Doktor, makcik blogger minta maaf

Entri asal Sep 10, 2009. Entri penuh di sini [link]

Semalam saya tengok ikan talapia saya yang ni lain macam saja. Tak aktif dan putih macam tak cukup darah. (nota : pagi ini ikan tu dah mati )

Saya bergurau dengan suami, jom bawa ke klinik haiwan .

Cepat-cepat dia jawap ..” tak boleh! nanti awak kena raba dengan doktor haiwan…”

ha ha ha…. :lol:

raba dalam coli

Dah tua bangka pun perangai macam setan!

Hari ini, saya terima komen dari seorang doktor haiwan yang dihantar melalui email

isu dr. vet tu mmg btol, tp… xbole la ckp kalo g klinik vet je kne rabe..
bukan sume veterina (mungken yg satu tu je), yang xde otak, or maruah…
kerane nila setitik, rosak susu sebelange…
tp vet bkn susu, diorang manusie..
xkan ar sebab sorg vet, yg laen2 pon kne cop???
juz nak pertahankan maruah n kewibawaan vets kat Malaysia…
sori kalo terkasar bahase..

(Future Vet)

Pandangan 2 sen dari makcik blogger :

Doktor, relexlah doc…. bacalah entri ni dengan gelak ha ha ha macam saya letak icon tu bukan seperti doktor baca jurnal perubatan yang serius tu , janganlah stress doktor .

Entri ini juga sebagai satu  gurau senda suami isteri.  Kalaulah doktor terasa hati dengan gurau senda suami isteri ( yg mungkin tidak sepatutnya disiarkan, kena tapis dalam kelambu ) saya minta maaf ye doktor.  Hari ini masih Syawal 1430H, jadi saya ambil kesempatan di bulan yang mulia ini untuk mohon maaf zahir dan batin andai gurau senda kami suami isteri itu mencemar  maruah dan kewibawaan kerjaya doktor .

Kami ni sekolah tak tinggi, mungkin gurau senda kami ” tak boleh! nanti awak kena raba dengan doktor haiwan…” itu sudah mencemar kehormatan  golongan doktor haiwan seMalaysia .  Jangan saman saya doktor,  saya dah muflis selepas  bayar 24 saman trafik minggu lepas.

Maafkan kami ye doktor. Doktor jangan risau, saya tak akan bergurau macam tu lagi….. suami saya dah jauhhhhhhhhhhh…. nak bergurau pun dah tak boleh. sob…sob…sobb… :cry: Kalau doktor ambil masa untuk baca blog ini dan mengenali saya tentu doktor kenal rumahtangga kami yang berusia 18 tahun ini sering dipenuhi dengan senda dan gurau.

I am in tears . Miss my husband so much:cry:

status : Devil May Cry 2 – Mission 14

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Ini salah faham je ni kak jie.. hehehe
    Jom terjah post menarik dari Aya ..Wanita Macam Cheetah Mengandung!My Profile

  2. hehehehehehehehe..tersentap plak bakal vet tuh,mungkin waktu dia baca n3 tu ada sesuatu yg mganggu fikiran beliau hinggakan beliau agak emosi, tapi kan k.jie,kalau la ikan talapia tu di bawa jumpa vet, mcm mana agaknya doc nak rawat ye??(hmmmm..i’m wondering~~~)..heheheh

  3. relaks lah future vet…hahahah..tetiba terasalah pulak

    kak jie..pasal penat n basah tu..saya rasa ur hubby ada betulnya..tak ada kajian tapi saya pun alami mender yg sama..hahahah pengakuan ni..

  4. Hmmm….
    (komen cam tu je, boleh ke Kujie?)
    .-= Kak Long´s last blog ..Kejadian Ngeri Di depan Mata =-.

  5. hahaha.. itulah.. sorang buat salah, habis semua terasa..
    .-= zuls´s last blog ..Weblog Popular 1Malaysia memang memeningkan =-.

  6. aku ingat en3 kitar semula rupa2 en3 gurau senda… 😆

    • @kuina, n3 ni dah lama, blog ni lepas 30 hari, otometik komen akan dikatup

      tu yg doc ni hntr email..sbb special, kena buat entri khas :mrgreen:

  7. Kak Jie. Kadang kala bila menerima komen macam ni best tau. Nampak cam cerita yang kita tulis tu betul2 mendapat perhatian kan…
    .-= Shaffik´s last blog ..Pucuk Pangkalnya Nak atau Tidak.? =-.

  8. hahahha…to d vets…think positive doc!
    biasalah tu jie..penerimaan setiap org bebrbeza..ade yg sedikit sensitif…bukan aje vets, dr lain pon ade kes camtu..bomoh pon..hahhahaa. yg x d jawatan lagilah..ekekeke.

    alaaaa, siannyer…sabo ye jie…tau camner jie rasa..line kat sana dh ok kan? take care ye! mwah2
    .-= jun´s last blog ..Mango kerabu =-.

    • @jun, ha h aha Jun…. golongan profesional terlalu lurus, tak boleh gurau2…. nnt tercalar kewibawaan…

      mcm kita ni tak pa… 😆

  9. hahaha gila py doc dah.. 😯
    .-= x-po´s last blog ..NAK IKUT KE CAKAP MAK BAPAK? =-.

  10. hahahahahaha,kalakar la dokte tu.
    dah terang2 kita ni bercakap pasal doktor haiwan yg kat dalam paper tu,nak terasa plak dah.

    Ekekekeke,dokte dokte…
    Lintah gunung saya demam,kat mana saya perlu selit lintah saya?
    Muahahahahahaha
    .-= blowie´s last blog ..Remaja dijatuhi hukuman 150 jam khidmat komuniti =-.

  11. lantaklah kat deme, bukan semua org straight forward mcm dia, dan tak boleh beza antara gurau senda atau serius piong ke tidak!

    Kalau nak lurus semacam aje, jgn campur gaul dgn orang, campur gaul ajelah dgn pokok ke, pembaris ke..

    kalau dia org fikir senget, jgn salahkan org lain…

    kalau ada tulis double atau makna jarak jauh; “lu fikirlah sendiri!”..anda fikir lucah, itu fikiran anda, dan tidak boleh nak paksa org fikir lucah seperti anda! dan menerima perkataan itu lucah.. kanzzz..

    • @maza, uiksss.. setelah dua belas jam menulis komen itew, baru perasan, ‘ayat emo maza terhadap doktor itew!’ huhuhu

      dahsyat gak kanzz.. takuttt..

      heheheheh
      .-= maza´s last blog ..Fenomena Sejadah Terbang =-.

      • @maza, hehehe…. dua belas jam tu…huwaa…

        tuan blog bz arr..pagi2 ada kelas tadika 😆
        blk kelas ada praktikal kt dapur..bersilat pula
        dah siap ni, nk g sekolah pula..
        ishhh..ishhhh

    • @maza, ye..betul tu,
      bukan semua org mcm ni, dan bukan semua org boleh bergurau tahap diri kita.

      sebab itulah sy mohon maaf dgn future vet tu

      kadang2 kita ni hipokrik..kita ckp ‘tak apa…tak apa…’ tapi masih berbekas kat hati terasanya…

      sy ni dah tua2, kenalah beringat2
      takut terlepas cakap, takut terusik hati org..ishhh
      nk plaster bukan mudah 😆

  12. kita gelak tapi tak sangka ada yg terasa ek?? wt 2 do.. anggap je la gurauan di siang hari.

    tapi mmg harunyer la hai kalau veterina gituew….
    .-= Zana´s last blog ..Kerja Malam Raya =-.

  13. bergurau senda tuh menceriakan hidup kita~ =)

  14. mungkin dirasakan aura kak jie cakap macam tu.. kak jie kan ramai pembaca.. mungkin dia risau hal ni la kot.. hehe.. bakal vet pun cool la sikit eh..
    .-= beliamuda´s last blog ..Saya nak beri tapi… =-.

  15. hmm agaknye en vet tu stress terlebey kot. jadi cepat terasa bila cakap pasal diorg.. opss en vet jgn saman saye pulaks ye 😉

    gurau2 ringan2 buat penceria suasana. tapi ade org take it seriously.. hmm

    • @mrs azmi, ada kawan2 blogger doktor..kalau vet doc ni pergi baca, mau pengsan patlima kali

      sbb blog dia org lagiiiiiiiiiiilah power mencarut tahap gaban..hahaha 😆

  16. saya cuma nak senyum je. 🙂
    .-= TokNabe´s last blog ..Keindahan Dalam Ketakutan =-.

    • @TokNabe, senyum kisah suami isteri tersebut?

      atau senyum kisah doktor haiwan dalam suratkhabar?

      atau senyum kepada bakal doktor haiwan ?

      😆

  17. @ Kujie;
    Salam Kujie & sumer… Suatu hari ada seorang wanita tua menangis apabila mendengar Rasulullah S.A.W bersabda; “…..bahawa sesungguhnya orang2 tua tidak layak ‘berada’ di dalam syurga!…..”
    * gurau senda / lawak Rasulullah adalah gurau senda yg benar.
    ** Rasulullah S.A.W tidak meminta maaf, sebaliknya menjelaskan dengan lebih terperinci apa yg Baginda maksudkan.
    *** wanita tua tersebut kemudiannya ketawa, dan Rasulullah S.A.W tersenyum sehingga terlihat barisan gigi Baginda yg berkilauan!
    .-= Poziabb´s last blog ..You Play We Pay =-.

    • @Poziabb, Saya masih ingat kisah ini…. dan kata2 Rasulullah s.a.w – org2 tua tidak ayak berada di syurga ” tu..sekali dengar mmg lah sedih, tapi selepas penerangan..barulah kita faham

      terimakasih kerana recall semula ingatan ttg kisah ini

  18. alahai, sensitip nya…
    saya yg baca artikel tu takde plak terfikir semua vets macam tu.
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Langkah bendul =-.

  19. gitu jugalah seorang dua ahli politik buat hal kita chop politik tu kotor dan tegik….
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

  20. sebab tu ada pepatah orang tua sebab Nila setitik rosak susu sebelanga … saya pasti ramai yg baca artikel doktor vet tu akan berfikirkan sama macam kak jie … dan pasti akan buat lawak yang sama jadi MAAFlah doktor vet sebab kawan awak sorang semua terkena …
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

    • @denaihati, Jangan sebut susu dan nila….doc cakap tadi tu….dia bukan susu, dia manusia, so guna perumpaan yg lain.

  21. patutlah, future vet. mungkin masih belum byk pengalaman dalam hidup. perlu bezakan antara gurauan dan fakta!

    sy sendiri mengatakan tiada salah pun apa yang akak sampaikan pada catatan yang lalu. malah catatan tersebut menasihatkan kita sentiasa berhati-hati.

    fahami secara menyeluruh.

  22. kalaulah ikan kak jie tak mati lagi, doc tuh dah hilang future patient dah. sbb kurang professional dan terlebih sensitif.

    ala doc….ramai org kutuk banker dalam blog. sha masih bertahan ape:)
    .-= cheryna´s last blog ..sha in love: how many betels more? =-.

    • @cheryna, hahaha sha, jgn buat lawak lah…ikan talapia tu bukannya ikan koi jepun yg harga rm 2-3K , kalau selesema je nak kena bawa ke klinik veterinar 😆

      masa ckp nak bawa ikan tu ke klinik pun dah satu ayat gurau, sbb seumur hidup tak pernah pun ada pets yg di bawa ke klinik..jadi jawapan kak jie kes doktor haiwan tu jawapan gurau dari perbualan tu la

      tak sangka la pula…. tapi tak pa lah, kita nampak keprofesional seorang doktor.

  23. hahahaha… da lame xjenguk sini. tibe2 tgk artikel ni lagi. ala, doc jgn la sensitif sgt. gurau2 je tu. sabar ye Doc.. btul tu, xsmua vet camtu

  24. Kadang-kala terdapat pihak yang tidak boleh bergurau. Tapi…kami tak boleh salahkan individu tersebut juga…kena dia memang profesional dan dia berbuat demikian gara-gara ingin mempertahankan pekerjaannya. :p
    .-= tekkaus´s last blog ..Beyonce’s Sweet Dreams =-.

  25. Hmm…takpe lar kak! Cuma komen saje kak! 🙂
    .-= tekkaus´s last blog ..Beyonce’s Sweet Dreams =-.

    • @tekkaus, tak aih…sempena 30 syawal ni, masih bulan raya, kenalah minta maaf…. sebab doktor berkecil hati…

      kita ni org biasa2, gurau mmg lah tak de hal…. tak kisah…tapi dia org tahap lebih tinggi tentu tak sopan gurau mcm tu

  26. Devil May Cry tu game tembak2 kan. Kalau sedih tembak je monsters tu…
    .-= kruel74´s last blog ..MACC is not as threatening as I thought =-.

    • @kruel74, yupppppppppp….eh..awak pun main game tu…hahaha

      Devil May Cry 2 tu dah abis dah..tatau nk tembak sapa lagi :mrgreen:

  27. mama,blogger ckp org yg x de life je tak gurau2 😆

    take care mama, missYu too 😉

    • @dmc, hahaha..selalu blogger tulis ” tak de life”

      baru nak faham ” tak de life” tu apa

      dmc – selamat hari raya – maaf zahir & batin

  28. alololo rindu tertinggal di Algeria ye mama hehe..

    kenapa komen tu mcm kasar ye? heee. tu lah. niat mama bukan nak burukkan diorang kan? cuba baca dan fhm betul2 🙂
    .-= yonna´s last blog ..Y553 : Makan di William =-.

    • @yonna, semua orang boleh baca tapi pemahaman tiap orang berbeza….

      • @Kujie, Kesian K.Jie kena fire… pembaca setia Kujie2 dot com memang dah biasa dengan ayat2 berbaur gurauan camtu. Tapi untuk semua vet seMalaya.. jangan kecik ati ekk.. kami semua pun faham, perasaan anada sebagai seorang manusia.’nila setitik rosak susu sebelanga ‘ yang kita cuba hindar dalam sesebuah komuniti tu..
        .-= samdaddycool´s last blog ..Klik jer.. duit masuk mencurah-curah. =-.