Jatuh Ditimpa Tong Gas

Alhamdulillah – walaupun main redah saja ke Hentian Duta, Angah dapat juga tiket 11.30 pagi dan dia selamat tiba di Sungai Petani 4.15 petang. Anak itu – macam² ragamnya. Harap² dia akan membiasakan diri berpuasa pertama kali di asrama. Segala ‘pesanan penaja’ melodi merdu makcik² dah saya alunkan sepanjang perjalanan sehingga tenggelam lagu Baby Justin Bieber dari radio dalam kereta.

Hampir 2 petang baru saya sampai di rumah …. singgah Tesco Selayang kejap. Tak beli apa pun – cuma sepasang baju untuk Intan.

Credit: Patti McConville

Dekat-dekat pukul 5 baru saya bersiap-siap  masuk ‘work station’ seorang domestic engineer . Menu pertama – masak pengat.

kaizen menulis:

jap2… pengat/serawa/kolak? mende tuh? <— siyes aq tak tau… hehehe  pengat tuh dari pisang ek? macam pernah dengar, tapi serawa/kolak?kat sabah xde~ ngeh3

ishak menulis: pengat pisang..makan ngan sos cili….

Tu tengok tu….budak² jantan ni. Sorang tak kenal pengat/serawa/kolak – boleh dimaafkan la juga sebab mungkin asing di Sabah. Yang lagi sorang tu……..ia ia je macam tau, siap makan dengan sos lagi!   Nasib baik masuk blog makcik², dapat juga kenal jenis makanan.

Masa tengah masak – tup!  Elektrik tak ada.  Bukan masalah besar bagi saya – boleh masak  nasi atas dapur  gas tak guna elektrik. Bolerh bebuka puasa gaya candlelight dinner.

Pengat saya dah nak  99% siap , saya intai bontot periuk nampak nyalaan biru tulen Gas Petronas makin beransur mengecil, Segan silu nak melentuk meliuk. Ahhh………..sudah! Hujung² nyawa juga ni.

Sudah jatuh ditimpa tangga tong gas!

Dial nombor telefon bangla roda tiga penghantar gas – hampir pukul 7 baru dia muncul.   Pertama kali beli gas memasak selepas kenaikan harga 15 Julai 2010 lepas.  Alhamdulillah , dapat juga kami berbuka dengan sempurna.

Moral Of The Story : Ambil tindakan segera selepas terdetik lintasan hati suruh beli gas simpanan ( saya ada 3 tong gas kosong )

Trivia dari mymesra.com.my

LPG merupakan singkatan untuk ‘Liquefied Petroleum Gas’ yang dihasilkan daripada gas hidrokarbon yang terdiri daripada Propana (C3H8) dan Butana (C4H10). Di dalam keadaan suhu dan tekanan yang asal, LPG berada di dalam bentuk gas. Untuk memudahkan proses pemyimpanan dan juga pengangkutan, ianya telah diubahsuai menjadi cecair melalui proses pemampatan ataupun penyejukan. LPG pada asalnya tidak mempunyai warna dan bau. Walaubagaimanapun, untuk tujuan keselamatan, sejenis bau telah ditambahkan kepada LPG bagi memudahkan kita mengenalpasti sekiranya terjadi sebarang kebocoran gas.

©kujie – Kembalikan aku berpijak di bumi nyata .. menjunjung langit redhaMu sentiasa

44 Replies to “Jatuh Ditimpa Tong Gas”

  1. kena sediakan tong gas lebih kat rumah, paling tidak pun 1 tong cukuplah… time kita kesuntukan memang perlu sangat2. Kat tempat saya rm31 kalau toke cina anta sampai dapur. errmmm…

  2. Haha… kelmarin Tie pun kehabisan gas. Mujur ada extra setong lagi. Kalau tak tentu kena suruh drebar pecut ke kedai… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Tie ..Alat apa My Profile

  3. itu pun dah bagi kat adik satu
    dulu2 suami kak jie kerja selalu kerja outstation
    tiap tempat dia pergi, dia beli tong gas baru
    last2 berkumpul kat rumah… 😆

  4. Salam Kak Jie,
    Owh, kalau waktu sahur kena la tonggengkan tong tu kot kot saki baki gas ada lagi. Kak jie kalau perangat lauk ada pakai microwave? Selamat menyambut Ramadhan.

    Minggu lepas adik saya meninggal. Ramadhan tahun ni suram la sikit. Kesian kat mak. Kalau raya baling, singgah la rumah

  5. Jdinya, bau gas yang kita bau tu, memang sengaja la ditambah ek kak jie. huhuhu baru saya tahu. tinggal bape orang je skang kt umah akak lepas anak laki masuk asrama?

  6. hahaha..teringat plak bila datang peninsular nie..macam2 makanan pelik wujud..tapi paling best yang kaler hijau gulung2 tue…hahaha

  7. sedapnya makan pengat… teringin plak nak makan….

    takper… seminggu nak raya nanti boleh makan… lagi satu nak suruh mak masak bubur pulut hitam kegemaran saya…hehehe lama tak makan….
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Sedekah Amalan MuliaMy Profile

Comments are closed.