Inspirasi Hidup Dengan Proton Inspira

Proton melancarkan model sedan terbaru, Proton Inspira yang akan menjadi nama rasmi untuk model pengganti Proton Waja.

Proton Inspira dengan dua pilihan enjin 1.8 liter dan 2.0 liter berteknologi Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control (MIVEC).

Tengok sportrim dia, cantiknya……….. rasa macam mengidam pula.  Nak-nak lepas Cik Serena asik meragam merajuk itu ini sampai kes kena tunda di GCE .

Proton Inspira boleh ditempah sekarang sebelum pelancaran rasmi pada 10 November 2010 dengan harga antara RM79,888 hingga RM95,000 dan variasi warna pilihan merah, putih, hitan dan silver.

image : paultan.org

Kali ni tak ada lagi peraduan mencipta nama kereta Proton dibuka untuk umum , risau ada kontroversi macam  kes Proton Exora kot.

80K tu……nak telan air liur pun terasa pahit.:lol:

©kujie –  nak kena recall balik skil pujuk memujuk 80K … abanggg………malam ni malam jumaat tau!:lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kemana imej proton? dimana identiti malaysia….? 🙁

  2. currylemon says:

    Entah mana pergi-nya perbelanjaan jutaan biayai untuk R&D…. akhir-nya jadi kucing-tiruan (COPY-CAT)….. bangun la orang Malaysia… mana pergi duit kita habis dibelanja ?????

  3. Kim Tae Hyeok says:

    klu ye pon susah na design keta.. x payah la nak tiru design keta org… Hakpuik !!!

  4. fahmi mohd gauth says:

    😮 Apax pun protan car menjadi pujaan ku. Tapi WAJA yg saya pakai selama 5 tahun banyak masaalah terutama pda handle pintu dan tingkap. Bayak duit keluar bukan murah pulak. Jadi sya harap proton engineers kena peka dengan QUALITYnya bukan hanya reka bentuk saja.
    Walauapa pun I dah tempah 2.0 proton Inspira ni.

  5. denaihati says:

    kak jie macam berjaya ke memberi inspirasi kepada cik abang tu??
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Jailbreak iPhone 4 siapa expertMy Profile

  6. weeeeeeeeee~
    inspira is coming!!hehehe..
    terbaek la..pasni buleh race dgn lancer! :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Cerita Sebuah PerkhawinanMy Profile

  7. putra_heights says:

    Inspira ada 2 versi injin iaitu 1.8 dan 2.0! Kalau ada versi TURBO mungkin dalam bentuk Special Edition agaknya.

    Note: Jika ada kemampuan,bolehlah tuan-tuan beli.Kalau nak lebih menjimat,pasangkan NGV..

  8. Anonymous says:

    Inspira menggantikan WAJA.Sayang sekali model WAJA dihentikan pengeluarannya.Sebenarnya model WAJA ini diperkemaskan lagi luaran dan dalaman nya,pasti ianya lebih menarik minat orangramai.Sesiapa yang pernah memandu Proton WAJA tentu dapat merasakan perbedaannya.

  9. adakah secantik cik Fieza?

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Taman Rekreasi Kampung Temigol- Kg Sri Lukut- Kahang- JohorMy Profile

  10. mrs jamal says:

    wah rasa cam nak tukar jugak la….
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Tanda Tanda Nak MatiMy Profile

  11. betul tu… bukan mudah nak mendesign dan membuat kereta ni…memerlukan kos, kepakaran dan pengalaman yang luas untuk membangun model2 kereta….

    kita baru 25 tahun, banyak lagi peluang yang menanti…

    yang suka kondem2 ni diorang ingat buat kereta tu macam buat kuih…
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Kalam Jumaat – Berbakti Kepada Ibu BapaMy Profile

  12. nama tertinggal “si”… kurang inspirasi agaknya…heheheh..gurau gurau jer…

    apa apa pun baguslah untuk proton untuk menambahkan modal untuk persediaan pengeluaran model baru…

    lepas ni kita tunggu model baru proton plak…
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Bicara Agama- Mencintai suami- isteri orang haramMy Profile

  13. Salam,
    80K dah murah dengan enjin yang gitu…tapi agak mahal untuk saya 😉

    mesti Chomel kalau kak jie bawak yang kaler merah tu…itam lak macam bergaya skit 😉
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Bajet 2011- Banyak Tak Bonus Untuk Penjawat AwamMy Profile

  14. Aku pernah kerja kilang kereta dan aku tau kepayahan untuk men-design kereta mengikut acuan sendiri.

    Malaysia ni pasaran kecil je.. Proton contoh nya hanya mengeluarkan lebih kurang 200 ribu kereta setahun. Dibandingkan dengan toyota 200 sebulan!

    However, we should support national car. Bukan asyik kondem je..

    This is my personal view
    Jom terjah post menarik dari Pala Maldini ..ONE LUCKY WOMAN!My Profile

  15. setuju…dr bli waja then modified jd lancer lg byk kos nyer..so beli inspira leh jgak merasa cam bwk lancer coz spec dia sma je ngan lancer…

    p/s: pasnie org yg bwk lancer x ada rasa riak pasal proton inspira sme jer ngan lancer

  16. mahal ker?lancer btul 120k proton bkak 80k kot…ok ar tue..lau dah minat x ada halangan nyer kot..

  17. abis kalau jual murah2 tu namanya rugi bang…

    dia pun mau bisnez..

    😉
    Jom terjah post menarik dari maza ..SAM dan Kisah Kertas Peperiksaannya – 1997My Profile

  18. thanks for the enlightenment…

    cheers… !
    Jom terjah post menarik dari maza ..SAM dan Kisah Kertas Peperiksaannya – 1997My Profile

  19. mane ade tiru!!jepun jual dye nyer acuan…..kite beli mahal..
    sbb tu la kereta tu mahal..
    JEPUN NK UNTUNG

  20. sesape yang nak beli lancer, tapi rasa tak mampu sbb mahal sgt, bolehlah beli inspira ni kan.. ok pe.. tak yah beli kete waja, pastu modified nak jadi lancer.. hehee.. laju pulak tulis ni.. oppss..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Rezeki Ibu MengandungMy Profile

  21. de rase nak tukar lagi ke? lagi mahal bayar ni.. hehee..

    tapi mmg cantik..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Rezeki Ibu MengandungMy Profile

  22. tuk yg kaya jer tu.. bukan tuk rakyat marhain atau rakyat biasa2…

    rakyat biasa2 pilihan yg lain ada.. seperti BLM, Saga dan VIVA… masing2 pun kereta nasional gak.. sama seperti Inspira – a national car kaedahnya gitew.. hehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..SAM dan Kisah Kertas Peperiksaannya – 1997My Profile

  23. Salam,

    Saya juga pada mulanya rasa camtuh juga. Tapi akhirnya, saya akur yg strategi pengeluar kereta Malaysia ni ade juga asasnya selepas saya membaca beberapa artikel. Antaranya ialah di pautan ini :

    http://paultan.org/2010/10/13/proton-p3-90a-based-on-mitsubishi-lancer-preview-drive/

    Sedikit snippet dari artikel ni. Harap kita dapat sama-sama baca dan teliti. Semua ade pendapat masing2, terpulanglah yer.. :mrgreen:

    “Since news first broke of a new Waja replacement car based on a Mitsubishi Lancer, Proton has undergone much criticism as consumers are perceiving this as the national car company stepping backwards. This is understandable as most laymen who do not track the auto industry as closely as enthusiasts would not know that the modern trend is to badge engineer your non-core models (or even your core models!) to save on development costs so that cash can be focused on core models.

    What they know is that Proton started off rebadging Mitsubishis – the Lancer in particular – and now they are back to rebadging a Lancer. In their minds, they’re probably asking what is the point of a national carmaker then, especially one that is perceived to be the reason that the Japanese brands that they want to buy are so expensive?

    Datuk Syed Zainal told us at the post-drive media roundtable that it was not an easy decision for Proton to decide to use a reengineered Lancer for the new P3-90A. Not only will the rakyat grill them but there will surely be drama in the Parliament. However, it was a business decision, and a rational one”

    p/s – Dan pada pengetahuan saya yg sikit ni, engineer proton sekarang cukup berkualiti dlm mereka bentuk design2 sepertimana design saga yg baru…syabas pade mereka… 😛

    p/s lagi: maaf kak jie…terpanjang sudaaa…

  24. agak mengancam jugak tuh…tapi tak dapat nak tukar..takpelah..p tumpang test drive jer nanti… :mrgreen:

  25. Penyakit tiru sudah datang lagi

    terasa seperti sudah putus idea agaknya si proton ini…

    kenapa harus ditiru atau bikin kereta serupa dgn Mitsubishi Evo? Kalau engine tak pe lagi,, ini dgn rekabentuk sekali tu.. apakah ini juga menandakan kita ketandusan designer anak tempatan yg dulunya cukup kita kagumi – cth gen2, sataria dll?

    sekali lagi proton dirasakan gagal dlm pembikinan kereta.. hanya tahu “copy & paste”..buang lambang, tampal lambang.. dan tidak hairanlah kalau Naza Motor melalui kereta jenama Kia boleh mendakwa dan mengakui “National Car” juga sewaktu waktu dahulu! Hari ini perbuatan Proton hampir sama dgn tindakan Naza Motor… huhuhu…

    Soal sekarang, dimanakah identiti MALAYSIA yang sedari awal mahu diterapkan? Dimanakah GLOKAL? Dimanakah majunya Malaysia dgn maruah dan acuan sendri?… Apakah keutamaan Proton sebagai aras tunjuk model “National Car?”… Apakah rakyat Malaysia dipermainkan lagi… Sepekara lagi, dimanakah maruah proton sebagai pengeluar kereta dan pemilik LOTUS yang hanya tahu ‘buang dan tampal lambang’?

    atau designer tempatan telah diketepikan lagi? atau sememangnya designer tempatan ‘hancus’ tak berkualiti?

    maza amat berharap agar proton dapat mengekalkan konsep proton waja, iaitu sedan family car… elegant dan exclusive. Lagipun kita sudah ada pesona, gen2, satria yang berkiblatkan sport!

    ❓ ❓ ❓
    Jom terjah post menarik dari maza ..SAM dan Kisah Kertas Peperiksaannya – 1997My Profile

  26. i dh share calcluation nak beli inspira, kalau 8 tahun utk model 1.8manual, utk interest 4%, kene bayar rm990 sebulan. adoiiii….

  27. malam jumaat macam mana dari jauh.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Lan Bingka ..Aktiviti 101010My Profile

  28. cantik… dahla memang minat lancer… tapi tgk start 80K gulp! kensellah…
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..post 223 – budak kecik tu dah ada namaMy Profile

  29. inspira….oh inspira walaupun ko mengancam…
    tapi cintaku pada wira yg baru habis bayar tetap menjadi pujaan hati ku

  30. mengancam rasanya bila tengok proton inspira ni….adeh..

  31. L@n@ aka Mak Budak says:

    kak jie .. selagi tak dapat, jgn tiap2 hari mlm jumaat !! … muahahaha ..

  32. emm..mungkin boleh masuk senarai kereta yang ingin dibeli..tapi tahun depan or next 2 years baru boleh beli la..since my kancil masih cun lg..hehhe
    Jom terjah post menarik dari Bb Hussain ..Milik siapa gigi dan senyuman yang cantik iniMy Profile

  33. hhehehe….. abang
    bengkok pun dapat kereta orang muda
    nampak le jiwa mude tu…kan…kan…

  34. memang tak rugi beli keta ni daripada beli yg ori mitsubishi lancer yg harganya lebih rm120k…

  35. afiq aiman says:

    harga yg menarik untuk sebuah kereta yg bakal digilai peminat permotoran negara…ditambah pula dgn enjin berteknologi MIVEC..mesti mcm pisang goreng panas je
    Jom terjah post menarik dari afiq aiman ..Blogger Dan Wartawan-Apa BezanyaMy Profile

  36. 80k…..haaaaaa bengkok badan ku.

  37. hehehe… mcm cik per**na pun dan byk wat hal. ala2 nak kena tukau gak ni… tapi… telan liur bebanyak dek rega tu dulu… huhu…
    Jom terjah post menarik dari Zana ..SesungguhnyaMy Profile

  38. 80K fuh.. mcm tak sesuai plak harga tu utk sedan…
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Media Siber- Web baru dari Syahirul NetworkMy Profile

  39. smart guys get it.. hehehe
    uuuu akhirnya kereta ini muncul jua! lepas ni satu lagi model diperbaharui akan datang! yeyyy
    Jom terjah post menarik dari Faizal ..Dah Boleh Start Booking PROTON INSPIRA Mulai Hari Ini! – Price from RM79k onwardsMy Profile

  40. wah namapun dah mengancam..tetapi saya baru je tuko keta