Tindakan Google Mengenai Kes Blog Autopilot

email dari google

Selepas dua hari membuat aduan, saya terima email jawapan daripadaa Google mengenai kes blog autopilot. Baca entri rujukan di sini Blog Autopilot – Entri Ini Untuk Awak

email dari google
Email dari Team Google

Thanks for reaching out to us.

In accordance with the Digital Millennium Copyright Act, we have completed processing your infringement notice. We are in the process of disabling access to the content in question at the following URL :

http://

The content will be removed shortly.Please let us know if we can assist you further. If you would like to file additional requests, we ask that you contact us by using the online forms at:www.google.com/support/go/legal as we do not accept add-on requests.

Regards,

The Google Team

Semoga perkongsian ini boleh dijadikan rujukan atau jalan mencari penyelesaian sekiranya berlaku kes sewaktu dengannya dimasa-masa akan datang. Juga sebagai satu peringatan/amaran kepada sessiapa yang berniat untuk melakukan perkara seperti ini.

Blog tersebut telah dilupuskan dan ada message Blog has been removed.

Saya buat aduan ini bukan kerana saya marah tetapi kerana perkara ini tidak betul. Mungkin kita tidak dapat mengawal sepenuhnya perkara seperti ini berlaku tetapi sekurang-kurangnya kita pernah mencuba. Kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua..

Saya sendiri tidak menjangkakan Google akan bertindak tegas dan pantas seperti ini. Terimakasih Google… awak pakcik yang ensem!

Nuffnang juga telah mengantung  akaunt tersebut lebih awal selepas saya menghubungi mereka mengenai kes ini.

Nota :  Terimakasih untuk    blogger yang terima email dari ustaznya  dan @life4hire kerana  berikan Kak Jie idea untuk membuat tindakan ini.

sent from my GT-i9300

58 Replies to “Tindakan Google Mengenai Kes Blog Autopilot”

  1. Dah lama sangat tinggal dunia blog ni, sampai saya tak tahu apa tu blog autopilot. Kena merujuk dekat entri kak Jie yang sebelum ini.

    Terima kasih atas perkongsian 🙂
    Jom terjah post menarik dari Farah ..World on a PlateMy Profile

  2. Terima kasih Kak Jie. Satu pencerahan untuk saya. Dulu Kak Jie pernah kata, “Kak Jie tetap akan tahu artikel dari blog akak walau dicopy ke mana pun.” Sekarang saya faham sudah. Kalau kita menyemak di awstat cpanel pada bahagian Referring Sites, kita dapati banyak klik dari sesuatu url…… cubalah klik ke sana. Memang sah-sah dia copy paste bahan dari blog kita.

    Mula-mula nak halalkan saja. Tetapi masalah itu menyebabkan kita hilang mood untuk terus berblog. Lebih-lebih lagi kalau blog itu penuh dengan iklan. Senangnya mereka cari makan ye?

    Hemm…. saya pun nak buat laporan jugalah kak….
    Jom terjah post menarik dari mykrk ..BELAJAR BAHASA URDU / HINDI: Bercakap Tentang Solat Dalam Bahasa Hindi/ UrduMy Profile

  3. patutlah semalam ada orang bangun pukul 3 pagi sbb dapat notis dr google hahaha, apa2 pun kepada pemilik blog autopilot tersebut yang mungkin membaca entri ini…tindakan kamu tidak beretika dan jadilah blogger yang sebenar..bukannya buat blog berpaksikan duit semata2

      1. kak jie pi blog tu..dah removed dah.

        Dia boleh claim balik dan dia bolleh buat balik.. tapu sekurang-kurangnya dia tahu ada pihak lain yang boleh mengawal perkara ini berlaku.

        sama saja dengan kita di dunia nyata. Undang-undang diadakan utk garis panduan, ada perkaraa betul ada perkara salah.. individu sendiri yang memilih untuk buat apa yang dia nak. Dan pastinya tiap yg kita buat tu ada balasannya.

    1. kita pandang kes ini dari sudut yg lebih luas – blogger yang copy paste tu kemungkinan besar blog mereka juga menerima kesan seperti ini sangatlah tinggi.

      selama ini ramai yang merungut dan marah2 tanpa membuat aduan sepatutnya… kalau ramai yang buat aduan pada google mengikut saluran yang betul, berapa ramai yang berani buat benda copy paste lagu?

      kesan dia mgkn tak meluas tetapi ada.

Comments are closed.