Tetamu Exotik Fantastik

king fisher
Ini hutan rimba sekangkang anak kera tepi rumah saya . Semak samun boleh ternak buaya, gajah , harimau sebab tuan dia sibuk menerokai dunia online melebarkan bontot depan pc.

Dalam seminggu ini saya seperti krew National Geographic terhendap-hendap mengintai sesuatu. Kalau minggu lepas saya berusaha keras aksi Megan Fox untuk mendapatkan Video Klip Paling Sukar Ditemui Di Youtube tapi kali ini mangsa terjahan saya juga makluk darah panas dan berbulu.. he he he

Sebulan sudah, sedang saya berdua-duaan memadu kasih dengan encik suami ditepian kolam sambil dibelai angin sepoi-sepoi bahasa Hindustan, tiba-tiba menjunam dari ruang udara memecah kocakkan ketenangan . Dengan selambernya dia mendarat di palang pagola sambil menyepit anak talapia saya.

Saya ingin merakamkan aksi exotik terjun tiruk si dia yang berparuh panjang dan badan berwarna warni . Megat- pinjam Sony DSC-H1 boleh?

Dalam kolam sekarang ada 20-30 ekor talapia sebesar pinggan makan dan anak-anak talapia sebesar ibu jari lebih 50 ekor. Santapan mewah untuk sang raja .

helikopter

samanosuke_04 : tengok Kak Jie siap pantau dgn Helicopter Apache made in Bandung lagi…

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kak jie..kalo kt klcc…da biasa sgt..pastu nk gedik2 sgt segan ..nnt ramai tgk..jd tumpuan ar plak..
    kalo umah kakak..tertutup sket =)
    .-= chii´s last blog ..Gadisku =-.

  2. tak sediakan bala tentera ke?
    .-= shay´s last blog ..Gambar kawen… =-.

  3. dapur umah saya di Andari dah dua kali dipecah masuk oleh sang monyet…nih pon nk jadik cam kak jie la..usha dari jauh pastuh amik gambo..cuak oo..monyet masuk dapo..habis hasil tanaman..eh..hasil dapur arin..:)
    .-= arin´s last blog ..Dolly, Anyone? =-.

    • @arin, lagi ganas….takut tu kang2 monyet tu hilang akal..erk..dia ade akal ke.. :mrgreen: …..kalau burung ni tak de la baya sgt

  4. dah lama tak singgah blog nie…. baru perasan …. dah tukar theme laaa….nice….
    .-= kisahsensasi´s last blog ..Polis seludup PELACUR =-.

  5. hahaha ikan kak jie dah kena makan..pas ni mesti di lepak terus kat umah ka jie..
    .-= pjan´s last blog ..Gay,Lesbian,Bisex dan Mak Nyah adalah celaka =-.

  6. amboih kak jie.. bukan main lagi eh…
    melaram plak. erk.. gambo cantik le.
    pakai cam ape tuh?

    P/S:- blog pon cantik.. mana mai? mai sechawennn ngiahahaha *tetiber*

    • @Kreuger, Kak Jie blum ada DSRL lah..

      semua gambar dlm blog ni guna hp je..SE k810i yang dah dekat 2 thn

      theme ni ..hehehe..muda belia gitu πŸ˜†

  7. nampaknya burung raja udang tu dah jumpa port yang baik untuk memburu.
    .-= TokNabe´s last blog ..Masih Sakit Tekak Lagi! =-.

  8. bestnye ada taman,,, nk dtg melawat bleh
    .-= chii´s last blog ..hukuman =-.

  9. @haritz, tak leh bagi je
    dia kena usaha sendiri…baru leh mcm alam semulajadi

  10. burung raja udang aka kingfisher tu…
    kalau dpt tangkap, simpan dalam cage, lawa…

    tapi takdenye org bela burung tu…

    igt pak misai atau pak belang yg dok cekup anak tilapia akak…
    .-= chekguBH´s last blog ..Kisah Anak Derhaka… =-.

    • @chekguBH, cantik….mmg canggih idea cikgu tu
      tapi…..

      tapi…

      nak shap gambar pun tak sempat, bile masa nk dt tangkap

  11. Kill-Vearn says:

    perghhh ikan talapia byknya… kaya tol kak jie… hoho
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..RSS Feed Icon From Topo =-.

  12. kwa kwa kwa~~ πŸ˜†

    ade orang gelak terkekek2 sebelah nurul ni bace entry kak Jie…
    Zira tye helikopter apache tu betul2 made in bandung ke?
    .-= Kaseh Esmiralda´s last blog ..Angel In The Devil Suit ~bab45~ =-.

    • @Kaseh Esmiralda, hehehe..intai ye?
      mmg betul la tu…dah lama gantung helicopter tu kat situ..beli kat Bandung dulu tu..

  13. akak bela je ikan piranha mesti burung tu takut nak makan hehe
    .-= ariey´s last blog ..Cara membuat Admin Control Panel. =-.

    • @ariey, bukan burung je takut nak makan, kak jie pun takut nak bagi dia makan…

      mcm2 idea korang erk…

  14. bagi ler sekor dua kat dia, lapar tu
    .-= haritz´s last blog ..Mudahkan =-.

  15. Adoi laa, buah delima idaman sepupu
    sy yg sdg mengandung ada dlm umah
    kak Jie rupanya. Nak pi beli jauh sgt.
    Dah jenuh carik kat ini lum dpt lg.
    .-= Eriyza´s last blog ..Natrah Suatu Sejarah =-.

    • @Eriyza, ehh…kesiannya…. tdi petik satu
      ade lagi belum makan, kalau nak bagi je alamat
      esok pagi kak jie pos

      contac kak jie bagi alamat ye

      serius ni…

      • @Kujie, td sy dah tanya kat sepupu sy.
        Dia ckp dah jupe buah delima kat Gua Musang.
        Terima kasih ye kak Jie. Len kali plak kalo
        ada lg yg mengidam. :mrgreen:
        .-= Eriyza´s last blog ..Natrah Suatu Sejarah =-.

  16. Burung raja udang memang cantik. Dah banyak kali Tie nampak. Kat rumah Tie di kampung pun ada seekor, sebab Tie ada kolam ikan di situ. Kolam buruk je, hehe… belum make-up lagi.

    Napa Jie tak zoom dia ? Mata ni kabur pulak, hi hi..
    .-= Tie´s last blog ..Pejamlah mata….. =-.

    • @Tie, ehehe..Tie…tu helikopter beli kat Bandung ari tu..mmg digantung atas kolam pun…

      Kolam tu air direct dari bukit..suami pasang paip terus…air mengalir..jadi ikan2 tu dpt air fresh

  17. uji6june says:

    Ada gak tanah sekangkang kera (amboiiii.. merendahkan diri plak dia,
    tu saya tengok ada dalam 20 kaki bukaknya tuh! 😯 ) ..
    saya ni .. jangankan sekangkang kera .. sekangkang semut pon tadak … qiqiqiqi

    Kadang2 saya berangan2, kalo lah ada tanah sikit kat depan umah
    ni … buleh ler tanam pokok2 keladi gajah ke … pokok heliconia ke …
    pastu buat pondok kecik kat sudut … phew!!!
    hmmm … angan2 jer lah :mrgreen:
    .-= uji6june´s last blog ..Baralek Gadang =-.

    • @uji6june, sbb sekangkang anak kera lah….boleh semak samun gitu..sbb mcm2 nak tanam..pokok pisang sebesar2 gitu pun nk juga diselit.

      kak jie ade heliconia tepi tu..ada 4-5 jenis tapi yg special Lady Pink
      tanam dlm pasu , pun ok..letak celah2 garaj πŸ˜†

  18. letih2 balik kelas kalau dpt dok kat kolam tu best jer. ABis lupa nak buat asgmt hahaa. Leh tumpang sekaki ke kak jie
    .-= yati´s last blog ..Ku Warnakan Semester Baru =-.

    • @yati, dua dua kaki pun boleh celup dlm kolam.. πŸ˜†
      nnt ikan2 guppy kak jie gigit2…hahaha..terapi tu

  19. mrozaidi says:

    bela ikan lebih menenangkan..
    .-= mrozaidi´s last blog ..Hukum Pergaulan Zaman Sekarang =-.

  20. elok dijebakan si burung raja udang tu.. boleh menuntut ilmu ghaib dengannya.. wakakakka

    psst… susah2 sangat bak ler barang sekilo ikan talapia tu ke rumah maza.. kita buat talapia masak tiga rasa! apa mcm?!

    hjehehhehee
    .-= maza´s last blog ..Perkumpulan Pelajar =-.

  21. Kena letak jaring lah gamaknya ya…
    .-= kruel74´s last blog ..Tony Fernandes, the stand up comedian =-.

    • @kruel74, erk…sy tak de la marah kat burung tu
      dah mmg semulajadi dia akan cari mckn cara gitu

      cuma…

      sy nk snap …
      tak pernah sempat
      laju dia menjunam πŸ˜†

  22. samanosuke_04 says:

    waaa.. cam detektif conan.. nak buat jerangkap samarl laa ni?

    Saya cadangkan Kak Jie meracun semua ikan2 dalam kolam Kak Jie, dengan itu burung raja udang tersebut akan automatik cirit-birit. Pastue Kak Jie bolehlah mengikut jejak najis burung tersebut dan pergi ke sarang beliau pada waktu malam. Lepas tue, Kak Jie carik kolam ikan burung tersebut, dan racun balik ikan2 beliau, barulah Kak Jie berjaya membalas dendam!!

    ps: kalau Kak Jie nak buat cerita ala2 misteri, saya bleh ajar gaya bahasa yang mantap!
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Ditching Dubai : Farewell… =-.

    • @samanosuke_04, tu idea Detektif Koman …
      Ingat nak pasang cctv le tepi kolam tu…masalah juga
      mana nk dpt kan kos?

      jual ikan talapia tu dpt bape keping je not merah…

      p/s – kak jie yg cirit birit baca komen nie…haha

      • samanosuke_04 says:

        @Kujie, ish, kalau setakat pasang cctv tak mencabar laa kak jie..

        saya cadangkan kat jie sendiri menyelam dalam kolam tue untuk sehari suntuk supaya burung tersebut tersalah anggap kak jie sebagai ikan duyung jelita. Pabila burung tersebut mendekati kolam, kak jie bolehlah menangkap burung tersebut, lalu mencucuk mata beliau dengan pengcungkil gigi sehingga buta. Selepas itu, burung itu tak dapat lagi menangkap ikan2 kak jie!

        ps : huhu, dah habes daa idea nak mengarut, haha!!
        .-= samanosuke_04´s last blog ..Ditching Dubai : Farewell… =-.

  23. oh burung rupanya he…23x die sonok sgt kot menikmati keindahan panorama kot..sesambil teu ternampk ikan..teu yg die menjunam he…23x

    out of topic–> lame dah xdtg blog kite ek huhuhu.. rasa cam berkurung dah..itu pun klu masih ingat la kan…

    ops tujuan blog nie sekadar nk menyatakan ketidak inginan sy mengenai lelaki. xde pulak nk cakap kite nie hensem.. ramai yg xngaku yg kite nie hensem.. so masih sedar gak ketinggian langit tue even xmengukur pun…

    kebanyakan yang terlibat dgn golongan2 cam nie jenis yg berpangkat besar… ade rupa.. n ade prob dgn perempuan..

    yup betul tue.. bala bukan dihntruntuk die sahaja.. sebab itu tegur menegur untuk kebaikan di anggap sebagai fardu kifayah
    .-= framestone´s last blog ..Main Belakang =-.

    • @framestone, skrg ni..awal pagi lagi si raja dah mengendap …. kadang2 dok gelak kt burung tu…hehehe..bijak2 juga ikan talapia kak jie..sebab 3-4 kali dia menjunam belum tentu dpt….

      wahhh….sampai ke sini dia reply komen

  24. Seronoknya kalau dapat tumpang bersantai kat taman fantastik tuu πŸ˜€
    Kalau dekat bley pi menyibuk… err amik gambar burung2 yg riang ria tuu :mrgreen:
    .-= iza´s last blog ..Award Dari Kartunis =) =-.

  25. itulah perjalanan kehidupan dari Yang Maha Kuasa untuk haiwan2x itu…
    siulan mereka bertasbih kepadaNya …

    Dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan yang bergerak itu dari air; maka sebahagian di antara mereka menjalar atas perutnya dan sebahagian di antaranya berjalan dengan dua kaki dan sebahagian lagi berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa sahaja yang Dia kehendaki (selain dari yang tersebut), kerana sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. /

    And Allah has created every animal from water: of them there are some that creep on their bellies; some that walk on two legs; and some that walk on four. Allah creates what He wills for verily Allah has power over all things. [45 Surah An-Noor]

  26. jeleslah tgk laman kak jie πŸ™„

    untungnye si raja dapat santapan mewah talapia fresh πŸ˜† πŸ˜†
    .-= mrs azmi´s last blog ..jom jalan – jalan =-.

    • @mrs azmi, hutan rimba taman tak de rancang design2 apa pun..main tanam je…pokok2 tu lama tak potong sbb musim panas…bagi redup sikit πŸ˜†

  27. Burung raja udang? Kingfisher keh? :mrgreen:

  28. Susah nak cari burung raja udang@!~

    • @jiji, itulah specialnya rumah Kak Jie…mcm2 burung hampir pupus ada. Pagi -pagi bersaut sahutan bunyi burung tekukur… dari halaman rumah boleh nampak dia berjalan bebas bersiul riang ria . πŸ˜†

  29. seronok saya membaca kisah ala-ala ‘charlie’s angel’ akak. dah boleh bikin ‘suami akak’s angel’ nie. he3.

    nak guna kamera. silakan kak. boleh share banyak foto-foto menarik apatah lagi foto dari seorang penyiasat. he3.

    bestnya ada kolam cam akak. mesti mendamaikan disamping tersayang. lepak pepetang. uh sukar digambarkan. orang sakit pun boleh baik cepat kan!?
    .-= megat´s last blog ..Tasks, Servis Terbaru Untuk Pengguna Gmail =-.

    • @megat, pc kak jie mengadap terus view taman…selalu nampak burung2 terbang…kucing entah siap punya terhendap2 dalam kolam…memancing tuah πŸ˜€

      tak pernah halang..sbb percaya itu ada bahagian rezekinya. Kolam yg kecik tu cetek, air tak sampai sekaki… ada byk ikan guppy…duduk dpn sliding door tengok gelagak anak2 ikan talapia melompat berpindah sekejap kolam kecil sekejap kolam besar..

      rasa bahagia…tengok habitat hampir semulajadi

      • wah lagilah seronok sambil layan PC ngadap pula view yg cantik camtu. dengar pula deruan air. udara segar. idea banyak. mmg syok!

        landskap tu bikin sendiri ke kak!?
        .-= megat´s last blog ..Tasks, Servis Terbaru Untuk Pengguna Gmail =-.

        • @megat, a’aha…buat sendiri..kolam buat sendiri..pecah sana pecah sini
          mengerutu je…hehehe
          pokok tu semua cari sendiri…dan kak jie suka pokok hijau dari pokok berbunga

          tepi pagar tu pokok delima- berbuah lebat ( dlm minggu ni dah petik 2 biji )

  30. burung apa tu kak?? helangkah??? takkan bangau pulak??? ekekeke

    sedap je dia mkn kat area umah orang. dia ingat pree kot. πŸ˜€
    .-= Zana´s last blog ..Selamat Hari Lahir NENEK! =-.