Pemasangan Tali Pinggang Keledar Percuma

Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) akan memasang tali pinggang keledar bagi penumpang belakang secara percuma kepada 431,262 kereta miliknya bermula tahun depan. Pemansangan ini membabitkan model Kancil, Kenari, Kelisa, Kembara dan Rusa dan hanya boleh dilakukan di cawangan pusat servis Perodua di seluruh negara.

Pemakaian tali pinggang belakang diwajibkan mulai Jun 2008, dengan tempoh advokasi selama enam bulan dan penguatkuasaan undang-undang bermula Januari 2009. Kenderaan yang tidak mempunyai tali pinggang keledar belakang bagaimanapun diberikan pengecualian selama tiga tahun sebagai tempoh untuk memasang alat keselamatan tersebut.

Berita penuh > Bernama Online
Post lain > Ingat yang tersayang, pakailah tali pinggang keledar
Edit terbaru – Perodua menawarkan pemasangan tali pinggang bagi penumpang belakang secara percuma mulai 15 Disember 2008.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

This is very Important, please pass on to friends and family.
THIS MAY SAVE A LIFE!!!
The National Highway Safety Council has done extensive testing on a newly designed seat belt.
Results show that accidents can be reduced by as much as 45% when the belt is properly installed.
Correct installation is illustrated below


Benci tauuuu orang yang buat kartun ni…..kalau isteri diam nanti suami mengantuk sebab tu dia pasang radio karat sama kuat dengan radio kereta tu…

EDIT 20/12/08 : sumber Berita Harian m/s 23

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Suret Singh :

Hanya kenderaan persendirian yang didaftarkan selepas 1 Januari 1995 yang dilengkapi tali pinggang keledar tempat duduk belakang tetapi tidak menggunakannya akan di saman mulai 1 Januari 2009. Kenderaan yang didaftarkan dalam tempuh tersebut yang tidak mempunyai tali pinggang keledar tempat duduk belakang tidak akan di saman tetapi diberi tempuh 3 tahun untuk memasangnya.

Kenderaan yang didaftarkan sebelum 1 Januari 1995 dikecualikan memasang tali pinggang keledar tempat duduk belakang tetapi digalakkan memasangnya untuk tujuan keselamatan

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Insulting btol laaaaaaa kartun tuh@!~ hish takbleh jadi neh.. kita ibarat second eye tau. penting!!!@!~ kalo takde lagi tinggi laa peratus eksiden kat mesia neh.

    Kujie ~ sokong puan jiji… 😆 😆

  2. Tahun depan Pak Polisi start saman ek?

    Hb ni kalau kita bebel dia kata bosan, tapi kalau kita diam dia kata dia laaaaagggiiii bosan… So, how?? Huhu 😐

    Kujie ~ thn dpn boleh pasang free…..tunggu je tahun depan.
    hehehe..tu la intan… tak suka tgok suami isteri diam dlm kereta..sorang pandang kiri sorang pandang kanan…mcm gaduh je..
    bek berpok pek..pokpek…itukan salah satu komunikasi..
    cerita hal semasa…
    psl drebar kete sebelah
    psl tempat yg kita lalu..

  3. wah udah cat dah renovated umah kakjie…

    makin berseri gitu…

    ntah le kan.. katun tu.. rasanya da gak lelaki yg ketogori tu…sian om pompuan taw!!

    Kujie ~
    dah tukar balik dah
    tak bape berkenan..heheheheh
    tu arr….ngape kalo bab pok pek pok pek
    mesti ckp pompuan..
    lelaki pun ramai gitu tau… 😆

  4. Im just wandering…
    praktikal ke pakai talipinggang keledar kat belakang…
    Kalau penumpang belakang lebih dr 3 cmne???
    Hmmmm…

    Kujie ~ utk anak2..
    susah oooo derang nk dok diam walau 5 minit
    entah lah..
    kita tgoklah
    anak2 kakjie dah besar2..derang dah boleh dok diam pakai tali pinggang keledar
    katanya kalo 3
    sorang tak wajib
    so di mana soal keselamatannya.. 😆

  5. husband neeza pulak arah kalau neeza diam. nanti dia kata, ‘takkan abang je nak cakap sorang’ hehee.. neeza ni jenis suka tido bila naik kete.. hehee

    Kujie ~ kakjie jenis payah nk tido dlm kete..
    sebab tu selalu jadi driver
    yg lain tidooooo

  6. Terpaksa pasang jugak tali pinggang keledar ni, ada yang free buat apa nak bayar kan…

    Kujie ~ kalo dah pasang tu jgn buat perhiasan pula
    pakai..guna…hehehehehe 😆

  7. ahahhaa..
    sangat la hina gambar tu!!
    hahaha..
    kalo pompuan x bising..
    laki pon leh tido tau =))

    Kujie ~ 😆 😆 mcm am ckp tu la..sadis sungguh…
    tak kan sorang nk pandang kiri
    sorang nk pandang kanan..
    issshhh..tak best tau dok dendiam lam kete mcm tu 😥

  8. aiyoo kak jie..sadis sungguh gambar kartun tu…

    Kujie ~ 😆 grenti pelukis dia lelaki… 😥 😥

  9. balik nak tengok kereta Am ada tak, kalau tak terbanglah RM… hehehe

    Kujie ~ kena latih anak2 dok dendiam dulu am…hehehhehe 😆

  10. Produa… hik hik.. bagus!bagus! bolehla install free tahun depan..

    Kujie ~ kita tunggu la ye… 😆

  11. ayah saya pening sebab kene letak seatbelt gak kat van dia. banyak tu. 6 seatbelt nak pasang. pening… 😛

    Kujie ~ samalah kakjie pun… seat belakang ade 4, tak pasti yg belakang sekali tu kena pasang ke tidak..hehehehe 😆

  12. sama sama lah kita mengurangkan kadar kemalangan..

    Kujie ~ ikut cara gambar tu ke… :roll:

  13. mrozaidi says:

    Keselamatan habis…

    Kujie ~ utk org tersayang.. 😮