Iklan celcom Harith Iskandar – kempen alih nombor (MNP)

Dalam banyak-banyak iklan Celcom Harith Iskandar, saya suka yang ini – finger trick. Kelakar tengok magic dia . Celcom mendahului syarikat pesaing lain dengan iklan yang menarik perhatian orang ramai. Rasanya inilah iklan Celcom yang paling comel dan sangat berkesan .

MNP = Mobile Number Portability . Mengikut maklumat di Wikipedia, hanya Malaysia dan Germany yang mengenakan bayaran untuk pertukaran ini.

Dengan kemudahan alih nombor (MNP) pengguna boleh menukar pengendali talian telekomunikasi masing-masing pada bila-bila masa tanpa perlu mengubah nombor telefon sedia ada.

Antara nombor talian mudah alih yang terdapat di Malaysia adalah
DiGi – 016, 014-32, 014-35, 014-30, 014-31 dan 014-6;
maxis – 012, 017 dan 014-2;
celcom – 013, 019 dan 014-8;
u mobile – 018.

Dalam setiap proses pertukaran pengendali talian berkenaan, para pengguna dikenakan bayaran sebanyak RM25 bagi setiap pertukaran yang dilakukan. Walaubagaimanapun sesuai dengan konsep pasaran terbuka dan setiap pengendali talian berhak menawarkan caj yang terendah dan terbaik bagi menawan hati para pelanggan masing-masing.

Berita baik kepada yang ingin bertukar ke Celcom, maklumat yang saya dapat dari celcmom.com.my, meraka menawarkan secara PERCUMA – untuk tempoh yang terhad sahaja.

Menurut rekod Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) , Pelanggan prabayar ( prepaid ) yang berdaftar di seluruh negara setakat ini adalah seramai 20.6 juta orang dan pasca bayar ( postpaid ) pula sebanyak 4.5 juta orang.

Saya belum terfikir untuk bertukar kerana saya masih berpuas hati dengan Celcom. Saya ada banyak kenangan manis dengan Celcom dari zaman Art 900/ 1800Mhz ( 010 )

Kisah saya dan telefon cap ayam

Saya pernah dijemput untuk majlis makan malam Tahun Baru Cina Celcom, akibat datang lewat saya dan suami ditempatkan di meja No. 2 ( vip).  Bayangkan kami semeja dengan pelanggan/rakan niaga Celcom dari Jepun dan  Eropah .   Sesekali orang-orang besar syarikat datang bertegur sapa. Mereka sibuk bersembang beramah tamah , kami berdua suami isteri habiskan  menu yang best-best… hehehehe

Salah seorang orang-orang besar tersebut CEO – Micheal Lai ( dia bagi kad bisnes ) bertanya saya dan suami, kami dari syarikat mana.

” I’m your value customer”

Ketawa besar dia …. Kan setiap surat yang dihantar mesti gunakan perkataan ” Dear Valued Customer.”

Saya juga antara tetamu bertuah dijemput sewaktu Celcom menukar logo dan penjenamaan baru dari burung merpati pada satu majlis di Menara Kuala Lumpur. Mesranya Dato’ Sri Shazalli Ramly yang memakai kemeja denim singgah duduk dan minum di meja saya .

Saya mendapat hamper hariraya dan kad ucapan harijadi setiap tahun.  Saya bukanlah pelanggan koperat .  Saya menggunakan ‘family package’ dengan 5 talian – sekarang tinggal 2 talian saja untuk saya dan suami.

010 – ART 900 – Always Repair Telephone
011 – ATUR – Absolutely Terrible and Useless Radiophone
012 – Maxis – Moronic And Xtremely Inferior System
013 – TM Touch – Too Many TMTouch Owners Usually Change Handphones
016 – DiGi 1800 – Don’t Invest In Garbage Instruments
017 – ADAM – Always Dropping And Malfunctioning
018 – Mobifon – Most Often Bought In Fake Obnoxious Nightmarkets
019 – CELCOM – Cannot Enjoy Line Clarity on Outgoing Messages

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. mcm mane cre nk tukar no maxis jd no celcom??

  2. HULUBALANG TERBILANG says:

    👿 YANG PENTING KREDIT MESTI BANYAK, DUIT PUN MESTI BANYAK..HAHAHAHAHAHA………..

  3. celcom is good in term of coverage & charge…
    but..heran sgt…awat website die xbes lgsg????

  4. cdg2 nak tukau ajooo.. huhuhu 😆

    @LiYaNNuaRs last blog post..tag bergambar

  5. hahahahha… mmg lawak la… tp kejap sangat lak rasanya..

    izans last blog post..hujan batu di negeri orang

  6. hehe…kredit kena sentiasa ada la..tp at least ok gak..ada line ..kot2 mak call ke..awek call ke…ada sesapa call ke…leh gak cakap kt dia tolong top up…nanti leh la call trak nanti…kalau x..menyangap la….

    kak jie ada kelas ape? kelas yoga ke ? muakakkakakaka 👿

    |1f34|-|1r3s last blog post..Why I love to download stuffs at the office

  7. kalau nak kira setahun berapa kali jadi, maybe xde langsung kot…dalam setahun tahun pon, maybe kebarangkalian adalah hampir 0..tp kalau dh namanya kebarangkalian, mmg akan jadi gak camana2 pon secara rawak…oleh tu, kena la bersiap sedia dari awal..hehe 👿

    |1f34|-|1r3s last blog post..Why I love to download stuffs at the office

    • @|1f34|-|1r3, tu dia… siap dgn blue print terperinci model/bentuk kehidupan akan dtg..haha..

      bagus..bagus…sediakan kredit sebelum habis 😆

      Pemerhatian mejangkakan kemungkinan

      awainya ………Kak Jie tgh masak puding…
      kul 9 -11 ade kelas…kejap lagi kena chowww 😆

  8. bukan ape kak jie…takut bateri abes ke…line xde ker…nak2 lak time keta tgh rosak kt hutan mana ntah..kan payah tuh…hehe…

    hmmm…apsal nampak cam comment tak jadi balik ni..hehe 😉

    |1f34|-|1r3s last blog post..Wayne Rooney Dumb Act !

    • @|1f34|-|1r3, jauh tu fikir…….
      agakanya setahun bape kali jadi kes mcm ni? 😆

      • Hi,Anybody looking for ipohne 4s 64 Gb, 32 GB , 16 GB.Please do contact.Price is very very very much lower than market price.RegardsAk[]Onin Reply:May 30th, 2012 at 5:19 pmcan you send me the price of 4s 16GB and 4s 32GB thanks []arunkrish Reply:May 30th, 2012 at 8:34 pmHi,Thanks for the enquiry,ipohne 4s 32GB is USD 520, 16GB is USD 490Inclusive of all acessories.How many pieces you are looking for?Arun Nair[]Mihir Reply:June 29th, 2012 at 1:47 pmPlease advise if i can get the phone in same price in India.Kishorekumar Reply:November 4th, 2012 at 9:56 pmHi i need ipohne 4s 32 Gb.. can u delliver the phone.. my contact id: Masum Reply:July 17th, 2012 at 2:58 amCan u pls give me the price of 4s-32GB, through the email.Thanks[]selvi Reply:July 17th, 2012 at 4:15 pmwhich country is this?? can i gt this in malaysia?[]xaoud Reply:July 18th, 2012 at 5:10 amhow much bax pack or not 16gd 4s[]shaain Reply:September 8th, 2012 at 3:52 pmi need.[]Pushpender Yadav Reply:September 18th, 2012 at 6:13 pmPlese send me prise[]

  9. Sweet Thinker says:

    sakit pale la pasnie. nk kol orang pun takot2. takot abes crdt. memanjang kena pki HAPPY la camneh. huuuu!

    Sweet Thinkers last blog post..Gua Menggelupur Kepanasan

    • @Sweet Thinker, :mrgreen: lor kesitu pula
      telefon dicipta utk berkomunikasi –
      coling2 selalu tu kiranya membantu negara gak tu
      Menjana ekonomi..hahaha :mrgreen:
      kalau tidak……….bankrup la kedai tepon tu 😆

  10. yonna suka iklan tu.
    tp yonna tak suka diorg buat network mcm tuh..

    sebenarnya sangat menyusahkan.
    lepas ni da xleh detect mereka2 dari network mana.
    huh!

    err
    kalau yonna da tuka celcom.yonna kol mama ok haha 😆

    yonnas last blog post..thank you,readers and visitors 🙂

    • @yonna, iklan tu simple
      tak delah nmpk memperbodohkan penonton mcm iklan yg selalu tu

      wei cik kak..ape guna nk detect dia dari mana?
      mgkn lepas ni celcom,maxis & digi kena samaratakan harga sms dan panggilan
      ye lah….

      ngehhhh….. skrg pun dh ade celcom ape
      bape kali col mama?
      :mrgreen:

  11. am cukup menyampah iklan ni.. benci gila.. heavy sangat.. am pakai maxis dan kalau am nak tukar.. mungkin ke digi.. sebab call murah 13 sen per minit..

    ams last blog post..Fast Update 16

  12. harith kiut sgt dlm iklan tu

    Mak Sus last blog post..Nak

  13. masa setia dengan digi.. hehehe@!~

  14. akak tau tak kat mana boleh buat tukar no tu yerk…?

    shays last blog post..BIKIN PANAS…

  15. Tepak Sireh says:

    yes, iklan ni simple dan ‘tenang’ jer….. sesuai sangat nak sampaikan maklumat…. bertuahnya kujie selalu dapat invitation frm Celcom… pelanggan setia gamaknya…

  16. Tepak Sireh says:

    yes, iklan ni simple dan ‘tenang’ jer….. sesuai sangat nak sampaikan maklumat…. bertuahnua kujie selalu dapat invitation frm Celcom… pelanggan setia gamaknya…

  17. julietchun says:

    kat umah suma pakai maxis, camner yer? 😛

    julietchuns last blog post..Bayar lebih ke?

  18. sy senang dgn celcom. ^_^

    nur’ains last blog post..♪..mooooo…

  19. Jom pakat pakai celcom. Tumpang wat iklan pulak, mcm lah dpt komisen! :mrgreen:

    intans last blog post..A for Art & Apple!

    • @intan, weyyy…kita guna celcom , kan
      mmg ada baik buruk, lebih kurang tiap satu tu
      tapi yg stabil dan menyeluruh liputan dia tetaplah celcom 😆

      erk..Intan..celcom bayar tak ye kt kita dok kempen ni..hahaha 😆

  20. saya dr dulu pakai maxis..skang ni ada satu prepaid celcom…just backup jer..kot2 kang balik kampung..xde line lak kat area2 tertentu…kekadang celcom ade..maxis xde..senang kalau jadi pape nanti… 😛

    |1f34|-|1r3s last blog post..Wayne Rooney Dumb Act !

  21. zana guna line pun sejak amik cc citibankerr hubby benonyer.. 😉 . dpt free hp ngan postpaid line. postpaid line zana mahal nak mampos. skang nie wpun dah tukar byr sdri pun ttp mahal. 35 hengget utk line sh. mahal ke murah tu kak jie? nape zana tak penah di jemput ek??? ermmmmm 🙄 🙄

    zanas last blog post..AM Krew

    • @zana, rm 35 utk line saja…kakjie ambek package rm 30 dpt 100 minit dgn 20 sms…guna lebih dr tu baru kena bayar..
      try lah cari package yg sesuai…rasanya ade kot
      iklan..

      ‘kakak…boleh jadi kakak saya…’

      hehehe…

      ngape zana tak jemput..hahaha..masa tu kak jie ade 5 line, bil sebulan seribu lebih….depa jaga la value customer :mrgreen:

  22. tu lah kak, saya dah lama stay dengan maxis dan tetiba saya tertarik dengan pakej celcom. bertambah pula saya menggunakan celcom broadband untuk akses internet. nampak gaya ada harapan saya amik family package macam kak jie eheh.

    lagipun talian maxis agak mahal dibanding kan dengan celcom. sudah masanya bertukar demi menguruskan kewangan yang lebih jimat!

    ps : barulah boleh akses blog akak, klu sy xde komen tu maknanya sy x lepas akses blog ini huhu.

    megats last blog post..Tag Lagi, Memanjangkan Silaturrahim Antara Penulis Blog

    • @megat, ramai pengguna maxis remaja dan pelanggan celdom kebanyakkan ‘orang dewasa’ sebab itu maxis lebih memfokuskan pasaran sms . Walaupun celcom ada xpax tapi tak ckup menarik utk memikat remaja/ pengguna muda.

      kak jie guna package rm 30 = 100 minit + 20 sms ( sms selebihnya 8 sen tanpa mengira ke Digi, maxis)

      tak faham knp Megat sukar akses blog ini..sbb dah abis ringan dah ni..theme 56kb saja.. :mrgreen:

  23. creative..takyah leret2..kan?

    arins last blog post..31 wks..

Trackbacks

  1. […] gunakan MNP ? MNP = Mobile Number Portability Ingat iklan Harith Iskandar […]

  2. negaraku.net says:

    Iklan celcom Harith Iskandar – kempen alih nombor (MNP) | Hidup Biar Sedap…

    Dalam setiap proses pertukaran pengendali talian berkenaan, para pengguna dikenakan bayaran sebanyak RM25 bagi setiap pertukaran yang dilakukan. Mengikut maklumat di Wikipedia, hanya Malaysia dan Germany yang mengenakan bayaran untuk pertukaran ini….