Makhluk Ganjil Tidak Ber-Muka Buku

Wahhh………tiba-tiba hari ini dunia blogesphere terasa membahang dan meriah seperti AIM ke 17 semalam gara-gara entri 100 ribu .

Selamat datang semua ! Terimakasih kerana singgah? Sudah berapa kali?

Terimakasih untuk semua yang datang dengan puji hingga saya pula menjadi  ringan seperti gula²kapas walaupun sepatutnya berat sebab bontot dah kembang.:lol:

Ramai juga nak add saya di facebook – minta maaf akaun facebook saya hanya dicreate sewaktu nak daftar Geng Blogger. Saya sedaya upaya untuk menjauhkan diri dan setakat ini masih menjadi makhluk ganjil tidak berfacebook!

Saya hanya blogger….! sesekali bersosial dengan kawan-kawan di twitter.

Saya minta maaf sebab tak dapat nak  update hari ini.  Kepada yang tahu, Intan sakit gigi dari hujung minggu lepas.  Hari ini saya ke klinik.  Pertama ke Klinik Kesihatan Kecil – maaf jadual untuk pemeriksaan gigi kanak-kanak hanya pada hari Jumaat.  Hari ini untuk orang dewaa saja.  Peraturan orang, kena ikutlah kan….

” Intan… lain kali nak sakit gigi, sakit  hari Jumaat saja tau”

Pergi Klinik Pergigian JP , doktor yang sama kami jumpa 5 tahun dulu.  Masa tu Intan menangis terkencing-kencing atas kerusi pesakit.:lol:

Doktor cuma bagi ubat tahan sakit sebab memang dalam umur macam Intan sudah masanya gigi tersebut akan tanggal.   Biarkan saja proses berlaku secara semulajadi.

Keluar dari klinik, Intan dah segar bugar.  Tadi macam ayam berak kapur.  Psikologi anak-anak – belum telan ubat lagi, bertentang mata dengan doktor pun dah boleh hilang rasa sakit.  Mainan minda ni – sakit  berjumpa doktor.

Dalam perjalanan balik singgah Bintang Supermarket – tujuan nak beli barang dapur  dan kasut sekolah Intan.   Beli gula, ayam, sayur, bawang, buah mangga.  Naik tingkat atas cari kasut sekolah.

Dalam perjalanan balik ,

” Mama, sekejap je kita pergi.  Setengah jam je…”

Perangai saya, kalau dah set nak beli sekian-sekian barang saya hanya tuju pada rak dan bahagian² yang terlibat saja.   Saya jarang merayau ke bahagian yang tidak perlu.

” Kalau dengan abah, mesti singgah tempat pisau “

ha ha ha…anak beranak mengumpat!

Kalau pergi shopping dengan encik suami, nak beli satu barang supermarket 3 tingkat tu semua dia nak redah, nak singgah pegang² belek² – last sekali mesti beli pisau.   Kegemaran dia beli pisau sampai cik Intan ni pun dah faham .  Dok kat Algeria sana tu pun dia boleh beli pisau.  Bukan memasak pun – kem tempat kerja sediakan dewan makan dan tukang masak.

Tengok anak melepek baring sebab tak sihat, mak pun sama melepek depan tv layan HBO – sebab itulah hari ni tak mengadap pc…hehehe

Eh… saya ada sesuatu nak share.

Saya dah pasang firefox add on, easy comment .  Bila nak komen di wordpress atau di blogspot, cuma perlu klik easy comment tersebutdan segala butiran yang telah kita setting akan keluar .  Contoh pada ruangan name, url atau email.

Saya dapat ilmu ini dari blog Syahirul.com . Klik ke blog dia untuk belajar macam mana nak install dan setting.

©kujie – nak kukus ikan siakap petang ni…owwwwh … cicah air asam!

p/s – masa kat klinik , cikgu kelas Intan telefon….owh…. cikgu sungguh prihatin.   Minggu lepas Intan memang tak berapa sihat, jadi dia ingat Intan demam lagi.

p/s – Memo Selamat Datang tu, dah berapa kali singgah blog kujie2.com?  Saya baru 175 kali… he he he..baru clear cookies :lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Terbalik ee..selalunye orang pompuan yang suka singgah2..suka round 1 mall…tapi beli biskut je wat balik…best..best..dpt hubby cmtu.
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..10 Kesilapan ibu bapa mendidik anakMy Profile

  2. sungguh fobia dengan dentist. sakit la gigi kalau kena cabut.. tak mahu~
    .-= Post terbaru beliamuda ..(Video) Perokok Paling Muda di Dunia Berusia 2 Tahun! =-.

  3. hehehhe…teringat masa zaman kecil dulu arwah mak bawa saya ke klinik gigi kerajaan dalam kem askar. Menangis tak sudah – sudah!, adat budak kecil. Terima kasih dengan info firefox plugin.
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  4. patut le FB makcik kujie cket je friend.heran gak..huhu

  5. mhnizam says:

    macam best je layan HBO haha…blog yang menarik untuk dibaca ni
    .-= mhnizam´s last blog ..Blog paling saya benci =-.

  6. yap. memang ianya akan membantu.
    .-= titan´s last blog ..Facebook Phenomenon in Malaysia =-.

  7. kak kujie! saya baru kali ke tiga berada kat blog akak! akan meningkat lagi nampaknya nih! 🙂
    .-= kella´s last blog ..Bila Si Kella Bersama Kamera.. =-.

  8. abdfatah says:

    ini blog memang bagus dia punya post punya penulisan… puji melambung sampai gelembung… hahahahaa…

    post yang fresh itu yang penting. kalo tak update dah tentu takder pengunjung. cuba ler sekali untuk sebulan tak update apa-apa.

    bosan betul jadinya… sebab apa? sebab nak tengok dan baca post yang terbaru dan terkini.

    dan yang gerentinya nak komen dan terus mengomen dalam post terbaru atau yang sudah-sudahnya…
    .-= abdfatah´s last blog ..Producing a perfect magic square is like filling in an easy Sudoku puzzle =-.

  9. saya baru singgah sekali?mungkin kerana dari browser yang berlainan.tambah lagi kerana selalu del cookies?hihi
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Zaman Berubah,Dunia Semakin Maju di tempat yang sama? =-.

    • piston: oo..sama la. patut la tiap kali 1 singgahan jek. hmmm..sbb CCleaner ari2. ooo..baru ku tau..memula x puas ati gak..mana bleh 1 kali..rasa da puloh2 kali..heee..kan da malu sendiri.
      K.Jie: sejak sy ada cecita nk jd blogger tegar ni,,fb mmg da slowdown siket,,agaknya sbb by blog leh bebel byk siket kot. heheeee..
      .-= Yoa´s last blog ..AIZ! TOLONG CANTIKKAN BLOG SAYA =-.

  10. saya dah 10 kali singgah…hohhohoho
    .-= mijie´s last blog ..Hilang arah dan jati diri =-.

  11. mokteh says:

    easy comment tu best…tp kalau letak add on banyak2 jd berat tak?
    .-= mokteh´s last blog ..Finally at Home: Home Sweet Home! =-.

  12. owh easy comment dah ada..cuma kadang2 jarang guna..huhu 😐 terlupa..
    .-= zik´s last blog ..Tips elak mabuk laut. =-.

  13. Salam,
    Akhirnya…semua dah ok kan. Tahniah, penuh susah payah K jie selesaikannya. Tabik spring dengan kegigihan tu
    .-= Anyss´s last blog ..Menikmati Senja di Bagan Lalang =-.

    • badan dia masih panas sikit… gigi masih sakit kadang2
      sbb tak dicabut pun
      cuma mkn ubat tahan sakit je

  14. lor kak jie tak main FB eh… kalo GB bukan login guna FB mesti kak jie tak bukak akaun kan.. anyway moga sembuh sakit gigi tuh ye intan 😛 thanx 4 link..
    .-= syahirul´s last blog ..Penghinaan terhadap agama Islam =-.

    • dummy akaun je…sbb nak GB
      mula2 register GB, tak perlu pun akaun FB
      kemudian kena guna akaun FB, terpaksalah create satu akaun
      tapi tak pernah jengok2 pun
      mmg cuba mengelak diri – tak perlu jadi tak nak ikut2 je orang..
      org lain ade, kita pun nak ade
      org lain mgkn perlu….

      psss..share juga berapa trafik dari link tu?

      • setakat ni mengikut analytics referrer 24 aje kak jie..hehe
        .-= syahirul´s last blog ..Terima kasih Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia =-.

  15. etomyam says:

    wah easy comment..baru jugak cuba mende ni gayanya memang best…mudah betul :mrgreen:
    .-= etomyam´s last blog ..Panduan Tulis Blog: 100 Idea Untuk Blog Part 3 =-.

  16. denaihati says:

    Saya baru 166 kali je tapi akan datang tak tahu lah mungkin lebih banyak…Insyallah.
    .-= denaihati´s last blog ..10Malaysia Top Link Referrer untuk Acer Aspire One =-.

  17. Tahniah 😀 .Jgn lupa, seringgit tau….
    .-= rumah kuning´s last blog ..Saiz Gergasi? =-.

  18. kak jie,

    sy pun dah guna easycomment.. =)

    btw, thanks singgah ‘rumah’ saya 😀
    .-= zulaikha´s last blog ..Ranking Blog? =-.

  19. kujie

    nanti kalau saya berkenduri kendara, bole call kujie ya.. pinjam pisau.
    mesti banyak stok pisau kat rumah kujie tu, kan 😉
    .-= klcitizen´s last blog ..toy story =-.

  20. blog k.jie femes sbb mcm2 ada di sini..sonok baca..:-)
    .-= jmr´s last blog ..[WEDDING] : Dari BLOG, kami turun padang sama-sama.. =-.

  21. Syafrizal says:

    Wah makin famous la kak ujie kita ni hehe. Tahniah dan teruskan berblog. 😀
    .-= Syafrizal´s last blog ..Tikus dalam kuah roti canai =-.

  22. saya mesti cuba itu easyComment
    .-= GreenLava´s last blog ..5 reasons why you should switch to Windows Live Writer blog editor =-.

  23. dah add tweet kak jie..hehe..kadang2 heran jugak..bila sakit/demam, lepas jumpa doktor rasa kebah

    psikologi la kot..padahal ubat pun belum telan, tapi kekadang kalau dah teruk, makan ubat pun lambat jugak kebahnya 😉
    .-= chekgu naman´s last blog ..Luka di muka orang nak ambil tahu,luka di hati siapa yang tahu.. =-.

    • kak jie pun dah add twitter cikgu.

      itulah..mainan minda – sakit mesti jumpa doktor
      kadang2 sakit sikit je..selagi tak bawa jumpa doktor tak puas hati dia

  24. Apsal selmat datang tu cakap saya pernah datang sini 2 kali je??
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi Tudung kanak-kanak =-.

  25. Yang pasal sakit gigi tu kelakarlah! Hehehehehe!
    .-= Nadia Dizarch´s last blog ..Tapi sayang…kau tertipu. =-.

  26. salam..
    thanks for sharing
    firefox add tu..amat berguna
    .-= zulkbo´s last blog ..Bahtera Nabi Nuh Ditemui 99.9% =-.

    • mmg best pun, sekali klik je…tp kat disqus tak boleh guna
      sy ada masalah utk komen di disqus
      selalu..
      kadang2 susah…

  27. demi gengblogger, akak sanggup ade akaun facebook yg tak aktif.. ehehe..
    .-= jard´s last blog ..Kajian terhadap Alexa Traffic Rank kepada Blog-Blog Hebat yang aku suka baca termasuk Ben Ashaari =-.

    • mula2 register GB akhir tahun 2009
      tak perlu ada akaun FB
      Jan 2010 baru kena guna akaun FB
      tu gya terpaksa gak tu..

  28. maisyara says:

    baru sekarang mai dapat comment entry kak jie. hehehe.. :mrgreen:

    sbb sblm ni mai masuk, kadang2 dapat then tak dapat nak comment. T__T internet slow.
    .-= maisyara´s last blog ..Epilepsy | bukan ini yang aku minta. =-.

    • owh…knp tak hubungi kak jie bagitau
      tak pasti juga org lain pun ada masalah mcm ni
      mgkn masa dtg minggu lepas, server blog mmg down kot

      btw…terimakasih ye kerana sudi juga singgah lagi

  29. penat2…sakit gigi???ubatnya ubat tak sakit gigi la…huhu…gurau jer…[jgn saman saya!!!]
    .-= Mr Fathi´s last blog ..[GAMBAR] kad jemputan sempoi!!!! =-.

  30. tengah test easycomment ni, terima kasih Kak Jie bagi link..
    .-= aRoL´s last blog ..Aku Dan Diabetis a.k.a. Kencing Manis =-.

  31. Flying Pixel says:

    nak try easy comment tu..tapi saya pengguna tegar chrome :mrgreen:
    .-= Flying Pixel´s last blog ..Im using Delicious! =-.

  32. zaiMi says:

    tertarik dengan add firefox easy comments tu. nak install la jap lagi. hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Anugerah Industri Muzik (AIM) 2010 Membosankan =-.

  33. baru 4 kali visit sini, sebab mmg selalu hampir hari2 cookies… 😀

  34. dah 59 kali kak jie. tapi kadang2 guna iPhone pun saya masuk jgk blog kak jie.
    .-= Amir´s last blog ..2 Pengulas Tegar Bakal Menerima Hadiah Istimewa Dari Australia =-.

  35. mga intan cepat sembuh..

    nak tgk2 gak la easy comment tu..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..5 Sebab Peminat Liverpool Rela Dikalahkan =-.

  36. siakap???
    lama dah mengidam ni..
    hahahaaa
    .-= mie´s last blog ..:: jogging @ pantai murni :: =-.

  37. salam gitew.. hehehheh
    .-= maza´s last blog ..Helmat Che Mat Hilang =-.

  38. TMUkmkd says:

    7 kali je 😀 selalu clear
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Google Beli BumpTop: Aplikasi Ruang Kerja 3 Dimensi =-.

  39. syokla berehat2.. saya dah pening kepala dgn urusan itu ini. 😯 😯
    .-= luth textile´s last blog ..Crocs : Semua orang nak jadi buaya! =-.

  40. nyum2! syedapnye ikan siakap!! meleleh ayaq lioq nih
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..fenomena DSLR =-.

  41. kalau belum melekat dengan FB, lebih baik jauhkan..hehe
    FB ni sekadar nak keep in touch dengan kawan-kawan. buat group dan update activities..

    lain daripada tu, FB ni penuh dengan sampah sarap!
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Kelakar Habis!! Kantoi Whatever Lyrics – Dari Afdlin Shauki (AIM 17) =-.

  42. Flying Pixel says:

    flying pixel punye facebook pon x aktif..create hanya untuk gengblogger~ =)
    .-= Flying Pixel´s last blog ..Im using Delicious! =-.

  43. Siakap…nyam2..mesti sedap…harap2 malam ni mak mertua masakkan siakap pedas…hik3..
    .-= eyriqazz´s last blog ..Ada Apa Dengan Kennysia =-.

  44. Hmmm Rizal pun tak aktif sangat FB. FB tuu cuma untuk sync dengan twitter melalui tweetdeck je Kak jie
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Savings : Tips to extend your Budget =-.

  45. Orait sekarang sedang cuba guna easy comment. Tgk berjaya atau tidak
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Savings : Tips to extend your Budget =-.

  46. yeah kita sama kakjie! sy wat akaun FB pun sbb utk join contest je..hehe xaktif pun kt FB..frens request pun byk yg tak approve2 lg tu..lbh fokus kt blog dengan twitter je

  47. Salam Kak Jie.

    selamat Berehat-rehat. Habis dah tengok cerita HBO tadi? Bahang Aim ker Bahang Red Karpet Hari tu? :mrgreen: :mrgreen: Membuak-buak lanjut sampai ke hari ni : )
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Savings : Tips to extend your Budget =-.

Trackbacks

  1. […] cuma perlu klik sekali je dan semuanya dah sedia terisi. Tak percaya? Boleh cuba sendiri. Kredit to Kak Jie. Lagi satu komen kat wordpress ada Commentluv. Nanti dia keluar sendiri entri terbaru kat blog […]

  2. 10Malaysia Top Commentators April untuk Acer Aspire One | Denaihati says:

    […] lain yang akan membantu membalas setiap soalan dan komen yang tidak sempat aku balas. Melalui blog Kak Jie aku dapat ILMU cara paling mudah untuk tinggalkan jejak komen yang mungkin teman-teman boleh […]