Cara Buat Page Dan Contact Form Blogspot

kak jie mau mintak tolong sangat2 buat tutorial untuk buat pages kat blogspot..saya try nak buat pages untuk senaraikan entri2 lama saya, tapi tak reti…nak buat pages ‘about me’ ngan ‘contact me’ pun tak reti…please…one more.. macam mane nak buat backlink untuk orang lain? please…

Dashboard > Posting >New Post >  Edit Pages > New Page > Namakan sesuka hati sesedap rasa di bahagian title. Contoh – About Me, Contact Me. Publish Page.

* Ramai yang tanya macam mana cara saya buat “Kenangan Lalu” – saya gunakan plugin dagondesign.com.

Kalau blogspot, dulu saya gunakan cara Table Of Content .  Kalau tak boleh cara tersebut, gunakan cara backlink list satu satu ( buat secara manual )

Kalau nak buat contact me, register dulu dan dapatkan html code untuk dipaste di kotak entri.  Cara buat contact form untuk blogspot saya dah pernah terangkan, cuba klik sini cara buat contact form di blogspot.


contoh pages dan contact form

Nak buat backlink untuk orang lain? Tak faham maksud sebenar. Jadi kita bercakap secara umum cara buat backlink cara anchor link dari post blog lain.  Contoh nak kreditkan sumber untuk rujukan.

Apa yang diperlukan adalah permalink dari entri post tersebut.

http://www.kujie2.com – Url Blog

http://www.kujie2.com/rumahtangga/cara-memikat-suami.html – ini adalah permalink.

Sekarang kita buat backlink dalam bentuk ‘Anchor Link Open New Window’.  Saya dah pernah jawap soalan ini patlima kali dah…klik sini buat link open new window

p/s – lama tak ‘buka kaunter’ kan… kalau soalan mudah² saya jawap melalui email saja – kecuali tutor perlu di link di sertakan image.

p/s – entri berjadual – saya tak berapa sihat.

©kujie – minta maaf saya lewat reply – sebab dia tanya kat kotak komen. Nampak tapi terlupa. Komen tu dah pergi ke mukasurat ke berapa dah….lebih mudah kalau hantar email melalui “contact” .

20 Replies to “Cara Buat Page Dan Contact Form Blogspot”

  1. terima kasih coz bagi tutorial ni, saya dah buat kt blog saya memang nampak lain ckit.. kemas .. saya nk tya la ckit dalam pages tu macam mana nak buat post hah.. post yang macam kt halaman depan..
    Jom terjah post menarik dari Ar Met ..i love youMy Profile

  2. Mungkin maksud dia mengenai backlink tu, dia nak buat pages khas utk letak link (link list). Tp x tau lah kot kalau cara dia nak buat hyperlink. Emm, agak lama x bermain dengan blogspot sejak ada selfhosted ni.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Azuan ..Apabila Blog Profharizcom DikritikMy Profile

Comments are closed.