Jentik-jentik Bukan Larva Nyamuk

Merujuk kepada entri semalam – Bangkit Sebelum September Berakhir

Ramai juga yang teka dengan betul.

gambar buah jentik jentik
Ini adalah Buah Jentik-jentik  atau nama saintifiknya  Baccaurea polyneura, sejenis tumbuhan nadir yang unik dan jarang ditemui berasal dari hutan  . Buahnya seperti buah rambai yang bergantungan di tangkai tetapi saiznya lebih kecil. Isinya berjus masam masam manis dengan satu , dua atau tiga ulas berwarna kemerahan.

Buahnya mudah untuk dibuka sehingga boleh dijentik sahaja tetapi saya jentik 10 kali pun tak berjaya juga…..:lol:

Trivia:
Gambar pokok Jentik-jentik pernah menjadi pilihan Pos Malaysia Berhad untuk setem berharga RM2 edisi khas yang memaparkan buah-buahan nadir pada 28 Mac 2006.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Zarul Umbrella says:

    1st time tgk mcm tak pernah nengok..lama2 tenung baru saya perasan..masa kecik2 dulu mmg saya selau makan..terus dr pokok lagi

  2. puteraduyong says:

    wah..kecur alir liur tengok buah ni….
    Jom terjah post menarik dari puteraduyong ..KEPALA BATUMy Profile

  3. buah jentik2…kale oren…kulit dia sgt la rapuh..rasa dia sedap sgt…ada lagi rupanya buah ni? ingat dah pupus…dlu zaman kecik2 banyakk..org jual tepi2 jalan, satu ikat 50sen jer..tapi tak tau kenapa skarang dah tak jumpa kat mana-mana…:)
    apa pun, selamat hari raya mama..

  4. Makan Buah Ni Buleh Kena Denggi Tak?? Hehe… Macam Sedap Jer…
    Jom terjah post menarik dari aReaL ..Rakaman CCTV Rompakan Di Kedai Mamak, Seksyen 15, Shah AlamMy Profile

  5. syahrilhafiz says:

    orang bandaq konfirm kesian tak dapat makan..haha
    tapi sekarang susah dah nak cari 🙁
    Jom terjah post menarik dari syahrilhafiz ..Selamat Hari Raya Aidilfitri & Salam KemerdekaanMy Profile

  6. Tak sangka betul ada buah camni..
    ingatkan nyamuk jer.. tapi nama dalam English dia apa ye?
    Jom terjah post menarik dari Omar ..Aidilfitri dahulu, kini dan masa hadapanMy Profile

  7. Saya first time kot kenal buah ney….
    klu buah rambai tu pernah r makan masa nak turun cameroon ada orang jual…
    Tapi Buah Jentik-jentik…jentik???

  8. oo yg ni ke rupa buah jentik2. pernah dgr nama tp ni 1st time tgk rupa 🙂
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Keret House: Mungkinkah Ini Rumah Paling Sempit Di Dunia?My Profile

  9. macam sedap je 😀
    Jom terjah post menarik dari saiazuan blog ..> Mitos KafeinMy Profile

  10. blog internazionale, bak kata mamat khalid 😛
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Keret House: Mungkinkah Ini Rumah Paling Sempit Di Dunia?My Profile

  11. alasannnn………..nak kena jentik? 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bangkit Sebelum September BerakhirMy Profile

  12. sebab rasa dia random..kejap jumpa sedap
    kejap jumpa masam….bila dh nk berenti, jumpa manis lak
    sedar tak sedar dah bertangkai2 :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bukan Susah Pun Nak TanamMy Profile

  13. pertama kali dengan nama kenyit :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bukan Susah Pun Nak TanamMy Profile

  14. kak jie dulu2 pun selalu jumpa buah ni… tak pernah beli
    tapi skrg kena beli, itu pun bkn selalu jumpa
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Cara Selesaikan Masalah cURL Error CommentLuv My Profile

  15. memang aku tak pernah kenal buah ni…
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Menjelang Usia SetahunMy Profile

  16. wahh..buah-buah nadir..jentik-jentik.. sedap ke nih? buat air sedap tak kak jie?
    Jom terjah post menarik dari titan ..Komisen kedua dari AdvertletsMy Profile

  17. Tak pernah dengar dan tak pernah rasa…baru dengar niii
    Jom terjah post menarik dari Hanif ..5 Cara Yang Gagal Naikkan Alexa Traffic RankingMy Profile

  18. eh.. macam teringinlah nak rasa.. masam2 tu mcm best jek?
    Jom terjah post menarik dari madammondoq ..DIGI Buka Puasa With Nuffnang BloggersMy Profile

  19. kak kujie .. nak bagi tahu pinjam link ni … saya nk buat contoh di blog … 😳
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Seminggu Sudah BerayaMy Profile

  20. First time nengok buah ni. Mana ada jual?
    Jom terjah post menarik dari Pakar aka hannah tots ..Sibuk nak bercerita pasal raya mereka di facebookMy Profile

  21. mcm sedappp jeeee

  22. laa saya salah teka lah .. urm lagi pun tk pernah jumpa buah ni
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Seminggu Sudah BerayaMy Profile

  23. Buah jejentik ya? Penah makan..kadang2 kat area Bukit gantang tu ada jual…itu pun kwn yg bagi tau sbb dia rajin beli kat sana…
    Jom terjah post menarik dari CT ..KELUARGA ALLAHYARHAM NORAMFAIZUL DAPAT RM200,000.00My Profile

  24. igtkn buah rmbai..first time dgr buah jentik2 ni kak..
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..PASUKAN PENGAMAN SOMALIA DALANG PEMBUNUHAN WARTAWAN MALAYSIAMy Profile

  25. agaknya kalau nak kupas buah ni kena jentik banyak kali kot…
    Jom terjah post menarik dari mus ..Denaihati Guna Duit Dapat Trafik Cara Hina?My Profile

  26. First time tengok buah ni 😆
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Did you know that #MameeMonster halal snacks has been around for 35 years? Serve some for Hari Raya!My Profile

  27. kenapa saya macam tak pernah tengok ek …huhu

    p/s ; nama sanitifik kena italic @ bergaris..nanti cikgu sains marah..hehe, jangan marah
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Selamat Hari Raya Aildilfitri 1432HMy Profile

  28. wah Kak Jie, gambar buah jentik tu bebetul memanggil memori saya ketika kecil dahulu tatkala bermain di hutan dengan kawan kawan, selalu juga saya jumpa buah ni masa kecil dahulu
    Jom terjah post menarik dari Juan ..First Post in SyawalMy Profile

  29. wah,orang putih bagi komen.err…what can i help you?huhu… 😛
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Contest: Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

  30. ni buah yang kat entri sebelum ni ke kak jie? 🙂
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Contest: Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

  31. Stephan Hilson says:

    I am glad that people guessed the name of the fruit correctly. I wish I could be able to try eating Buah Jentik-jentik. It is because I am intrigued on how will it taste. Thanks for the nice post with a trivia and photograph.
    Jom terjah post menarik dari Stephan Hilson ..Forfait mobile pas cherMy Profile

  32. baca : “buah ni”
    Jom terjah post menarik dari mus ..Tips Pengunaan Kad KreditMy Profile

  33. memang aku tak pernah tengok buah melainkan dalam gambo…
    Jom terjah post menarik dari mus ..Jawapan Kenapa Blogger Suka BergaduhMy Profile

  34. baru pertama kali tahu pasal buah ni. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Master Pak Pandir ..Bila pemain Real Madrid dan Barcelona berlakonMy Profile

  35. alah… semalam dah jawab dah.. tapi kotak komen kak jie error. sampai sudah tak bleh nak komen.. (bhahaha alasan kukuh) ade hadiah tak?
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Aidilfitri 2011 dan MERDEKA – Maran PahangMy Profile

  36. Fuh! Teringat zaman kecik-kecik menjentik buah jentik-jentik. Seronok makan walaupun tak sedap.
    Jom terjah post menarik dari Cenangau ..Mungkin dah sampai masa bendera Jalur Gemilang ditukarMy Profile

  37. cam pernah makan je buah ni zaman kekecik dulu….

    kami panggil buah kenyit….

  38. oh memang memori daun pisang btoi kak jie…dulu2 kecik2 selalu makan, lani susah nak jumpa dah kat kampung saya…