Beli Shell Sekilo RM 10

kerang

Kalau semalam saya cerita tentang lokan, hari ni pergi pasar pagi di Batang Kali saya beli sejenis karangan laut.

Bukan selalu nampak orang jual benda ni di pasar.

coral

Saya beli sekilo dengan harga RM 10.

shell
Cantikkan cengkerang berwarna coral ni. Exotic!  Selalu nampak hasil kraftangan di kawasan perlancongan tepi pantai.  Rupa-rupanya inilah binatangnya.

Saya tanya penjual apa nama karangan ni, dia cakap shell. Syarikat petrolium Shell dapat logo dari binatang inilah.

Encik Azman Ismail kata, ini dipanggil scallop.  Kalau scallop , maksudnya ini adalah kekapis.

shell seafood
Shell ni hidup di permukaan laut dalam bukan pesisir pantai seperti kepah atau kerang.

kerang laut dalam

Saya masak tomyam. Rebus dengan serai pun sedap. Masalahnya satu saja, anak-anak tak berapa nak mencuba makanan ni…. Kulit cengkerang tu dah dibasuh bersih dan Intan nak buat kraftangan.  Entah jadi ke tidak tu tak tau lah.

Bukan selalu dapat jumpa makanan exotik seperti ini.. selalunya nampak isi tanpa cengkerang saja

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. pernah beli tp kecik2 dan agak mahal…now dah tau mcm mana nak makan shell ni…kekapis ni yang famous kat hotel kan…
    Jom terjah post menarik dari suriaamanda ..Adam AF2 Selamat Bernikah Dengan Fiza Elite Pagi Tadi!My Profile

  2. shell ini nampak cantik menarik. terliur apabila dimasak…
    Jom terjah post menarik dari faizal ..Bayi 5 Tahun Meninggal Dunia Di TaskaMy Profile

  3. blom pernah makan
    nak cuba kalau jumpa ada jual 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sop ..Rumah kampungMy Profile

  4. first time tengok, serius saya tak reti nak makan,,,rasanya manis ke kak….?
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Dapat Duit Dari Blogger Hasrul HassanMy Profile

  5. sedap lak, ni ke yg mr bean makan tu 😛
    Jom terjah post menarik dari Wan Gerrard ..Liverpool 0-1 Southampton: Sesat di AnfieldMy Profile

  6. Ini first time tengok kerang rupa macam ini. Teringin nak beli masak dan rasa…selalu ke ada kat Batang kali tu…?
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Alat troubleshoot perniagaan andaMy Profile

  7. Buat macam sambal keeang pun okay kak jie
    Jom terjah post menarik dari hafiz ..Naik basikalMy Profile

  8. Nanti kalau dah siap kraftangan dari kulit shell tersebut akak tayang2lah kat sini mesti cantik.
    Jom terjah post menarik dari JunAina ..Festival Kuih BulanMy Profile

  9. Nasib baik ada Azman Ismail yang kenal. Kalau saya sudah main hentam sahaja. 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Jadi baik dan jahat dengan lepak with NuffiesMy Profile

  10. dari dulu nak merasa shell nie kat hotel pun tak jumpa benda macam nie..
    Jom terjah post menarik dari Bahrain ..Filem Vikingdom Tidak Setaraf HollywoodMy Profile

  11. PM tak pernah makan lagi , kepah dan kerang biasa la makan…huhu
    Jom terjah post menarik dari papa mifz ..Kenali Lego Sebelum Pergi LegolandMy Profile

  12. benda ni memang sangat sedap. hoho..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Tahniah PKNS Selangor!My Profile

  13. Dimasak apa tuh enaknya?aku belum pernha melihat yang semacam ini.
    Jom terjah post menarik dari hanari ..Hepatitis CMy Profile

  14. nampak macam sedap..huhuu..tapi tak pernha rasa lagi apa nama tadi shell..
    Jom terjah post menarik dari blogger lelaki ..Obses Dengan NomborMy Profile

  15. cantiknya kulitnya..tp bila dh masak, sekali imbas ada rupa cheese tart. hehe

  16. selain cantik juga enak tu rasanya apalagi jika diolah dengan cara yang baik pasti lebih nikmat lagi
    nice share Kak Jie 🙂
    Jom terjah post menarik dari Rina ..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

  17. Oh ini lah scallop yang disebut- sebut dalam MasterChef US tu. Kadang dalam program Hell’s Kitchen pun diorang selalu guna. Dok pelik ape tu scallop, terjemahan nya pulak kekapis, macam tak pernah jumpa. Thanks for sharing. Sungguh ni pertama kali tahu pasal Shell yang ini
    Jom terjah post menarik dari Khadeejah Hasmad ..Ostematrix Shaklee – Kisah Cinta Saya Sewaktu BerpantangMy Profile

  18. Mat salleh slalu pakai ni dalam masak2 dorang. 😀
    Jom terjah post menarik dari GM ..Struktur Sangat Besar Alam Semesta DitemuiMy Profile

  19. alahai.. sedap ni..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..P. JAY Homestay Di Kampung Mesilou Ranau (Berhampiran Desa Cattle Farm)My Profile

  20. kalau mat saleh dia ambik bahagian putih je kan ? sama juga 1st time nampak betul2 .. biasa nampak isi je ..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Nokia Lumia 925 : Apa Yang Menarik Telefon Pintar Window 8My Profile

  21. mampu tengok je..sebab dah takleh nak makan menatang ni..kena kurangkan..:D
    Jom terjah post menarik dari reezluv ..Segmen – Saya Mahu DitegurMy Profile

  22. naik harga x? hehehe
    Jom terjah post menarik dari nizam ijam ..Top 20 Alexa Blogger Melayu Bulan September 2013My Profile

  23. Kalau pi memana steambot , memang ada shell nie. Memula tgk dulu teruja gak arrr.
    Jom terjah post menarik dari Yana Yassin ..Maggie Kari Ketam @Bucida Court DamansaraMy Profile

  24. nama nak komersial gak penjual tu 🙂
    Jom terjah post menarik dari azwan ..Maggi Kari Ketam Meletup Di Bucida CourtMy Profile

  25. Ni mananya scalop memang sedap,di restaurant cina banyak masak benda ni.
    Jom terjah post menarik dari azman ..Jom Shopping dengan LazadaMy Profile

  26. walaupun tak makan seafood. tapi nampak shell ni pun buat rasa teruja.
    Jom terjah post menarik dari Blogger Babyface ..Pelancaran Smartphone Samsung Galaxy Note 3 LTE dan Samsung Galaxy GearMy Profile

  27. tak pernah rasa lagi rasanya kerang yang ini
    Jom terjah post menarik dari sweetkurma ..rezeki kesihatanMy Profile

  28. Erkkk.. Tak pernah lihat la pulak. Ni makan takde alhan apa-apa ke kak Jie? Segan pula nak makan takut-takut tak biasa nih.
    Jom terjah post menarik dari amirnawawi ..Segmen Saya Mahu DitegurMy Profile

  29. nama pun shell…..terliur….

Trackbacks

  1. […] seronoknya kalau pergi pasar pagi di Batang Kali, kalau dua minggu lepas saya terjumpa orang jual shell/scallops dari laut dalam, kali ini saya terjumpa orang menjual buah dari […]