Ping Pada Masa Yang Tepat Untuk Nampak Smart

Salam semua…selamat pagi Sabtu.

Hari ini nak berleter pendek saja- cara ping post entri yang ‘smart’

Sekarang ini kebanyakkan ping blog aggregator terus integrate dengan twitter, jadi sering saya nampak satu-satu entri tersebut keluar di timeline twitter terlalu kerap.

Contoh – mula² entri tersebut diping dari blog, berderet  timeline keluar lagi dari networkedblogs, kemudian  dari kelantanblogger diikuti selangorblogger , johoreblogger ,facebook ,ozblogger – semua keluar serentak.

Lepas tu tweet ping dari kakikomplen

Awak NAMPAK tak apa yang saya NAMPAK?

Ping tweet tersebut sia-sia walau dalam kuantiti yang banyak.  Tak berkesan untuk mendapatkan trafik – Ini tujuan utama kita tweet dan retweet, kan?  Sasaran yg diharap tidak mencapai keputusan yang maksimum.

Nasihat dari pemerhati, rancang untuk ping dalam tempoh masa berselang. Mula² mungkin tweet di blog.  2-3 jam nanti ping di selangorblogger pula. Selang 2-3 jam  lagi ping  kat kelantanblogger atau 4-5 jam kemudian di johoreblogger.  Entri akan ‘hidup’ untuk tempoh yang lama dan lebih luas penyebarannya.

Jadi target kita menyeluruh pada masa yang berbeza.  Kalau semua ping keluar serentak berderet² – siapa nak klik?

Orang yang sama, kan?

Kalau dalam masa berbeza – berselang² – kemungkinan kita akan mendapat trafik adalah lebih tinggi.  Kerana pengunjung yang akan klik  bukan orang yang sama sepanjang hari.

Si A mungkin nampak tweet kita pukul 9 pagi, si B mungkin belum online lagi dan petang baru nampak tweet tersebut.

Saya tak pandai menulis untuk menerangkan keadaan ini dengan bahasa lebih indah…harap² apa yang saya NAMPAK boleh diLIHAT oleh  semua.

Biarlah kita ping dengan cara yang ‘smart’ untuk dapatkan faedah yang maksimum.  Berfikirlah diluar kotak dengan deria ke-6

©kujie – memerhati adalah satu pembelajaran

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Tips yang menarik. Ada kebenarannya pada pendapat kak jie.. tapi kalau ia dibuat secara automatik lagi best. Ada idea ? tapi kalau manual mungkin ia agak berat kecuali bagi org2 yg betul2 nak buat smart ping…
    Jom terjah post menarik dari anjangman ..Cara Print Screen pada MacMy Profile

  2. Yessss .. Kak Jee. Agree 100% with u. mmg kita patut ‘gap’ kan ping blog sana sini ni, agar network atau link dia tak putus, kan.

    Dpd ping sekali pastu senyap …
    Jom terjah post menarik dari kakchik@ella ..Me, Nani Rostam & YantiMy Profile

  3. anastasyea says:

    Dah terkena .. tobat tak buat lagi –> Spamming Hashtag #Maxis10 | Sorry la Bro !
    Jom terjah post menarik dari anastasyea ..Maxis10 – Maxis HTC Desire S Android Phone PlanMy Profile

  4. saya pun penah fikir tentang ni..
    masalahnya kita selalu ada peluang untuk ping netri setiap 2, 3 jam sehari..
    maklumlah, sibuk kan..
    Jom terjah post menarik dari naimulfirdaus ..separuh gelas masih adaMy Profile

  5. excited sgt. tu jd cam tu
    Jom terjah post menarik dari ummuuswah ..Jom Hafaz HadithMy Profile

  6. Sebelum tu, cuba baca enti ni dulu…betulkan feed commentluv Memastikan Backlink Dari Blog Commentluv

  7. wahhh tak terfikir pulak. thanks kak kujie banyak info kat blog kak kujie ni
    Jom terjah post menarik dari nisa fadzil ..CARA BLUETOOTH DI BLACKBERRYMy Profile

  8. thanks for sharing.saya tengah mencari-cari lebih banyak tempat untuk ping.
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Azam 2011- Misi melangsaikan hutangMy Profile

Trackbacks

  1. […] Ping Pada Masa Yang Tepat Untuk Nampak Smart […]