Menu Berbuka Puasa : Cara Simple Buat Roti Jala

Dari minggu lepas Angah ajak buat roti jala, tetapi belum ada hari yang ‘kosong’ untuk isi slot roti jala.
Bila dia cakap nak buat sendiri, cepat-cepatlah saya cakap OK.  Dia tengah cuti , baru habis Asasi .  Bulan September nanti baru nak daftar UNIKL BMI .  Dok rumah mengadap laptop saja, baik tolong mak memasak.  Pagi sebelumnya dia mesin rumput, dia jemur kain, dia angkat kain kat ampaian.  Anak lelaki pun kena ajar buat kerja rumah.  Tapi kena suruhlah, kalau tak suruh tak bergerak juga.

Akan datang dia dah berkahwin, dapat pula isteri yang berkerja, senang untuk sama-sama buat kerja rumah.  Jangan sampai isteri meroyan luah perasaan kat facebook mengata suami sendiri. ( jauh sangat mama dia dok fikir )

Bukan susah pun cara nak masak roti jala, dia cakap dia tengok video youtube Khairul Abdullah – Cara Mudah Membuat Roti Jala Tanpa Acuan .  Budak sekarang, semua benda belajar kat internet, sebab tu mak dia ni pun kena catch- up dengan generasi anak-anak.

Menu berbuka puasa Puding Roti Karamel sebelum ini pun dia yang buat..senang mak naaaakkkk!

Kalau nak mula belajar buat biskut raya , bole klik di sini – Keunikan Biskut Raya

 

Cara Buat Acuan Roti Jala

cara buat acuan roti jala
Cari botol air minumam, tebuk lubang halus pada penutupnya.  Tool baru ni… dah habis semester baru dapat! Kalau tak ada benda ni, guna paku yang dipanaskan dan cucuk je kat penutup botol.

cara buat roti jala
Tuang bancuhan adunan roti jala ke dalam botol.
acuan roti jala
Mulalah beraksi  MasterChef untuk membuat roti jala menggunakan acuan buatan sendiri.

Senang saja kan, anak bujang yang baru-baru belajar memasak pun boleh buat roti jala.  Nak menyediakan resepi dan bahan untuk memasak roti jala pun tak remeh.  Tak bersepah rumah.

 

Resepi Roti Jala

  • 1 cawan tepung gandum
  • 150ml susu
  • 150ml air
  • 1 biji telur
  • 3 sudu butter yang dicairkan
  • secubit garam
  • secubit kunyit

Cara Masak Roti Jala

  • Blend susu, air, telur.  Kemudian masukkan butter yang telah dicarikan. Blend lagi.
  • Masukkan tepung, garam dan kunyit.  Blend
  • Tapis dan masukkan ke dalam botol acuan.

Senangkan nak buat roti jala ni.  Bahan yang digunakan pun mudah dapat.  Tapiiiiiiiiiiiiiii…….. kalau beli kat Pasar Ramadan, 5 ketul harganya RM2.00.  Kalau seorang makan , cukuplah.  Kalau sekeluarga ada seorang istei atau beberapa orang isteri , bengkok juga nak membeli.

Bentuk roti jala Angah buat ni tak cantik macam tangan mak-mak yang dah biasa pegang senduk , maklumlah budak tak ada pengalaman.  Tetapi rasa dah cukup sedap.

Roti jala sedap bergantung kepada adunan dan kuah.  Saya buat kari ayam sebagai kuah roti jala.  Semua orang tau buat kari ayam, kan.  Bezanya kentang dan ayam dipotong dadu kecil-kecil.

Anaknya memasak, mak buat apa?

Ha ha ha… bergossip kat WhatsApp!

sembang Kiah Propa

Yanmie pun buat roti jala.  Menu berbuka puasa yang sama.

Kemudian sesambil dok bersembang online, anak saudara saya datang hantar satu bekas roti jala.

Semalam adalah Hari Roti Jala Sedunia!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. thanks share kak.. nak masak pon perlukan kreativiti juga huhu..
    Jom terjah post menarik dari Laman Perkongsian Wanita ..Resepi Bangkit Cheese Cair Di Mulut!My Profile

  2. wah senang jer nak buat guna botol jer.. ni kene kreatif jer .. thanks share..

  3. menarik sggh cara yg diaplikasikn. sy ada acuan roti jalan tue. tapi … time buat asyik tersumbat jerk lubang acuan. walau tak cantik pun janji kenyang sudah.
    Jom terjah post menarik dari yana ..Rawatan XRay HSGMy Profile

  4. Emm saya suka makan roti jala..wahhh pandai nya anak kak jie..haha..nanti nak cuba buatkan juga lah…
    Jom terjah post menarik dari Hafizul ..Adakah Ini Artikel Yang Santai?My Profile

  5. mudah & simple buat roti jala nie…
    Jom terjah post menarik dari Wan Fauzi™ ..Himpunan Jutaan Rakyat Mesir TerbesarMy Profile

  6. Gaya anak bujang menjala. Kreatif dan inovatif sungguh cipta acuan tu. Hehe. Roti jala kalau dapat makan lepas terawih pun sodap..

  7. kreatif benar Kak Jie memakai botol plastik yang di lubangi seperti itu untuk menuangkan adonan roti jala
    terima kasih resepnya
    Jom terjah post menarik dari Rina ..Create CSS Responsive Pricing Tables Design For WebsiteMy Profile

  8. assalamualaikum kujie…seronoknya ada anak yg tolong buatkan mesti sedapnya…:)
    Jom terjah post menarik dari maszull ..Buah Hati Pengarang JantungMy Profile

  9. hehe pakai botol je, tak perlu beli alat dia ^^
    Jom terjah post menarik dari zuan ..Nostalgia Kerepek Pisang YatiMy Profile

  10. Sy suka mkn roti jala dgn kuah manis…. 🙂
    Jom terjah post menarik dari syamila ..WW : Pertandingan MewarnaMy Profile

  11. salah satu makanan feveret saya tu, Kari kena sedap kalo nak makan roti jala nie..
    Jom terjah post menarik dari adarain ..Animasi Tempatan Dulu Dan KiniMy Profile

  12. Roti jala kalau nak suruh pelanggan tertarik bolehlah buat 2 warna , pasti tertawan ! Tapi sedikit cerewet sebab kena guna 2 acuan 🙂
    Jom terjah post menarik dari Zqah ..Kedai Yamiqaz BarokahMy Profile

  13. boleh buat menantu dak angah nie….dia amik kos apa kat UNIkl
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Perkara Yang Tidak Membatalkan Puasa Dalam Bidang PerubatanMy Profile

  14. untunglah kalau dijadikan menantu…ringan tulang
    Jom terjah post menarik dari Alin Marlini ..Biskut Tradisi vs Biskut Moden?My Profile

  15. Terima kasih kerana link kan youtube saya di sini. Kepada yg belum mencuba, selamat mencuba.
    Jom terjah post menarik dari Khairul Abdullah ..Resepi Mudah Roti Jala Tanpa AcuanMy Profile

  16. mesti kjie rajin masak masa ngandung angah kot ni… haha…

    bertuah ank laki pandai masak.. sng ibu n bakal wife nnti…

    oklah, azam nak buat dlm masa terdekat ni. acuan dah lama beli.
    Jom terjah post menarik dari Ummi Hanie @ Nis Azmier ..[Info Zakat]: Kadar bayaran zakat fitrah tahun 2013 bagi seluruh negeri di MalaysiaMy Profile

  17. Patutlah ada rasa ‘macam’ nak beli roti jala petang semalam..rupanya hari roti jala sedunia…oh! dunia =)

    senang mak sekarang, nanti senangkan isteri plak..terbaiklah angah!
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..50% Diskaun Ebook Ustaz Hasrizal Tak Kenal Maka Tak Cinta!My Profile

  18. hari roti jala sedunia.hehe…
    puas lah akak makan roti jalan sekeluarga semalam
    Jom terjah post menarik dari azwan ..Ganjaran Besar Bersedekah Di Jalan Allah S.W.TMy Profile

  19. ada acuan dia , tp comot .. kalau rajin buat ikut cr kakjie lak … hari ni nak buat roti jala , sbb kari smlm banyak lagi kuahnya
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Ibu Hamil Di Trimester Kedua Lebih Kuat Berpuasa ?My Profile

  20. huhu terbaik,, saya buat guna botol sos yg plastik tuh.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Adil Dalam Berniaga, Adil Dalam TimbanganMy Profile

  21. nak buat jugak la pasnih. Yeah! Dah tahu cara. Biasa terbantut nak buat kes takde acuan jer. Kari ayam tu beli kat kedai je kalau saya.. Susah nak masak..
    Jom terjah post menarik dari amirnawawi ..BE ke-2, Ini Perli ke Rezeki ni?My Profile

  22. guna botol? waaaa.. cara baru tue. boleh lah fyna nak buat macam tue. mudah je kan.
    Jom terjah post menarik dari fyna ..Hukum Bayar Zakat Guna SMS atau OnlineMy Profile

  23. Pernah nyinggah kat blog Hairul tu hehehe..dia dok Duetchland…lama2 praktis cantik la roti jala tu nanti..tangan org lelaki keras sikit 🙂
    Jom terjah post menarik dari azman ..E-Book Teknik Asas DSLRMy Profile

  24. Salam,

    Heheee yelah kot rasanya semalam adalah hari menjala roti sedunia 😀
    hari ni apa pulak menu yang angah nak buat?
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Tips Penyusuan Susu Ibu Semasa BerpuasaMy Profile

  25. takyah beli alat buat roti jala tu. kreatif2
    Jom terjah post menarik dari zool ..10 Juadah Berbuka Puasa paling popular di pasar RamadhanMy Profile

  26. Jahanam soldering iron. Kalau saya akan ketuk tangan kerana salah guna. 🙂

  27. semoga wife tak teringin nak merasa roti jala air tangan suaminya yg terchenta ini, kalau tak terpaksalah pakai botol susu haq buat acuan, halus skit jalanya…haha
    Jom terjah post menarik dari ejam ..Rahsia: Ini Kupon Diskaun Zalora Malaysia.My Profile

  28. wakakaka.. hebat!

    baru terfikir benda ini… hehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..JULAIBIB SAHABAT YANG HODOHMy Profile

  29. siap pakai apron yg tak menahan tu =)

  30. murah rezeki…senang kerja mak dia…hehehehe…..SA noticed anak2 sekarang especially lelaki dah rajin masuk dapur…

  31. mak dia memang tukar propa dlm group haha, tapi untunglah ada anak laki yg boleh harap 🙂

    p/s : kak jie, solder tu sy pun tak terbeli2 lagi…hajat dah lama nak beli

  32. Roti jala ni kalau sedap kuahn karinya, maka keseluruhannya akan jadi sedap. Roti itu sendiri mcm xde peranan.

    Aritu roti jala yang saya beli sedap rasanya sebab kuahnya manis!
    Jom terjah post menarik dari jurnalkosong ..Lulus Pinjaman Perumahan KerajaanMy Profile

  33. Laa…senang je rupanya buat roti jala ni.. kalau angah muda boleh buat, angah tua ni lagi boleh kot…
    Jom terjah post menarik dari Hairul Azni ..Cara Berkesan Menghasilkan Jualan Program AffiliateMy Profile

  34. untung ada yg minat memasak.. lg2 anak lelaki.. hehe
    Jom terjah post menarik dari mama maman aka yana ..Habibi Ya Rasulullah – Girl Qaseeda AlbaniaMy Profile

  35. memang kreatif buat acuannya..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Ambil Gambar Lanskap Di Teluk Sepanggar Dengan Kamera Samsung GalaxyMy Profile

  36. boleha plak sama ek. hehe
    Jom terjah post menarik dari titan ..Apa itu MyKad Smart Shopper?My Profile

Trackbacks

  1. […] Nak resepi roti jala boleh terjah blog Kak Kujie. […]

  2. […] PINGBACK NEGARAKU.MY: Menu Berbuka Puasa : Cara Simple Buat Roti Jala | Hidup Biar Sedap […]