sponsor Untuk Kontest Bulan Julai – OgosMy Profile

  6. takpe. tulis apa pun, orang baca kak jie.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ohcikgu ..Debaran Perlawanan pertama antara Malaysia vs Singapura 2011My Profile

  7. yang faham saja yang tahu…
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Saya Bukan Ranking Ke 16 Dunia!My Profile

  8. zaman skrg ni…ramai suka cakap ” berterus teranglah”
    tapi bila kita berterus terang,selalunya akan menjadi ‘orang jahat’

    hehe…. ada byk benda nk ‘cubit’ tetapi mengenangkan ini hanya dunia maya, kena ingat sempadan diri gak…lain kita dah kenal online offline…mmg kena bahan je lah..haha 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Saya Bukan Ranking Ke 16 Dunia!My Profile

  9. sbb kita hidup bersama orang lain…
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Saya Bukan Ranking Ke 16 Dunia!My Profile

  10. generasi berbeza – cara pun berbeza 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Saya Bukan Ranking Ke 16 Dunia!My Profile

  11. ada yang tak selesa… dia org nak berkomunikasi dgn tuan blog
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Saya Bukan Ranking Ke 16 Dunia!My Profile

  12. bukan senang utk berterus terang walaupun ramai yg bercakap berterus terang lebih baik….tapi berterus terang juga melukakan hati
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Cabaran Hubungan Jarak JauhMy Profile

  13. suka cara kak jie menulis. dah lama kak jie bagi hint dari entri dedalu lagi. kita nak berkomunikasi dengan tuan blog.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Sinar Yang HilangMy Profile

  14. nononononono. takpe ma,takyah link kan. biar je gua tu sunyi macam dedulu 🙂

    isi tersirat mama tu memang betul2 tersirat. orang tak dapat nak jangkakan benda apa sampailah mama yang cerita. selalu ada jugak ‘hint’ org kasi dlm isi tersirat. tapi hint mama mmg tak nampak langsung hehe.

    takpe lah ma. semua ni pengalaman ber blogging. ada masa kita rasa nak menulis jaaa. ada masa kita rasa nak stop. tapi yonna rasa dlm kes mama ni, teruskan lah berblogging 😀 tersirat pun tersirat lah ma. hahaha. nanti semua rindu makcik cleaner membebel :p

  15. ntah la…banyak maksud tersirat ni untuk difahami.kang kalau salah tafsir maksud tersirat ni,berlaku salah faham pulak kat sini.apapun bersederhanalah,kan?
    Jom terjah post menarik dari Pacifista – X ..Teguran Itu Penting…My Profile

  16. kena makan panadol kot kak jie… he3

    biasalah tuh… nama pun manusia. ibarat
    memasak mesti disertakan dengan CINTA baru
    masakan itu rasa sedappppp….
    Jom terjah post menarik dari nurmisnan ..Willl up date soon bahaya sanitizerMy Profile

  17. Kak Jie ni mesti kes “meyampuk” komen orang lain kan?
    Jom terjah post menarik dari mankuchai ..Lelaki Touching!My Profile

  18. ok kak jie mamat dah faham 😀
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Jom Review Alexa Cara Mudah Untuk Tingkatkan Alexa RankingMy Profile

  19. Kak Jie tak faham ayat ni – adakah kerana pembaca yang komen lebih dari blogger?

    Klik link entri lama tu, baca ada perbincangan di sana
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Blogger Patriotik Vs Blogger Tak Berapa PatriotikMy Profile

  20. saya kurang paham kak jie.. adakah kerana pembaca yang komen lebih dari blogger? 😳
    Jom terjah post menarik dari Iqbal ..Harimau Malaya Kental Menahan Asakan Pemain Chelsea – Tahniah!My Profile