Tindakan Google Mengenai Kes Blog Autopilot

Selepas dua hari membuat aduan, saya terima email jawapan daripadaa Google mengenai kes blog autopilot. Baca entri rujukan di sini Blog Autopilot – Entri Ini Untuk Awak

email dari google

Email dari Team Google

Thanks for reaching out to us.

In accordance with the Digital Millennium Copyright Act, we have completed processing your infringement notice. We are in the process of disabling access to the content in question at the following URL :

http://

The content will be removed shortly.Please let us know if we can assist you further. If you would like to file additional requests, we ask that you contact us by using the online forms at:www.google.com/support/go/legal as we do not accept add-on requests.

Regards,

The Google Team

Semoga perkongsian ini boleh dijadikan rujukan atau jalan mencari penyelesaian sekiranya berlaku kes sewaktu dengannya dimasa-masa akan datang. Juga sebagai satu peringatan/amaran kepada sessiapa yang berniat untuk melakukan perkara seperti ini.

Blog tersebut telah dilupuskan dan ada message Blog has been removed.

Saya buat aduan ini bukan kerana saya marah tetapi kerana perkara ini tidak betul. Mungkin kita tidak dapat mengawal sepenuhnya perkara seperti ini berlaku tetapi sekurang-kurangnya kita pernah mencuba. Kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua..

Saya sendiri tidak menjangkakan Google akan bertindak tegas dan pantas seperti ini. Terimakasih Google… awak pakcik yang ensem!

Nuffnang juga telah mengantung  akaunt tersebut lebih awal selepas saya menghubungi mereka mengenai kes ini.

Nota :  Terimakasih untuk    blogger yang terima email dari ustaznya  dan @life4hire kerana  berikan Kak Jie idea untuk membuat tindakan ini.

sent from my GT-i9300

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ic kita boleh lapor kpg google if ppl copy paste our content. thanks for the link Kak Jie 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sunshine Kelly ..Charles & Keith Autumn 2013 Collection – Bold & ElaborateMy Profile

  2. Tegas dan garang perlu ada pada orang yang mahu pertahankan haknya…terima kasih atas info penting ni!
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Perkara negatif membantu andaMy Profile

  3. ingatkan siput je ble sedut..rupanya entry pun leh sedut sekali ye..dia la yg kenyang orang lain yg susah payah buat entry..memang patut kena remove tu 🙂

    suka entry ne.pengajaran buat mereka yg suka minum kopi. 🙂
    Jom terjah post menarik dari ecadwinkyasha ..Mini Pavlova di Kota Kinabalu,Sabah.My Profile

  4. Dah lama sangat tinggal dunia blog ni, sampai saya tak tahu apa tu blog autopilot. Kena merujuk dekat entri kak Jie yang sebelum ini.

    Terima kasih atas perkongsian 🙂
    Jom terjah post menarik dari Farah ..World on a PlateMy Profile

  5. nanti jika menghadapi ha yang sama dengan anda saya jaid tahu bagaimana cara melaporkan ke google
    terima kasih atas ulasannya
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Jasa Sedot WC Jakarta Selatan Telp. 021-9466-8989 | Sedot WC Jakarta DepokMy Profile

  6. Terima kasih Kak Jie. Satu pencerahan untuk saya. Dulu Kak Jie pernah kata, “Kak Jie tetap akan tahu artikel dari blog akak walau dicopy ke mana pun.” Sekarang saya faham sudah. Kalau kita menyemak di awstat cpanel pada bahagian Referring Sites, kita dapati banyak klik dari sesuatu url…… cubalah klik ke sana. Memang sah-sah dia copy paste bahan dari blog kita.

    Mula-mula nak halalkan saja. Tetapi masalah itu menyebabkan kita hilang mood untuk terus berblog. Lebih-lebih lagi kalau blog itu penuh dengan iklan. Senangnya mereka cari makan ye?

    Hemm…. saya pun nak buat laporan jugalah kak….
    Jom terjah post menarik dari mykrk ..BELAJAR BAHASA URDU / HINDI: Bercakap Tentang Solat Dalam Bahasa Hindi/ UrduMy Profile

  7. perkara tidak bagus seperti ini harus la dibendung segera.
    Jom terjah post menarik dari muazfaris ..Gambar Jaulah Matrouh dan Siwa (Musim Sejuk)My Profile

  8. guna blogspot boleh buat aduan macam ni.. moga jadi pengajaran buat blogger di sana… nak berjaya kena usaha lebih dan betul..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Awan NanoMy Profile

  9. Salah yer kalau buat Autoblog…

    Kalau guna blog hosting wordpress pun salah ker?

    Mohon tunjuk ajar yer…:D
    Jom terjah post menarik dari Miecyber ..Mata Palsu .Jaminan anda tidak akan kantoiMy Profile

  10. tindakan yang betul untuk pihak google ambil tindakan macam itu.
    Jom terjah post menarik dari fyna ..INFO FAKTA MENARIK DUNIA #7 : PENGUINMy Profile

  11. hah, kan dah terkenaa…
    Jom terjah post menarik dari jobdirumah review ..Bayaran Komisen ke 14 dari JobdirumahMy Profile

  12. erm
    Jom terjah post menarik dari azura ..Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorongMy Profile

  13. kira lagi teruk ar kes ni dari blog copy paste..
    Jom terjah post menarik dari izwanyusof ..Cinta Antara Sahabat Baik dan Peraturan Friendzone?My Profile

  14. satu tindakan yang betul tuk lindungi hak sendiri.. 🙂

  15. Ia beri pengajaran kepada sesiapa yang mengambil jalan mudah dengan menghisap hasik usaha orang lain.

  16. Cepat gak tindakan google.. hebat…
    Jom terjah post menarik dari Aya ..Wanita Macam Cheetah Mengandung!My Profile

  17. Lepas ni nak report mcm ni gak la.. dah byk kali kena, blh tu dia copy entri Advertorial. Yg KakJie ni siap sedut RSS lagi yer… Mmg patut report tu….
    Jom terjah post menarik dari AkmaOmar ..10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  18. Belajar banyak dari hal ini…memang sepertinya tidak sedikit kes blog auto pilot nih
    Jom terjah post menarik dari Blog Keperawatan ..Perawatan Pasca Stroke Di RumahMy Profile

  19. Good for u Kak Jie.. sekurang2nya mereka sedar bukan mudah
    ak cari wang dgn makan hasil usaha orang lain..

    Saya pun dah buat perkara yang sama. Ada beberapa post saya
    yang diauto masuk tanpa pengetahuan..
    Jom terjah post menarik dari nurmisnan ..#SBB2013 – Silaturahim Ilmu KejayaanMy Profile

  20. Saya pun dapat belajar dari sesuai dari pengalaman Kak Jie ni..terima kasih Kak Jie.

  21. Kes yg Kak Jie lalui mungkin kita boleh gunakan utk menghalang mana2 website yg sah2 merosakkan moral dan memusnahkan manusia.

    Google pasti bertindak jika kita buat aduan yg berbukti.

    Terima kasih Kak Jie berkongsi pengalaman indah seorang blogger #retis…hehe =)
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Speechless Friday #1 Pagi Jumaat Malik MirzaMy Profile

  22. terbaik la incik google ni..dari dulu sampai sekarang terbaik..hahaha puji macam ni dia paham tak?? baru blogger tu langit tu tinggi ke rendah..sesedap hati je nak goyang kaki curik hasil kerja orang..elok lepas ni nak jadi blogger kena amik kelas etika sebagai blogger..
    Jom terjah post menarik dari Sharafie ..Tips Bakal Pengantin Syarat Sah Nikah Itu MudahMy Profile

  23. Google memang buat kerja. Cuma mahu atau tidak sahaja.
    Jom terjah post menarik dari ProfHariz ..Hidup Perlu Belajar Dari Kekecewaan Baru Berjaya ?My Profile

  24. macam mana cara dia sedut rss feed tu??
    Jom terjah post menarik dari djdanchef ..Drama Rindu Bertamu Di Abu Dhabi Ganti Setia Hujung NyawaMy Profile

  25. Harap perkara ni jadi pengajaran pada yang ada mempunyai niat utk membuat blog auto pilot..termasuk juga pada semua..
    Jom terjah post menarik dari iOS Gear ..Apple Lancarkan iPad Kapasiti 128GB Dengan Jaminan 1-3 Hari PenghantaranMy Profile

  26. tindakan yang betul, tepat dan pantas ! syabas kak jie!
    Jom terjah post menarik dari sha ..Ashadin.comMy Profile

  27. terbaek!!!
    remove jgn x remove..
    ahaa
    Jom terjah post menarik dari Katak Comel ..GAMBAR HOT KEKASIH BARU CHEF RIZ, STELLA STEPHANIEMy Profile

  28. habislah.. pendek ler hayat blog itu.. ish ishk ishk… fadenmukaente lah..
    Jom terjah post menarik dari maza ..Pukul Telefon Di Pondok Telefon Awam Untuk TelesiswaMy Profile

  29. nak buat jugaklah, sebab ada dua tiga blog yang tiru salah satu blog saya.
    Jom terjah post menarik dari zuls ..Pengalaman Buat Duit Dengan Forum OverseaMy Profile

  30. oh semakin bertambah ilmu dalam blogging ni

    moga semua ambil iktibar
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..WW-Ini Bukan Punca DenggiMy Profile

  31. patutlah semalam ada orang bangun pukul 3 pagi sbb dapat notis dr google hahaha, apa2 pun kepada pemilik blog autopilot tersebut yang mungkin membaca entri ini…tindakan kamu tidak beretika dan jadilah blogger yang sebenar..bukannya buat blog berpaksikan duit semata2

  32. Bagi saya tindakan Kak Jie betul dan ia boleh jadi pengajaran kepada orang lain.
    Jom terjah post menarik dari faizal ..Maulidur Rasul SAW: Kelebihan BerselawatMy Profile

  33. lepas ni kalau tak serik2 jugak lagi agaknya kita buat report kat SKMM atau CSM pulak..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..Elakkan KemalanganMy Profile

  34. auto pilot, cmne tu ?
    Jom terjah post menarik dari Adib ..Dokumentari Khas Kisah Perjuangan Muslim Sunni Di SyriaMy Profile

  35. wah.. laju depa buat keje.. ni bertambah syg dengan google ni.
    Jom terjah post menarik dari fariq ..Penampilan Ronaldinho Gagal bawa ImpakMy Profile

  36. Ibu Mifzal Arsyad says:

    cayalah pakcik google..hehe
    Jom terjah post menarik dari Ibu Mifzal Arsyad ..Tempoh Sah Laku Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) 2013My Profile

  37. hm.. baguslah tu..
    Jom terjah post menarik dari zool ..Cabut gigi di Klinik Pergigian JasinMy Profile

  38. saya tak pernah tahu term dia adalah autopilot.
    Jom terjah post menarik dari Syafiq Лomoтехн ..Update #2: Aquascaping – RescapeMy Profile

  39. atau mungkin browser saya yang bermasalah yah?
    Jom terjah post menarik dari Bang Iwan ..TRUE HEARTMy Profile

  40. Dah kena removed rupanya..bagus tindakan google..kak jie dah tak perlu risau lagi.hehe
    Jom terjah post menarik dari hafizrahim ..Speedtest P1 MiFi – MX230My Profile

  41. Alhamdulillah…. hal ini tentunya akan menjadi pembelajaran untuk kita semua.
    Jom terjah post menarik dari Bang Iwan ..Google Doodles Mary Leakey’s 100th birthdayMy Profile

  42. padan muka. hhaha
    Jom terjah post menarik dari Man ..WW# 18 – BahasaMy Profile

  43. entry yang berguna untuk di jadikan iktibar kepada mereka yang suka ambil kesempatan terhadap hasil kerja orang lain.. terima kasih
    Jom terjah post menarik dari donnyien ..Pantun Sempena Tahun Baru CinaMy Profile

  44. akhirnya kebenaran mengatasi kebatilan ! Hehehe
    Jom terjah post menarik dari azrijohan ..Cendol – Makan Atau Minum?My Profile

  45. respect. Google mengambil tindakan wajar kepada blogger tersebut. Tiada yang dibuatnya melainkan guna blog orang lain sebagai cara untuk dapat duit. Memang tidak patut.
    Jom terjah post menarik dari Arrazi ..Teknik Menulis Artikel TutorialMy Profile

    • Dalam kes ni dia boleh claim balik ke Kak Jie? Dia sebut ” will be removed shortly”.
      Jom terjah post menarik dari Arrazi ..Teknik Menulis Artikel TutorialMy Profile

      • kak jie pi blog tu..dah removed dah.

        Dia boleh claim balik dan dia bolleh buat balik.. tapu sekurang-kurangnya dia tahu ada pihak lain yang boleh mengawal perkara ini berlaku.

        sama saja dengan kita di dunia nyata. Undang-undang diadakan utk garis panduan, ada perkaraa betul ada perkara salah.. individu sendiri yang memilih untuk buat apa yang dia nak. Dan pastinya tiap yg kita buat tu ada balasannya.

    • kita pandang kes ini dari sudut yg lebih luas – blogger yang copy paste tu kemungkinan besar blog mereka juga menerima kesan seperti ini sangatlah tinggi.

      selama ini ramai yang merungut dan marah2 tanpa membuat aduan sepatutnya… kalau ramai yang buat aduan pada google mengikut saluran yang betul, berapa ramai yang berani buat benda copy paste lagu?

      kesan dia mgkn tak meluas tetapi ada.

Trackbacks

  1. […] In shaa Allah, saya juga akan mengikut jejak langkah Kak Jie. […]

  2. […] Edit :  1/2/2013 – Kes ini dah selesai, Google telah pun mengambil tindakan, baca di sini – Tindakan Google Mengenai Kes Blog Autopilot […]