Jatuh Ditimpa Tong Gas

Alhamdulillah – walaupun main redah saja ke Hentian Duta, Angah dapat juga tiket 11.30 pagi dan dia selamat tiba di Sungai Petani 4.15 petang. Anak itu – macam² ragamnya. Harap² dia akan membiasakan diri berpuasa pertama kali di asrama. Segala ‘pesanan penaja’ melodi merdu makcik² dah saya alunkan sepanjang perjalanan sehingga tenggelam lagu Baby Justin Bieber dari radio dalam kereta.

Hampir 2 petang baru saya sampai di rumah …. singgah Tesco Selayang kejap. Tak beli apa pun – cuma sepasang baju untuk Intan.

Credit: Patti McConville

Dekat-dekat pukul 5 baru saya bersiap-siap  masuk ‘work station’ seorang domestic engineer . Menu pertama – masak pengat.

kaizen menulis:

jap2… pengat/serawa/kolak? mende tuh? <— siyes aq tak tau… hehehe  pengat tuh dari pisang ek? macam pernah dengar, tapi serawa/kolak?kat sabah xde~ ngeh3

ishak menulis: pengat pisang..makan ngan sos cili….

Tu tengok tu….budak² jantan ni. Sorang tak kenal pengat/serawa/kolak – boleh dimaafkan la juga sebab mungkin asing di Sabah. Yang lagi sorang tu……..ia ia je macam tau, siap makan dengan sos lagi!   Nasib baik masuk blog makcik², dapat juga kenal jenis makanan.

Masa tengah masak – tup!  Elektrik tak ada.  Bukan masalah besar bagi saya – boleh masak  nasi atas dapur  gas tak guna elektrik. Bolerh bebuka puasa gaya candlelight dinner.

Pengat saya dah nak  99% siap , saya intai bontot periuk nampak nyalaan biru tulen Gas Petronas makin beransur mengecil, Segan silu nak melentuk meliuk. Ahhh………..sudah! Hujung² nyawa juga ni.

Sudah jatuh ditimpa tangga tong gas!

Dial nombor telefon bangla roda tiga penghantar gas – hampir pukul 7 baru dia muncul.   Pertama kali beli gas memasak selepas kenaikan harga 15 Julai 2010 lepas.  Alhamdulillah , dapat juga kami berbuka dengan sempurna.

Moral Of The Story : Ambil tindakan segera selepas terdetik lintasan hati suruh beli gas simpanan ( saya ada 3 tong gas kosong )

Trivia dari mymesra.com.my

LPG merupakan singkatan untuk ‘Liquefied Petroleum Gas’ yang dihasilkan daripada gas hidrokarbon yang terdiri daripada Propana (C3H8) dan Butana (C4H10). Di dalam keadaan suhu dan tekanan yang asal, LPG berada di dalam bentuk gas. Untuk memudahkan proses pemyimpanan dan juga pengangkutan, ianya telah diubahsuai menjadi cecair melalui proses pemampatan ataupun penyejukan. LPG pada asalnya tidak mempunyai warna dan bau. Walaubagaimanapun, untuk tujuan keselamatan, sejenis bau telah ditambahkan kepada LPG bagi memudahkan kita mengenalpasti sekiranya terjadi sebarang kebocoran gas.

©kujie – Kembalikan aku berpijak di bumi nyata .. menjunjung langit redhaMu sentiasa

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. 😆 huuuuuuuuu……suka bangetzzz dech!

  2. kak jie, nak tong gas kosong satu.. tak yah bayar deposit lau nak buat tong gas simpanan.. huhuu..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Blogger Yang TerdesakMy Profile

  3. Dari hari pertama beli gas hujung bulan 12 tahun lalu sampai sekarang belum bertukar ganti lagi.. ahakz.. orang bujang kan.. hehe..
    Jom terjah post menarik dari aretikz ..Jodohku Jodohmu Jua Ada Apa Dengan Gadis IniMy Profile

  4. tu la pasal..bukan main berdebor tgk tajuk tadi.. huhuuu..
    kak jie kalo pasal tajuk memang champion..ada je twist tau!!
    Jom terjah post menarik dari Yoa ..Simple Chocolate CakeMy Profile

  5. sejak kawen dah masuk 2 tahun baru 2 kali tukar gas 😆 😆

  6. pergi tadi nak cari permalink utk entri kat atas tu…tapi tak dpt masuk

  7. Pagi tadi pergi blog titan… dapat
    Warning : This site may harm your computer

  8. hehe. tong gas la plak..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Tips untuk menulis artikel yang menarikMy Profile

  9. Pengalaman berpuasa di asrama sekolah,nostalgia menghidangkan juadah berbuka puasa utk 1 asrama dgn bersahur dgn air vitagen 😎
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Ramadan @ CempakaMy Profile

  10. urps lupak pulak yang pengat pisang tu menda..lepas makan waktu berbuka kelmarin pengat pisang..baru ingat itu pengat pisang..tapi dah cuba gak makan ngan sos..sedap jugak
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Penulisan blogger otai ala-ala sombong My Profile

  11. memang kena standby 1 tong gas kat umah, senang nanti kalau tiba2 gas abis..setakat ni takde tools yg bole detect atau bagitau bila gas nak abis :mrgreen:

  12. kena sediakan tong gas lebih kat rumah, paling tidak pun 1 tong cukuplah… time kita kesuntukan memang perlu sangat2. Kat tempat saya rm31 kalau toke cina anta sampai dapur. errmmm…

  13. Haha… kelmarin Tie pun kehabisan gas. Mujur ada extra setong lagi. Kalau tak tentu kena suruh drebar pecut ke kedai… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Tie ..Alat apa My Profile

  14. makan dgn sos cili tu… 😛

  15. kat sini kalau hantar sampai dapur memang charge rm2 lebih ,sebab tu gi beli sendiri, lagipun kedai tak sampai 1km dari rumah 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Pertandingan SEO Hidup Seorang BloggerMy Profile

  16. kat sini, penjual gas akan hantar sampai dapur 😆
    tapi kalau ada Along..tu kerja dia

  17. owh. kenapa tak jual balik je 😀 tak ke semak sampai 2-3 tong 😀
    Jom terjah post menarik dari tmukmkd ..Sebab Kita PuasaMy Profile

  18. itu pun dah bagi kat adik satu
    dulu2 suami kak jie kerja selalu kerja outstation
    tiap tempat dia pergi, dia beli tong gas baru
    last2 berkumpul kat rumah… 😆

  19. adus la.. TERkene lagi T_T
    sebabkan pengat. ada 3 tong? buat restaurant ke apa tu 😀

  20. nasib baik sempat antar, kalau tak huhuhu, kat umah ni saya la yg jadi mangsa mengankat tong gas 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Pertandingan SEO Hidup Seorang BloggerMy Profile

  21. Kelkar baca komen bdk 2 org tu pasal pengat. Hah kelakar giler. Tgh gelak guling2 nih. gegege

  22. Salam Kak Jie,
    Owh, kalau waktu sahur kena la tonggengkan tong tu kot kot saki baki gas ada lagi. Kak jie kalau perangat lauk ada pakai microwave? Selamat menyambut Ramadhan.

    Minggu lepas adik saya meninggal. Ramadhan tahun ni suram la sikit. Kesian kat mak. Kalau raya baling, singgah la rumah

  23. boy_bersahaje says:

    Jdinya, bau gas yang kita bau tu, memang sengaja la ditambah ek kak jie. huhuhu baru saya tahu. tinggal bape orang je skang kt umah akak lepas anak laki masuk asrama?

  24. azizan4444 says:

    duduk dgn mak mase puasa mmg best..mcm2 boleh suruh mak masak..heehehe..

    tp klu duk hostel tu best jgk…drp x pndai msk ley jd pndai..mcm kita..hahhaa
    Jom terjah post menarik dari azizan4444 ..Edisi Sabtu Bila Blogger Teruna BerkumpulMy Profile

  25. hehe, lucu la kak jie. (duk bayang kena timpa tong gas tu lagu mana agaknya ya haha)

    ei, menjadi gak pengat pisang, makan sejuk pas simpan dalam fridge pun best gak tu. err, ada lebih lagi tak mintak sket hehe
    Jom terjah post menarik dari nursarah ..Epilog Syurga Cinta- aku tonton sebab ada MIAMy Profile

  26. ingatkan kena timpa betul ler..suspen jer.. slamat bangla jd superhero..hehe
    Jom terjah post menarik dari kami ..Tips makanan Bersahur &amp BerbukaMy Profile

  27. Ingatkan kena timpa ngan tong gas betul2 tadi.. 😆

  28. Gasdimasukkan bau.. ooo patutlah lepas makan bubur kacang, bau tu wujud.. 😆
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Menulis entry sambil bermain pool sementara menunggu waktu berbukaMy Profile

  29. teringat waktu kat rumah sewa ketika belajar dulu. gas abis waktu mula nak memasak.. last2 makan kat kedai jawabnya..
    Jom terjah post menarik dari mrnamie ..Ribut di bazaar Ramadhan Jasin 2010My Profile

  30. memang nasib baik sungguh kan…hehe
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..Last minute pudingLOL!My Profile

  31. 😛 tringat lak mase pose kat asrama mase bljr dulu

  32. nasib baik ada kedai mamak yang jual gas kat sini..telefon je, dalam 10 minit sampai..hehe

    mangkuk saya dah emel..takde pengat pun dalam kotak inbox?
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Gastrik ke Just trick- bazar ke bazirMy Profile

  33. Waktu terbaca tajuk artikel kak jie kat rss reader tadi, terperanjat jap… huhuhu… ingatkan ada kecedaran fizikal yang berlaku… 😳
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Puisi kehidupan – sahabatkuMy Profile

  34. tira hashim says:

    mati-mati saya ingat ditimpa tong gas tadi..
    :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari tira hashim ..tora datang lagi My Profile

  35. Sir Marcello says:

    hahaha..teringat plak bila datang peninsular nie..macam2 makanan pelik wujud..tapi paling best yang kaler hijau gulung2 tue…hahaha

  36. salam..
    nasib baik
    3 tong kosong
    alahai..sibuk la ni
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Murtabak MengkasarMy Profile

  37. denaihati says:

    Makan biskut kering je lah gitu
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Ramadhan bulan penuh BERKATapa azam kitaMy Profile

  38. Fuh…nasib baik en bangla datang menyelamat. terjejas tak kesedapan pengat akak?
    Jom terjah post menarik dari noreed ..Remove IntensedebateMy Profile

  39. manis campur pedas.. tak dapat bayangkan kak jie..
    :D,

    jatuh di timpa tong gas..
    suami saya selalu sebab dia kerja angkat tong gas..
    sian dia..
    Jom terjah post menarik dari cikgu isza ..TiiiiDaKkk!!!My Profile

  40. sedapnya makan pengat… teringin plak nak makan….

    takper… seminggu nak raya nanti boleh makan… lagi satu nak suruh mak masak bubur pulut hitam kegemaran saya…hehehe lama tak makan….
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Sedekah Amalan MuliaMy Profile

  41. denaihati says:

    Pengat, kolak dan bubur dan seangkatan dengan nya memang favorite saya tapi dah lepas 4 hari puasa member belum buat lagi mungkin dia terlupa kot….gini besok beli kat bazar ramadhan je lah lagi pun 3-4 hari ni musafir.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Lailahaillallah – World Muslim Friends SilaturrahimMy Profile

  42. no tel dia mmg dah lekat kat kabinet dapur… 😆

    terfikir…kalaulah gas habis time bersahur..erk! telan air liur je lah :mrgreen:

  43. memang jatuh ditimpa tong gas la.. hahahhaa.. nasib baik ada no fon bangla tu, kalo tak tak siap kot makanan 😛
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Webmail notifier memudahkan pembacaan emailMy Profile

Trackbacks

  1. […] tahun lepas berulang lagi , jatuh ditimpa tong gas! Bukan tak nak simpan gas tetapi untuk stok satu tong gas saya memerlukan masa lebih 6 bulan untuk […]