Ayam Piru

Malam tadi, sebelum tidur ternampak keyword ‘Ayam Piru‘. Wahhhh…….. klasik sungguh sebab saya rasa tak ramai orang yang pernah mendengar perkataan ini.

Saya tweet ‘ Sapa tau ayam piru? ”

Rupa-rupanya ada generasi muda sekarang yang tahu ayam piru.

ayam piru

Sesiapa lagi yang tau ayam piru tu apa?

Saya pernah menulis entri mengenai persoalan yang ditanya Angah mengenai isu ini.ย  Klik untuk tahu ayam piru di entri Kenapa… tiba-tiba kau femes hai ayam!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ayam belanda..ayam peru..jauh jugak bunyinye tuh kn
    Jom terjah post menarik dari Tungku moden ..Pembelian Tungku ModenMy Profile

  2. belah utara panggil ayam belanda tu ayam piru.tapi wa lebih suka panggil ayam kluk kluk..ayam yang badan bintik2 putih tu.kluk kluk kluk
    Jom terjah post menarik dari robotkuning ..WORDLESS RABU | BACKLINKMy Profile

  3. dulu time sek rendah, jiran kt sekolah tu de bela ayam piru, jadi lau lalu je, mesti kacau ayam tu, biar bagi die bunyi.. kulk.. kulk.. (susah nak tulis bunyi ayam ni..)
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Lagu Negeri โ€“ Ingat lagi Tak?My Profile

  4. kat penang mmg panggil ayam belanda tu ayam piru.. masa mula2 cakap ayam piru, ramai yg gelak..huhu
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Lagu Negeri โ€“ Ingat lagi Tak?My Profile

  5. saya tak pernah dengar nama ayam piru, ayam belanda tau lah. dok kejar orang je sama la dengan angsa tuh.

  6. 1st time dgr ayam piru ni, mmg rase nak tergelak… ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Blog dan bloggerโ€ฆMy Profile

  7. :mrgreen: ayam ni memang suka cari pasal ngn manusia…hehe

    selalu jugak kena kejar time2 balik sekolah
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Blog dan bloggerโ€ฆMy Profile

  8. hehe…kalau ikut wife saya…ayam piru=ayam belanda.

    ayam yg suka kejar org tuh…
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Blog dan bloggerโ€ฆMy Profile

  9. org tmur panggil aye belando..hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Rabu Tanpa Kata- Salah Satu Hobi DarwisyMy Profile

  10. ada kat link yg disertakan..sebab dah pernah menulis mengenai ayam ini… :mrgreen:

    ada gambarnya sekali
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hadiah Misteri Dari McDonald’sMy Profile

  11. klik link yg kak jie bagi, pernah tulis bab ayam ni dulu :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hadiah Misteri Dari McDonald’sMy Profile

  12. hahaha…. bab ayam tu kena le batang hidung dia

    blog hangat2 taik ayam ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hadiah Misteri Dari McDonald’sMy Profile

  13. uik…. orang utara panggei ayam piru ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hadiah Misteri Dari McDonald’sMy Profile

  14. saya tau kak jie , ayam piru tu ayam belanda dedulu mak ada bela , punya lah garang ayam ni ..fobia betul lah .. asal lalu je kat kandang dia , ayam tu kejar saya ..hu3 kenangan ๐Ÿ˜›
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Ke Genting Kita : Main Indoor Je !My Profile

  15. Ayam piru ni ayam katik kot hehe
    Jom terjah post menarik dari Tungku Moden ..Pembelian Tungku ModenMy Profile

  16. ayam piru tu ayam belanda,
    pocket tak tahu kenapa orang panggil belanda.
    tp teori pengomen terakhir dalam post sebenar
    memang ada relevan nya ๐Ÿ˜€
    Jom terjah post menarik dari pocket ..415. PercanggahanMy Profile

  17. mungkin dia pelat..nak sebut biru jadi piru..hehe..saya tak pernah dengar
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Rabu Tanpa Kata- Salah Satu Hobi DarwisyMy Profile

  18. samanosuke_04 says:

    tatau ayam piru… bapak ayam tahu… hangat2 tahi ayam pun tahu gak ๐Ÿ˜€
    Jom terjah post menarik dari samanosuke_04 ..Okeh, Kali Nie Serius Nak Buat Comeback!My Profile

  19. Macam pernah dengar..tapi tak tau apa bendanya..hehe
    Jom terjah post menarik dari Aya ..Salun Mencuci Telinga. Biar Betul?My Profile

  20. Tak pernah dengar lagi setakat nih…. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari yas ..Kemalangan 15 kereta Indy – Detik2 Dan Wheldon terbunuh!!My Profile

  21. memang tak pernah dengar kalau ayam belanda memang tahu lah.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Top 10 Outgoing Links September 2011My Profile

  22. baru first time dgr ayam piru..
    Jom terjah post menarik dari bardboo ..Jalan2 di Vide GrenierMy Profile

  23. Pacifista says:

    tak pernah jugak dengar ayam piru ni.ayam piru ni ayam belanda la ek?huhu… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..11-11-11My Profile

  24. Belum pernah lihat jenis ayam yang satu ini
    Kalu boleh mungkin Kak Jie bisa share juga fotonya di posting ini agar kita bisa tahu banyak mengenai ayam piru ini..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Memasang Contact Form di Blog | Halaman KontakMy Profile

  25. Zarul Umbrella says:

    sumpah saya tak pernah dgr perkataan ayam piru ni
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Lan A to Z Kahwin LagiMy Profile

  26. ayam piru = turkey?
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Kenapa Doa Saad bin Abi Waqqas Sentiasa Makbul?My Profile

  27. Masa kecik dulu paling takut ayam piru. Sebab bila dia start tenung dan geleng2 kepala tu, pastu ayam tu akan kejar kita. Tambah2 kalau ayam tu tak pernah tengok kita. Lari woo.. Siap menangis takut.. Mulalah tarik kain mak ajak jalan sekali..

    **Ayam Piru=Ayam Belanda.
    Jom terjah post menarik dari iLa ..Tak suka..tak suka..My Profile

  28. Ayam Piru ini ayam baka jenis apa? Berasal dari Peru?

  29. Kalat tak salah ,ayam piru nie, panggilan bagi ayam Belanda,selalunya orang sebelah utara yang gunakan nama tu. Malahan kami yang tinggal di sebelah Perak utara pun gunakan perkataan ayam piru jugak. ๐Ÿ˜€
    Jom terjah post menarik dari LoveHijau ..Siapa Pilihan Calon isteri, Berkerjaya Atau Tidak?My Profile