Pokok tenggek burung

pokok tenggek burung
Ini pokok tenggek burung (Euodia Redievi)… pucuk muda tu di petik dan dibuat ulam mentah. Saya pernah terjumpa orang jual daun tenggek burung  dekat pasar malam Tanjung Sedili, Johor.

Mesti ramai yang tak pernah tengok, kan?


Tadi masa mengintai-intai , ada makluk lain yang bertenggek.

p/s – mula-mula jadi pemandu pelancong bawa anak-anak bercuti, kemudian pergi ke Jabatan Haiwan melihat poses pembentukkan anak ayam . Hari ini melawat Jabatan Hutan pula carikan jodoh untuk si tongkat ali

NOTA : Seperti tongkat ali, tenggek burung juga pokok herba sesuai untuk lelaki juga mampu membantu wanita terutamanya wanita yang baru lepas bersalin untuk mengecutkan rahim.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Memang sedap…biase makan dah..pait2 skit…cicah dgn sambal belacan..best.. biase jumpa kat pasar tani jer…

  2. sy minat gk nk cuba…kt ner leh dpt ya….share ler

  3. :mrgreen: bole bekal secara banyak tak ?

  4. Anonymous says:

    daun brg tenggek ni lembut kke keras,,takut t*silap pulak

  5. sitisafrina, wat research psl daun nie ke? byk x maklumat awak dpt.. saya type euodia redievi, tpi cam xde jurnal yg kaji tentang pokok nie je…huu

  6. sitisafrina says:

    salam kak jie,

    skrg sy tgh wat research pasal daun tenggek burung nie…leh la roger2 kak jie tok maklumat lanjut…

  7. ah mat gebu says:

    salam kak jie…pokok ni tumbuh bnyk di kampung abah kami di Pontian…sedap ni makan dgn sambal air asam kannnnnn……

  8. Jadi pokok tenggek belalang pulak! :mrgreen:

    intans last blog post..Award & Tag

  9. Ni first time dengar nama pokok tu.. bukan takat tak penah tngok, dengar pn tak. haha. Taktau la kalau ada nama lain ke.. dan rupa2nya pokok ni selalu jumpa ke.. saya tak pasti la. :mrgreen:

  10. haha..mcm 2 plak ek.. 😆

    callisters last blog post..Performers? Kappa girl?

  11. Jadi, ini baja tahi burung Lah.

    Cantik sungguh simbiotik alam ini.

    Saya sedar ini masa kecik dulu panjat pokok cherry.

    zublizainordins last blog post..Kewangan Malaysia – Pak Lah Najib Dan Para Pemimpin BN Tidak Tahu & Tidak Mampu

  12. sedap nih…..uish….

    Umimias last blog post..Kunjungan Mad Redo1 and Family

  13. kak mane burung die kak??? sya nmpk belalang je… ptt name nyer jd pokok tenggek belalang la huhuhuh 😀

  14. ehh.. ayah saya selalu makan daun ni buat ulam. kalau nak makan daun ni datang melaka, malam2 gi kedai makan nama apple burger. kaler hijau dekat dengan masjid al azim & hotel straits meridian

    kalau makan asam pedas claypot dia akan bagi daun ni, sambal belacan dan ikan kering bulu ayam. telur masin ada skali ke? tak ingat plak. kihkih

    chokilalas last blog post..Blog yang guna Blogspot tapi cun!

    • @chokilala, jauhnya nk g melaka..hehehe…

      kak jie tak pernah jumpa daun ni kat tempat makan lain..itulah pertama kali jumpa kat sedili dulu tu..lepas tu ada pula org bagi benih dia…kira senang…nk makan petik je

      ishhh…..menu dia sebut tu..wat terliur je

  15. macam daun mangga pun ye.. sedap ke pucuk dia kak Jie? neeza ni pantang dengan pucuk2 pokok yang boleh makan ni… pantang tengok! mesti nak makan jugak… hehee..

    Neezas last blog post..Sekolah mana yang terbaik?

  16. First time dengar nama pokok ni, iskkk awat pelik sgt noooo :mrgreen: Tapi begitulah kita org m’sia ni mmg kreatif dlm memberi nama kpd pokok2 herba sebegini. Maklumlah nk nyebut dlm bahasa saintifik mau berbelit lidah kita yg mkn sambal belacan kan 😀

  17. best ke..?? kalo ulam saye suka makan kacang botol, pucuk paku ngan petai je.. yg lain kurengs sket r..

    nikillass last blog post..Reveal of Nimbus R100..

  18. pokok memang x penah tenguk, tapi pucuk dia penah tenguk dan makan..buat ulam memang sodap..biasanya banyak tumbuh kt kg2 kan kak jie? Kekdg kt pasar mlm ada jual nih..

  19. Jiran sebelah umah mak kat Melaka ader pokok nih..memula siap gelak sakan bila dapat tau nama pokok nih..apam yang entry kak jie tuh..saya ader nampak kalau jenjalan kat pasar tani ..depa ader jual apam gituh..

    arins last blog post..What Color Should Your Blog or Journal Be?

    • @arin, hehehehe…kak jie pun teruja abis bila pertama kali kenal pokok ni..tapi sejak kak jie tanam tak pernah sekali pun nengok burung bertenggek..hehehe

      oooo…. kena rajin jejak pasar tani tu

  20. tak pernah dgr pon
    name pokok cmni
    whahhaa..jakun plak

    niejas last blog post..MAKAN SAMPAI KENYANG

  21. nama dia je dah seram hoho. tapi khasiatnya bagus! tg sedili tu dekat dengan kampung orang tua saya kak eheh.

    megats last blog post..Walimatul Urus, Hari Pernikahan Semakin Hampir

    • @megat, Kak jie ada keluarga angkat kat Sedili kechil…masa zaman desa siswa 20 tahun dulu..masih berhubungan sampai skrg.

  22. Meen Zulaikha says:

    Sodap buat ulam, my feveret ni. Slalu ada jual kat pasar tani (hari Selasa) Bdr Kinrara. Mana nak dpt/beli benih pokok ni ya?

    • @Meen Zulaikha, tu ade jual kat sini..sesiapa yang nak cari ulam ni boleh pergi pasar Bdr Kinrara.

      Terimakasih infonya ye..

      sy pun tak pasti nk cari benih kat mana, sebab orang bagi tu..nnt sy tanya suami ye

  23. Hi hi…wah..jie jadi ranger perhutanan pulak..mari la sini..kat ulu ni boleh gi taman herba..kat tasik kenyir..hi hi..

    Tapi ni first time tahu pasal pokok ni.. namanya je dah glamour!!

    Ties last blog post..Cerita lain

    • @Tie, itulah rumah dok dalam hutan rimba..mcm2 khazanah ada

      rasanya tempat Tie lagi banyak pokok2 herba yang berkhasiat

  24. Saya kesian kat burung itu.

    Biasanya buruk tenggek di pokok.

    Ini pokok pulak tenggek burung.

    Macamana tu?

    zublizainordins last blog post..Majlis Minum Petang Blogger Di Shah Alam

  25. saya pernah tanam pokok ni, bila pindah, tak larat dah nak korek pindahkan. kat pasar seksyen 6 ada jual ulam ni, kelat-kelat sikitkan 😀

    zanys last blog post..Gembira~~~

  26. first time gak tengok…mana pun sikit punya unik..kalau nak pikat burung bolehla tanam pokok nie kat umah erk..?hehehe

    izzahs last blog post..Pening Lalat

    • @izzah, rumah kak jie tak payah nk pikat..kadang2 ada saja burung tersesat masuk dlm rumah..pintu sentiasa luas terbuka…

  27. oh jauhnya di johor baru ada orang jual buat ulam-ulaman.. rasa macam tak pernahlah pula makan.. kak jie dah cuba rasanya? 😯

    ecahs last blog post..Falsafah Kerja..

  28. apsal banyak sangat post pasal pokok dr pakar botani kita ni? SEO kah ? 😈

    |1f34|-|1r3s last blog post..Video on Cakra Alam scam report from 360

  29. nape nama dia mcm 2?
    pokok lain brung xtenggek ke?

    callisters last blog post..Performers? Kappa girl?

  30. me baru nk tanya kegunaanyerr.. thanx akak jie tewwww..

  31. cikgu jawe says:

    serius aku tak kenal pokok ni kak jie. ada jual ke? 😛

    • @cikgu jawe, org pertama ngaku tak pernah nengok…. benin pokok tu kawan bagi…wahhhh…itulah rahsia awek mude….kat halaman rumah ada hutan rimba..ade macam2 pokok…. :mrgreen:

Trackbacks

  1. […] burung Ini pokok tenggek burung (Euodia Redievi)… pucuk muda tu di petik dan dibuat ulam mentah. Ini pokok tenggek burung (Euodia Redievi)… pucuk muda tu di petik dan dibuat ulam mentah. Ini pokok tenggek burung (Euodia Redievi)… pucuk muda tu di petik dan dibuat ulam […]

  2. […] dapatlah merasa 4-5 biji buah.  Bila dah potong, rumah jadi terang benderang luas pemandangan.Pokok Tenggek Burung (Euodia Redievi) tu dapat dari Tehel , Melaka.  Kawan yang bagi.  Ramai student hantar email […]