Samosa

samosaPetang tadi kami anak beranak buat samosa. Walaupun pertama kali mereka buat , kemas juga  bentuknya.  Saya bagi 5 bintang!Buat separuh saja, penat dok kelebek .  Inti dan kulit popia yang berbaki simpan dalam freezer, boleh digunakan lain hari.

Nak resepi?

Malaslah nak tulis. Inti saya guna kentang dan ikan sardin dalam tin. Buat macam inti karipap .

Tips ceruk dapur no#1 – nak cepat empuk kentang di rebus dulu.

  • Kulit popia di potong 3.
  • Roti di gelek bagi nipis dan di potong 4 jadi segi empat tepat.
  • Letak inti atas roti, lipat segitiga.   Lepas tu lipat lagi dengan kulit popia .
  • Gam dengan tepung gamdum yang dibancuh.
  • Goreng dengan api perlahan sehingga garing

Rahsia samosa  nampak tembam dan gebu –   letak roti . Inilah rahsia untuk memberikan rupa tembam dan tebal kepada samosa.

Tips ceruk dapur no#2 –  kat pasaran kulit popia ada 2 saiz, satu 40 keping dan 50 keping.  Beli yang 40 keping, saiz muat2 waktu di balut dengan rotil.

owh! jangan lupa, goreng dulu sebelum boleh dimakan.
samosa - yang ni dah boleh dimakan!

Banyaknya… nak hantar kat blogger ke?
Hari ini ada kelas, jamu kawan-kawan.

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. Fatin Pauzi says

    Owh, akak panggil samosa.
    Orang terengganu panggil kemosa, tapi kalau inti
    ikan bilis. Kalau inti ubi, kite orang panggil
    karipap.

    • says

      @Fatin Pauzi, karipap lagi, samosa lain
      pastri dia lain
      ni mmg kulit guna kulit popia
      karipap ada mcm2 inti
      ada inti sardin, inti keledek, inti kentang

  2. says

    Kak Long tak pernah lagi cuba buat sendiri.
    Asyik beli yang segera aja.
    Nanti bolehlah cuba.
    .-= Kak Long´s last blog ..Jemputlah masuk… =-.

  3. says

    kak jie..izzah fail betul bab2 membalut samosa nih..
    selalu kalau buat..balut ikut dan jer…hahahha..
    asal ada upa..
    malu plak ngan anak2 akak..kemas betul dorg balut..
    leh hantar jual kat kedai… ;-)
    .-= izzah´s last blog ..Kenali Simptom Demam =-.

    • says

      @izzah, ala….senang je..budak2 tu boleh buat
      kak jie tak ajar pun..malas..nak cepat siap je
      tgok2…aittt….cantik pula
      tu yg bagi kredit tu :lol:

  4. says

    wah.. bulan ini jawabnya maza terpaksa akur tidak menjadi johan teman terhangat di blog kujie kot..

    dah ketinggalan jauh dah maza.. huhuhu
    agaknya hero terpaksa menggundur utk bagi peluang kat org lain nak glamour2 gitew.

    wakakakka

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pepatih Karma Sudah Taubat?!… =-.

  5. says

    Err…boleh poslaju ke ganu tak ?

    Tie suka samosa.. dan semua yang boleh dimakan, hi hi hi…. :mrgreen:
    .-= Tie´s last blog ..Bercuti di Phuket Island =-.

  6. Putera says

    Samosa? macam pernah dgr.. tapi mcm pulak x pnh dengar..

    macam best jer.. tak penah jumpa pula.. nice info

    • says

      @wanmus, tu lah..kak jie pun pernah jumpa juga
      mcm karipap, tapi dia lebih bulat tak leper mcm karipap
      inti ikan..kt sini susah nak jumpa
      tapi samosa yg ni lain

  7. says

    Salam Syawal wahai kujie.

    Cuma bila dicari maklumat, tidak ada info tentang asal keturunan SAMOSA … sengaja hendak mencari maklumat menarik kerana namanya yang agak berlainan

    • says

      @Abang Long, Samosa tu asalnya dari India, itu yang saya jumpa tapi biasalah resepi ini boleh diubahsuai mengikut negara dan cuaca :mrgreen:

  8. blowie says

    pernah tak orang guna inti kacang merah? :mrgreen:
    hahahahha dah macam kuih pau la plak :P
    .-= blowie´s last blog ..Ep.1 Kronologi Si Tuah Berbau Malang =-.

    • says

      @cheryna, kalau sejuk mmg tak de feel lagi dah
      buat lah sendiri, senang sgt
      kalau tak de masa…hari ni buat inti dulu, simpan
      esok baru buat….boleh simpan.. nak makan baru goreng

    • says

      @Dr House, tanya makcik yahoo :lol:

      tak pernah buatlah ayam golek, kak jie bagi resepi yg kak jie mmg buat je..tak de la nk publish resepi copy paste yg tak buat pun… he he he

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.