Samosa

samosaPetang tadi kami anak beranak buat samosa. Walaupun pertama kali mereka buat , kemas juga  bentuknya.  Saya bagi 5 bintang!Buat separuh saja, penat dok kelebek .  Inti dan kulit popia yang berbaki simpan dalam freezer, boleh digunakan lain hari.

Nak resepi?

Malaslah nak tulis. Inti saya guna kentang dan ikan sardin dalam tin. Buat macam inti karipap .

Tips ceruk dapur no#1 – nak cepat empuk kentang di rebus dulu.

  • Kulit popia di potong 3.
  • Roti di gelek bagi nipis dan di potong 4 jadi segi empat tepat.
  • Letak inti atas roti, lipat segitiga.   Lepas tu lipat lagi dengan kulit popia .
  • Gam dengan tepung gamdum yang dibancuh.
  • Goreng dengan api perlahan sehingga garing

Rahsia samosa  nampak tembam dan gebu –   letak roti . Inilah rahsia untuk memberikan rupa tembam dan tebal kepada samosa.

Tips ceruk dapur no#2 –  kat pasaran kulit popia ada 2 saiz, satu 40 keping dan 50 keping.  Beli yang 40 keping, saiz muat2 waktu di balut dengan rotil.

owh! jangan lupa, goreng dulu sebelum boleh dimakan.
samosa - yang ni dah boleh dimakan!

Banyaknya… nak hantar kat blogger ke?
Hari ini ada kelas, jamu kawan-kawan.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. Fatin Pauzi says:

    Owh, akak panggil samosa.
    Orang terengganu panggil kemosa, tapi kalau inti
    ikan bilis. Kalau inti ubi, kite orang panggil
    karipap.

    • @Fatin Pauzi, karipap lagi, samosa lain
      pastri dia lain
      ni mmg kulit guna kulit popia
      karipap ada mcm2 inti
      ada inti sardin, inti keledek, inti kentang

  2. Kak Long tak pernah lagi cuba buat sendiri.
    Asyik beli yang segera aja.
    Nanti bolehlah cuba.
    .-= Kak Long´s last blog ..Jemputlah masuk… =-.

  3. buat pahale kak…
    bagusnyeee
    .-= ChekguBH´s last blog ..Open Haus Hari Raya… =-.

  4. kak jie..izzah fail betul bab2 membalut samosa nih..
    selalu kalau buat..balut ikut dan jer…hahahha..
    asal ada upa..
    malu plak ngan anak2 akak..kemas betul dorg balut..
    leh hantar jual kat kedai… ;-)
    .-= izzah´s last blog ..Kenali Simptom Demam =-.

    • @izzah, ala….senang je..budak2 tu boleh buat
      kak jie tak ajar pun..malas..nak cepat siap je
      tgok2…aittt….cantik pula
      tu yg bagi kredit tu :lol:

  5. wah.. bulan ini jawabnya maza terpaksa akur tidak menjadi johan teman terhangat di blog kujie kot..

    dah ketinggalan jauh dah maza.. huhuhu
    agaknya hero terpaksa menggundur utk bagi peluang kat org lain nak glamour2 gitew.

    wakakakka

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pepatih Karma Sudah Taubat?!… =-.

  6. La ingatkan kisah pulau Samosa yang tenggelam dek Tsunami di lautan Pacific itew.. aderkkk…

    tapi kisah makanan pula yea.. huhuhuhu.. pun sodap! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pepatih Karma Sudah Taubat?!… =-.

  7. mamaaa….lapo le!
    ish n3 makan2 plak
    heheh missyu=p

  8. haha first time dengar perkataan “samosa”.

    klu kota “A-famosa” tau la. ;-)
    .-= cikun-kun´s last blog ..電役雷捕 =-.

  9. nampak kemas dan sedap.. dah lama tak pekena samosa
    .-= zuls´s last blog ..Twitter Landing Page, Macam Best Je =-.

  10. nampak sedappp.terliur org yg puasa. hehehe
    .-= rumah kuning´s last blog ..Raya Lagi =-.

  11. nyum nyum… mesti sedap ni… :mrgreen:
    .-= Adry´s last blog ..Good news from a friend… =-.

  12. Err…boleh poslaju ke ganu tak ?

    Tie suka samosa.. dan semua yang boleh dimakan, hi hi hi…. :mrgreen:
    .-= Tie´s last blog ..Bercuti di Phuket Island =-.

  13. samosa panas + kopi o = best gilerz tuh
    adeh lapar lak rasa nyer huhu

  14. Samosa? macam pernah dgr.. tapi mcm pulak x pnh dengar..

    macam best jer.. tak penah jumpa pula.. nice info

  15. sedap dimakan masa panas…nyum
    .-= Lan Bingka´s last blog ..500 days of Summer =-.

  16. Kalau tak terengganu, samosa ni karipap inti ikan tau (perghh sedapnya dah lama tak makan). rupanya kat bandar samosa bentuknya macam ni..
    .-= wanmus´s last blog ..Orang Biasa Mampu Buat RM125K Dalam 40 Hari =-.

    • @wanmus, tu lah..kak jie pun pernah jumpa juga
      mcm karipap, tapi dia lebih bulat tak leper mcm karipap
      inti ikan..kt sini susah nak jumpa
      tapi samosa yg ni lain

  17. sodappnyerrr..
    .-= en_me´s last blog ..asyik dc jerrrr =-.

  18. Samosa? Ini kali pertama saya tahu tentang Samosa! :p
    .-= tekkaus´s last blog ..5++ Things You Don’t Know About Kelly Clarkson! =-.

  19. Salam Syawal wahai kujie.

    Cuma bila dicari maklumat, tidak ada info tentang asal keturunan SAMOSA … sengaja hendak mencari maklumat menarik kerana namanya yang agak berlainan

    • @Abang Long, Samosa tu asalnya dari India, itu yang saya jumpa tapi biasalah resepi ini boleh diubahsuai mengikut negara dan cuaca :mrgreen:

  20. pernah tak orang guna inti kacang merah? :mrgreen:
    hahahahha dah macam kuih pau la plak :P
    .-= blowie´s last blog ..Ep.1 Kronologi Si Tuah Berbau Malang =-.

  21. bestnye samosa tuh…
    aritu masa bulan posa takde jual lagi samosa panas kat seremban nieh.
    nak taknak kenalah beli yang dah siap.
    maybe lps nieh nak try buat pulak.
    thanks ye!:)
    .-= cheryna´s last blog ..sha: the colour of your brassiere =-.

    • @cheryna, kalau sejuk mmg tak de feel lagi dah
      buat lah sendiri, senang sgt
      kalau tak de masa…hari ni buat inti dulu, simpan
      esok baru buat….boleh simpan.. nak makan baru goreng

  22. sedap ni..tapi susah sangat nak jumpa kuih ni selain bulan ramadhan..
    .-= sufian´s last blog ..Google Translate Adds Malay Languge =-.

  23. sedap depend kat isi dalam nyer~ hehe

  24. pesanan terakhir akan sy ingat smpai bila2..

    goreng dulu sebelum mkn.. :grin:
    .-= Hafiz Hamid´s last blog ..binatang!!!! =-.

  25. Kakjie, nak resepi ayam golek…
    .-= Dr House´s last blog ..Topeng muka H1N1 bra =-.

    • @Dr House, tanya makcik yahoo :lol:

      tak pernah buatlah ayam golek, kak jie bagi resepi yg kak jie mmg buat je..tak de la nk publish resepi copy paste yg tak buat pun… he he he

  26. jgn lpe pos kt sy kt upsi ni ye.. :mrgreen:
    .-= x-po´s last blog ..KAKI PINJAM, TAPI TAK RETI NAK BAYAR BALIK =-.

  27. wah bole anto ke sg buaya sket :mrgreen: :mrgreen:
    .-= mrs azmi´s last blog ..……… =-.

  28. wah kemasnyer. kalu sy mmg dah terburai2 dah nih…

Trackbacks

  1. [...] Samosa – Resepi Samosa [...]

  2. [...] Dalam perjalanan ke surau pagi tadi, saya bungkus samosa untuk anak-anak jiran. Lalu depan rumah, kereta tak ada tetapi pintu separuh [...]

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam