Pokok tenggek burung

pokok tenggek burung
pokok tenggek burung
Ini pokok tenggek burung (Euodia Redievi)… pucuk muda tu di petik dan dibuat ulam mentah. Saya pernah terjumpa orang jual daun tenggek burung  dekat pasar malam Tanjung Sedili, Johor.

Mesti ramai yang tak pernah tengok, kan?


Tadi masa mengintai-intai , ada makluk lain yang bertenggek.

p/s – mula-mula jadi pemandu pelancong bawa anak-anak bercuti, kemudian pergi ke Jabatan Haiwan melihat poses pembentukkan anak ayam . Hari ini melawat Jabatan Hutan pula carikan jodoh untuk si tongkat ali

NOTA : Seperti tongkat ali, tenggek burung juga pokok herba sesuai untuk lelaki juga mampu membantu wanita terutamanya wanita yang baru lepas bersalin untuk mengecutkan rahim.

54 Replies to “Pokok tenggek burung”

  1. Memang sedap…biase makan dah..pait2 skit…cicah dgn sambal belacan..best.. biase jumpa kat pasar tani jer…

  2. sitisafrina, wat research psl daun nie ke? byk x maklumat awak dpt.. saya type euodia redievi, tpi cam xde jurnal yg kaji tentang pokok nie je…huu

  3. salam kak jie,

    skrg sy tgh wat research pasal daun tenggek burung nie…leh la roger2 kak jie tok maklumat lanjut…

  4. salam kak jie…pokok ni tumbuh bnyk di kampung abah kami di Pontian…sedap ni makan dgn sambal air asam kannnnnn……

  5. Ni first time dengar nama pokok tu.. bukan takat tak penah tngok, dengar pn tak. haha. Taktau la kalau ada nama lain ke.. dan rupa2nya pokok ni selalu jumpa ke.. saya tak pasti la. :mrgreen:

  6. kak mane burung die kak??? sya nmpk belalang je… ptt name nyer jd pokok tenggek belalang la huhuhuh 😀

  7. ehh.. ayah saya selalu makan daun ni buat ulam. kalau nak makan daun ni datang melaka, malam2 gi kedai makan nama apple burger. kaler hijau dekat dengan masjid al azim & hotel straits meridian

    kalau makan asam pedas claypot dia akan bagi daun ni, sambal belacan dan ikan kering bulu ayam. telur masin ada skali ke? tak ingat plak. kihkih

    chokilalas last blog post..Blog yang guna Blogspot tapi cun!

    1. @chokilala, jauhnya nk g melaka..hehehe…

      kak jie tak pernah jumpa daun ni kat tempat makan lain..itulah pertama kali jumpa kat sedili dulu tu..lepas tu ada pula org bagi benih dia…kira senang…nk makan petik je

      ishhh…..menu dia sebut tu..wat terliur je

  8. macam daun mangga pun ye.. sedap ke pucuk dia kak Jie? neeza ni pantang dengan pucuk2 pokok yang boleh makan ni… pantang tengok! mesti nak makan jugak… hehee..

    Neezas last blog post..Sekolah mana yang terbaik?

  9. First time dengar nama pokok ni, iskkk awat pelik sgt noooo :mrgreen: Tapi begitulah kita org m’sia ni mmg kreatif dlm memberi nama kpd pokok2 herba sebegini. Maklumlah nk nyebut dlm bahasa saintifik mau berbelit lidah kita yg mkn sambal belacan kan 😀

  10. pokok memang x penah tenguk, tapi pucuk dia penah tenguk dan makan..buat ulam memang sodap..biasanya banyak tumbuh kt kg2 kan kak jie? Kekdg kt pasar mlm ada jual nih..

  11. Jiran sebelah umah mak kat Melaka ader pokok nih..memula siap gelak sakan bila dapat tau nama pokok nih..apam yang entry kak jie tuh..saya ader nampak kalau jenjalan kat pasar tani ..depa ader jual apam gituh..

    arins last blog post..What Color Should Your Blog or Journal Be?

    1. @arin, hehehehe…kak jie pun teruja abis bila pertama kali kenal pokok ni..tapi sejak kak jie tanam tak pernah sekali pun nengok burung bertenggek..hehehe

      oooo…. kena rajin jejak pasar tani tu

  12. nama dia je dah seram hoho. tapi khasiatnya bagus! tg sedili tu dekat dengan kampung orang tua saya kak eheh.

    megats last blog post..Walimatul Urus, Hari Pernikahan Semakin Hampir

  13. Sodap buat ulam, my feveret ni. Slalu ada jual kat pasar tani (hari Selasa) Bdr Kinrara. Mana nak dpt/beli benih pokok ni ya?

    1. @Meen Zulaikha, tu ade jual kat sini..sesiapa yang nak cari ulam ni boleh pergi pasar Bdr Kinrara.

      Terimakasih infonya ye..

      sy pun tak pasti nk cari benih kat mana, sebab orang bagi tu..nnt sy tanya suami ye

  14. Hi hi…wah..jie jadi ranger perhutanan pulak..mari la sini..kat ulu ni boleh gi taman herba..kat tasik kenyir..hi hi..

    Tapi ni first time tahu pasal pokok ni.. namanya je dah glamour!!

    Ties last blog post..Cerita lain

    1. @cikgu jawe, org pertama ngaku tak pernah nengok…. benin pokok tu kawan bagi…wahhhh…itulah rahsia awek mude….kat halaman rumah ada hutan rimba..ade macam2 pokok…. :mrgreen:

Comments are closed.