Bagaimana Laman Web Di Bina

Penerangan mudah dalam Bahasa Melayu mengenai  cara membina laman web dan keperluan web hosting .

Beberapa proses sebelum sebuah laman web boleh dilihat di internet.

  • web designer – mereka bentuk laman web dengan skrip html, css dan sebagainya.
  • web hosting – file rekabentuk dimuat turun dalam server yang mempunyai jaringan internet.
  • domain name – alamat url seperti  alamat rumah untuk dicari oleh pelayar internet. Contoh kujie2.com

Memiliki laman web adalah seperti mempunyai sebuah rumah yang memerlukan web hosting sebagai tapak  pembinaan, web designer yang mengubahsuai  rumah dan domain name, alamat rumah supaya kawan2 dapat mencari lokasi rumah.

Di mana nak cari webhosting, web designer atau mendapatkan domain name?  Saya menggunakan  ServerFreak.

Lihat Senarai blog Malaysia yang menggunakan hosting Serverfreak

Untuk mempunyai blog wordpress selfhosted, kita memerlukan ketiga² perkara di atas. Kenapa perlu berpindah sedangkan saya selesa dengan blog sekarang?

Affan ada jawapannya dalam entri Berpindah ke WordPress : Cepat sebelum terlambat!

Bagaimana nak pindahkan segala isi blog blogspot ke wordpress? Baca tutor Cara Import Blogspot ke WordPress dan selepas itu buatlah Setting Asas Dashbord WordPress.

Kalau masih tak faham dan perlukan bantuan – klik Tanya Kak Jie

tapiiii…… KIV dululah ye, Kak Jie nak bercuti 3 minggu!:lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saya dapat pencerahan dari masternya
    salam sukses
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Cara Membersihkan Kerak Membandel Pada ToiletMy Profile

  2. mamat suka serverfreak..klau kita minta bantuan…dengan pantas diaorang uruskan.
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Apa Masalah Facebook,Kenapa Facebook Tak Boleh BukaMy Profile

  3. Setuju sangat. Hehe, (walaupun saya masih duk menumpang rumah orang). :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari amirulfaiz ..Pemampat Penghawa Dingin Air-cond compressorMy Profile

  4. perghh bagus gak skill pemasaran serverfreak.. hohoh saya mesti pilih
    Jom terjah post menarik dari topo ..Bila Puteri-Puteri Disney Dah Terlebih BeratMy Profile

  5. Zil-el-Saif @ The Encik Saif says:

    berpindah blog adalah perkara paling menggerunkan bagi saya. dah lima kali berpindah biarpun pada domain & hosting yang sama. sebab saya tak pandai berfikir panjang, tak sanggup serabut fikir pasal mysql dan sebagainya…

  6. Sekarang ini banyak pakej hosting dan nama domain pada harga berpatutan. Bila guna yang percuma faham-fahamlah

  7. Dah ‘terbeli’ dari yang lain. Bukanlah ‘serverfreak’. Sesuatu yang sempoi saja. Saya saja yang rasa ‘freaky’ dengan benda baru. Jelas bila kantoi di Setting Asas Dashboard. Ingin juga nak ikut jejak jaya blog WP macam yang lain. Insyaallah, bab soalan tu, kena simpan sampai Cikgu ready. Akan ku simpan saja dulu.

  8. comel betoi cara dia terang..comei macam saya agagagagag
    Jom terjah post menarik dari mijae ..Maafkan Aku Jika Terlalu MencintaimuMy Profile

  9. bagus nih,,penerangan yang ringkas tapi padat sesuai untuk semua beginner.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Pengalaman Berpindah Ke WordPress SelfhostedMy Profile

  10. sayacomel says:

    jadi, marilah ada blog sendiri..tak perlu lagi pakai yang percuma..
    Jom terjah post menarik dari sayacomel ..Comel Serius – Belajar tulisan jawiMy Profile

  11. salam kak kujie…

    thanks for the info..

    bagi saya plak laman web nih cam kedai…selain aspek design..hosting..dll..bab promotion jgn dilupa…

    internet zaman dulu dengan sekarang dah berbeza…

    dulu orang guna internet untuk mencari maklumat…tetapi sekarang internet dah dikormesilkan…

    just my opinion…:)
    Jom terjah post menarik dari zainal ..How To Remove CSRCSEXE file at Windows StartupMy Profile

  12. lupa nk komen thank you for sharing

  13. memang ada perancangan nak berpindah ke self hosted dan domain sendiri. tapi bajek blom mengizinkan 😉
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan SeksiMy Profile

  14. analogi yg sempurna 🙂
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan SeksiMy Profile

  15. saya baru cuba guna selfhosted.Bila melawat lain2 blog wordpress yg selfhosted ni,rupanya byk yg perlu sy perbaiki. cuma jln je x jumpa lg.btw, good info. thanks for sharing 😉
    Jom terjah post menarik dari Kimmy ..KyInterior PageMy Profile

  16. syamila says:

    suka pakai yg sendiri..tk perlu risau blog kena delete kan… 😉

  17. RIngkas, tetapi padat. Mudah nak faham 🙂
    Jom terjah post menarik dari Yati ..Abdi mencari abadiMy Profile

  18. mudah blogger baru yang tengah ghairah nak mencari info pasal web hosting nak faham….

  19. sebab dalam dua tiga minggu ni ramai yang mula mencari info pasal domain dan hosting…selepas terkejut dengan blog tak boleh akses 2 hari baru2 ni

  20. Kak Jie pernah singgah dua tiga kali, kawan RT kt twitter tapi cuma tak tinggalkan jejak saja 😆

  21. ala post ni dah ada jugak dalam draft!

    lepas kak jie post video tu kat wall facebook baru ni terus tulis post tapi tak tahu bila nak publish.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari MuJE ..Review Nur Kasih The Movie NKTM! Aku Dah Cakap Dah Best!My Profile

  22. menarik juga ni sis… 🙂
    Jom terjah post menarik dari nizam ..WordPress Dalam Bahasa MelayuMy Profile

  23. Sabahan Bloggers Club says:

    Saya pun ada satu blog kat serverfreak ni. Hosting co yang tidak banyak masalah…. 😉
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..Beginner SEO TipsMy Profile

  24. video pembelajaran yang sangat menarik.. simple dan senang faham.. bagus! mekasih kak jie sbb share.. sekarang ni tgh guna webhosting lain.. sikit hari nanti mungkin akan beli satu ruang kat serverfreak..
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Blog Ni Pun Nuffnang Bagi Buffered EarningsMy Profile

  25. waahh.. ade .Net dah.. 😮
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Blog Ni Pun Nuffnang Bagi Buffered EarningsMy Profile

  26. senang buat orang faham cara serverfreak tunjuk ni..terima kasih kak jie kongsi semua ni.. 😉

  27. pandai ya ServerFreak membuat marketing seperti di atas. mendidik dulu orang tentang apa tu webhosting dan domain name, baru promo syarikat sendiri 😀

    sy guna syarikat biasa2 je, sebab baru lagi blogging. harap kak kujie boleh singgah blog sy tu. heheh
    Jom terjah post menarik dari SS ..Valley of the Wolves- Palestine Review Download LinkMy Profile

  28. kalau pakai hosting free ibarat duduk di rumah kuarters la ye? hehe.Kalau hosting berbayar kita sewa rumah tu…
    Jom terjah post menarik dari yusri ..Saya bukan Hero- Saya perlukan anda semuaMy Profile

  29. lama nye cuti? borang cuti tak submit pon? ooowhhh.. tak aci la cenggini… lame plak tu. hahaa..

    p/s: promote skit. sapa yang nak buat blog dan hosting sendiri pakai komputer sendiri.. saya ada cara di AzmanIshak.Net. weeeee…. SPAM! tak malunye!
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..2007- 2008- 2009- 2010 &amp 2011My Profile

  30. suka la ngan video tu. sangat kreatif 🙂
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Alpha Lipid Sleep Time telah dilancarkan di Konvensyen Royalti NZ New Image ke 57My Profile

  31. cuti dah approve ke kakjie? 3 minggu tu…huhuh apa2pun slmbt bergembira bersama en hubby yg tersayang….nanti petang ni nak gi terjah di klia, haha
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Ini bukan lagi mimpiMy Profile

  32. sy ada project fyp tu psl tgk webste llama skit.
    klau berkenan amik la, tp biasa guna dreamweaver ja

  33. duduk rumah sendiri lagi selesa berbanding rumah org lain walaupun kasi tinggal free.. 😛