Cara Buat Page Dan Contact Form Blogspot

kak jie mau mintak tolong sangat2 buat tutorial untuk buat pages kat blogspot..saya try nak buat pages untuk senaraikan entri2 lama saya, tapi tak reti…nak buat pages ‘about me’ ngan ‘contact me’ pun tak reti…please…one more.. macam mane nak buat backlink untuk orang lain? please…

Dashboard > Posting >New Post >  Edit Pages > New Page > Namakan sesuka hati sesedap rasa di bahagian title. Contoh – About Me, Contact Me. Publish Page.

* Ramai yang tanya macam mana cara saya buat “Kenangan Lalu” – saya gunakan plugin dagondesign.com.

Kalau blogspot, dulu saya gunakan cara Table Of Content .  Kalau tak boleh cara tersebut, gunakan cara backlink list satu satu ( buat secara manual )

Kalau nak buat contact me, register dulu dan dapatkan html code untuk dipaste di kotak entri.  Cara buat contact form untuk blogspot saya dah pernah terangkan, cuba klik sini cara buat contact form di blogspot.


contoh pages dan contact form

Nak buat backlink untuk orang lain? Tak faham maksud sebenar. Jadi kita bercakap secara umum cara buat backlink cara anchor link dari post blog lain.  Contoh nak kreditkan sumber untuk rujukan.

Apa yang diperlukan adalah permalink dari entri post tersebut.

http://www.kujie2.com – Url Blog

http://www.kujie2.com/rumahtangga/cara-memikat-suami.html – ini adalah permalink.

Sekarang kita buat backlink dalam bentuk ‘Anchor Link Open New Window’.  Saya dah pernah jawap soalan ini patlima kali dah…klik sini buat link open new window

p/s – lama tak ‘buka kaunter’ kan… kalau soalan mudah² saya jawap melalui email saja – kecuali tutor perlu di link di sertakan image.

p/s – entri berjadual – saya tak berapa sihat.

©kujie – minta maaf saya lewat reply – sebab dia tanya kat kotak komen. Nampak tapi terlupa. Komen tu dah pergi ke mukasurat ke berapa dah….lebih mudah kalau hantar email melalui “contact” .

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. masih belum dapat buat lagi..so semua story masih dalam entry yang sama..huhuuhu
    Jom terjah post menarik dari Amza ..Look coolMy Profile

  2. saya biasanya menggunakan google docs
    terima kasih infonya Kak Jie jadi banyak pilihan yang sangat variatif
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Memunculkan Authorship Content di Google SearchMy Profile

  3. hi. dah banyak kali saya try buat, contoh yang pages ‘info’. yg sya label info tak boleh nak keluar jugak. tak reti dah…hump 🙄
    Jom terjah post menarik dari dr zatiel ..ku sangka itu misai palsu..auch!My Profile

  4. terima kasih coz bagi tutorial ni, saya dah buat kt blog saya memang nampak lain ckit.. kemas .. saya nk tya la ckit dalam pages tu macam mana nak buat post hah.. post yang macam kt halaman depan..
    Jom terjah post menarik dari Ar Met ..i love youMy Profile

  5. tq2. 🙂
    Jom terjah post menarik dari feyus ..Mbah Maridjan Mati dalam keadaan sujudMy Profile

  6. salam kak jie.. aried dah try cari dan wat sendiri komen luve ni… tpi tak jadi la… leh tak kak jie ajarkan@ wat tutorial… plies….. nt dah wat inform kat aried ek….hehehhe
    Jom terjah post menarik dari aried ..Keputusan Perlawanan Bola Kelantan lawan Selangor Suku akhir KeduaMy Profile

  7. hakimfaridzul says:

    kak jie, msg yg mane ek?ada comment je???
    erk, mane satu ek??
    Jom terjah post menarik dari hakimfaridzul ..Duduk bawah pokok sambil ngumpat-ngumpat anak orang lain!My Profile

  8. bagus ni…thank you kak jie…get well soon ya!
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..Downy PassionMemang tak perlu pakai minyak wangiMy Profile

  9. tips yang bagus…kena cuba ni..thanks kak jie…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..13 Things You Should Know About Nuffnang Glitterati PlusMy Profile

  10. samanosuke_04 says:

    hehe.. menarik gak page kenangan lalu..hoho, tengah usha2 entri lama..
    Jom terjah post menarik dari samanosuke_04 ..Review – Sony NEX-5 camera baru aku!My Profile

  11. denaihati says:

    Memang bagus untuk expand fungsi blog menjadi lebih mutli fungsi dan mudah berkomunikasi dengan visitor.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Pembunuh Sosilawati Maafkan kamiMy Profile

  12. Syafrizal says:

    Tutorial yang ringkas dan menarik…
    Jom terjah post menarik dari Syafrizal ..Pengambilan gula berlebihan membawa penyakit kronikMy Profile

  13. memang better kalau berhubung melalui contact form kan sebab terus dapat ke email
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Sotong Putih dan Udang SederhanaMy Profile

  14. yuppp mmg bergantung pada template
    Jom terjah post menarik dari suffer8zine ..UFO di ChinaMy Profile

  15. aduh time asih kak..mmg nk cri cre buat pages kt blogspot dtng cni terus ada..nk mulkn blik ngn blogspot..sob3.. 🙁
    Jom terjah post menarik dari din ..Gila KoreaMy Profile

  16. salam kak..
    bergantung pada template blog juga kan
    template saya buat tak jadik la… 🙁
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Gadis Afghan Yang Di Potong HidungnyaMy Profile

  17. WAH.. tutorial ni.. hehehe

    mau bikin satu kali jugalah..
    senang makwe2 sepi mahu contact.. wakakaka
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Taman Rekreasi Kampung Temigol- Kg Sri Lukut- Kahang- JohorMy Profile

  18. Mungkin maksud dia mengenai backlink tu, dia nak buat pages khas utk letak link (link list). Tp x tau lah kot kalau cara dia nak buat hyperlink. Emm, agak lama x bermain dengan blogspot sejak ada selfhosted ni.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Azuan ..Apabila Blog Profharizcom DikritikMy Profile

  19. message dia baca tak?
    kan kak jie ada tulis message

  20. hakimfaridzul says:

    kak jie, ada tinggalkan komen kat entri “letak contact form” kat blog sye.

    komen tu berbunyi “kejap nak tinggalkan msg”

    maksudnya???
    Jom terjah post menarik dari hakimfaridzul ..Selangor Bloggers – Ping Site terbaru untuk andaMy Profile