Wau Baling

Ahad lepas saya baca akhbar mengenai Wau Baling. Canggih betul wau yang boleh dilipat- lipat. Wau ini dihasilkan dari fabrik berasaskan nilon dan pencetak skrin sutera (silk screen printer) .


Hasil ciptaan Encik Kasmin Mirun, 64, bersama dua lagi anaknya Izani, 32 dan Izamzuri, 26, didaftarkan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (Myipo) awal tahun ini untuk mengelak idea itu β€˜diciplak’. Saya bangga kerana kerana mereka mempunyai kesedaran untuk mendaftar paten hak cipta. Kelas gitu!

Mereka juga mengikat kontrak dengan Pelancongan Malaysia untuk membekalkan wau lipat jenama Wau Baling untuk pejabat cawangannya di seluruh dunia.

Berita penuh : Berita Harian

p/s – scheduled post

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. what i can say is “WOW”

    dekat mane nk beli wau ni ?
    please inform to me πŸ˜›

  2. saya pun baca paper pasal wau nie..memang teruja tengok wau dia..yang penting tentu masyuk kan pendapatan dia..hehehhe

    izzahs last blog post..Cinta Di Rumah Hassan Al-Banna

  3. inovatif…canggeh…!

    ChekguBHs last blog post..Break kejap…

  4. Kujie,
    Dulu masa zaman kanak-kanak saya pandai membuat wau. Saya main di baroh (orang Kedah panggil bendang), masa musim berangin. Jie tolong order untuk saya satu wau lipat tu, nak main di Sri Aman ni.

    abg putras last blog post..The Web is not ready for Chrome yet!

  5. menarik…dia tak nak cari affiliate untuk market kat internat ke? bolehblog boleh membantu :mrgreen: , saya ingat wau tu main cara baling…

    etomyams last blog post..Wimax-KL Goes Wireless Promotion

  6. Jie
    Ada ejaan salah dalam ayat tu Wau jadi ‘bau’ πŸ˜€

    • @BL, BroLan..kalau jari saya tak silap taip tak nak komen ye…huhu..btw thanks…sy edit.

      P/s kena simpan screenshot komen yg mahai ni :mrgreen:

  7. ma, umar pernah buat wau bentuk gitu. err… wau tu namanya wau baling eh. hehe πŸ™„

  8. Wau?

    Teringat plak pada cerita Tiga Abdul masa P Ramlee ketika dia ingin membeli kedua abangnya dari Saudagar Unta…

    ” Wauuw !!! ”

    rohaizads last blog post..Hari minggu bukanlah hari untuk berehat.

  9. Ada juga terbaca di mSTAR OnLine. Namun tak berapa faham lagi apa ceritanya…

    Zubli Zainordins last blog post..Ahad Kah Di Mana Kah Tetap Memblog

  10. wah siap daftar ek mama.
    bagus2.
    kurang2 terpelihara ciptaan diorg πŸ™‚

    yonnas last blog post..happy birthday to incik K =)

  11. saya yg jarang baca paper details (melain citer artis :p) pun boleh terpana dek kehebatan anak beranak nie. πŸ˜€
    bagus deme nie. sungguh berwawasan.

    Zanas last blog post..Warded n Discharge

  12. Pertama kali tengok wau boleh lipatz!

    Ties last blog post..Kasih Sayang 2

  13. buleh lipat2 gitu..canggihnyer..

  14. bagus.. usaha murni dan memang bijak untuk memasarkan wau ni ke seluruh dunia..

    alangkah baiknya kalau ada pengeksport makanan malaysia ke Jubail ni.. banyak food malaysia dah takde.. dulu ada barangan Mudim (dari Kedah tak silap) di 1 pasaraya di sini. Sekarang dah takde.. rasanya mungkin orang tu dah takde connection lagi..

    sekarang orang malaysia makin ramai.. takde ke yang nak eksport food kering dari malaysia ye.. πŸ˜‰

    Neezas last blog post..Talk about cleanliness (kebersihan)

  15. Teringat zaman kecik2 dulu selalu main wau kecik dgn abang depan rumah. Skrg semua dah jadi kawasan perumahan. Kesian budak2 zaman skrg, wau & layang2 pun reti nak beza kot…

    😐

    intans last blog post..Award & Tag

  16. eh.. ada gak wau camni ye.. boleh pasang siap lagi.. wah… be hengget ye..??

    nikillass last blog post..Cinta ini.. Membunuhku..

  17. PakarHowTo says:

    Assalamualaikum

    saya dah baca biodata kakak..
    asal Baling ek? kampung apa?
    saya orang baling gak…hehe

    PakarHowTos last blog post..Rahsia Fadhilat Ayat Kursi

  18. wau boleh lipat2?
    canggih tu.. huhu..

    rindu plak nak main wau..
    ish…
    lama jugak la tak main wau.. πŸ‘Ώ

    menteils last blog post..Aku Perlukan Masa