Bagaimana Laman Web Di Bina

Penerangan mudah dalam Bahasa Melayu mengenai  cara membina laman web dan keperluan web hosting .

Beberapa proses sebelum sebuah laman web boleh dilihat di internet.

  • web designer – mereka bentuk laman web dengan skrip html, css dan sebagainya.
  • web hosting – file rekabentuk dimuat turun dalam server yang mempunyai jaringan internet.
  • domain name – alamat url seperti  alamat rumah untuk dicari oleh pelayar internet. Contoh kujie2.com

Memiliki laman web adalah seperti mempunyai sebuah rumah yang memerlukan web hosting sebagai tapak  pembinaan, web designer yang mengubahsuai  rumah dan domain name, alamat rumah supaya kawan2 dapat mencari lokasi rumah.

Di mana nak cari webhosting, web designer atau mendapatkan domain name?  Saya menggunakan  ServerFreak.

Lihat Senarai blog Malaysia yang menggunakan hosting Serverfreak

Untuk mempunyai blog wordpress selfhosted, kita memerlukan ketiga² perkara di atas. Kenapa perlu berpindah sedangkan saya selesa dengan blog sekarang?

Affan ada jawapannya dalam entri Berpindah ke WordPress : Cepat sebelum terlambat!

Bagaimana nak pindahkan segala isi blog blogspot ke wordpress? Baca tutor Cara Import Blogspot ke WordPress dan selepas itu buatlah Setting Asas Dashbord WordPress.

Kalau masih tak faham dan perlukan bantuan – klik Tanya Kak Jie

tapiiii…… KIV dululah ye, Kak Jie nak bercuti 3 minggu!:lol:

33 Replies to “Bagaimana Laman Web Di Bina”

  1. berpindah blog adalah perkara paling menggerunkan bagi saya. dah lima kali berpindah biarpun pada domain & hosting yang sama. sebab saya tak pandai berfikir panjang, tak sanggup serabut fikir pasal mysql dan sebagainya…

  2. Dah ‘terbeli’ dari yang lain. Bukanlah ‘serverfreak’. Sesuatu yang sempoi saja. Saya saja yang rasa ‘freaky’ dengan benda baru. Jelas bila kantoi di Setting Asas Dashboard. Ingin juga nak ikut jejak jaya blog WP macam yang lain. Insyaallah, bab soalan tu, kena simpan sampai Cikgu ready. Akan ku simpan saja dulu.

  3. salam kak kujie…

    thanks for the info..

    bagi saya plak laman web nih cam kedai…selain aspek design..hosting..dll..bab promotion jgn dilupa…

    internet zaman dulu dengan sekarang dah berbeza…

    dulu orang guna internet untuk mencari maklumat…tetapi sekarang internet dah dikormesilkan…

    just my opinion…:)
    Jom terjah post menarik dari zainal ..How To Remove CSRCSEXE file at Windows StartupMy Profile

  4. saya baru cuba guna selfhosted.Bila melawat lain2 blog wordpress yg selfhosted ni,rupanya byk yg perlu sy perbaiki. cuma jln je x jumpa lg.btw, good info. thanks for sharing 😉
    Jom terjah post menarik dari Kimmy ..KyInterior PageMy Profile

  5. sebab dalam dua tiga minggu ni ramai yang mula mencari info pasal domain dan hosting…selepas terkejut dengan blog tak boleh akses 2 hari baru2 ni

  6. Saya pun ada satu blog kat serverfreak ni. Hosting co yang tidak banyak masalah…. 😉
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..Beginner SEO TipsMy Profile

  7. senang buat orang faham cara serverfreak tunjuk ni..terima kasih kak jie kongsi semua ni.. 😉

  8. lama nye cuti? borang cuti tak submit pon? ooowhhh.. tak aci la cenggini… lame plak tu. hahaa..

    p/s: promote skit. sapa yang nak buat blog dan hosting sendiri pakai komputer sendiri.. saya ada cara di AzmanIshak.Net. weeeee…. SPAM! tak malunye!
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..2007- 2008- 2009- 2010 &amp 2011My Profile

Comments are closed.