Pussy Willow

Nama pokok ini – Pussy Willow atau ‘Yin Liu’ dalam bahasa Mandarin. Dalam bahasa Kantonis, ‘Yin Liu’ berbunyi seperti ‘Yin Lou’ yang mirip dengan ‘Yin Liang’ yang membawa erti  ‘wang’.

sumber : http://www.nparks.gov.sg/blogs/garden_voices/

Azween dah jawap dengan betul dalam post sebelum ni, Macam Ranting, Cuba Teka.  Tak ada yang kelakar pun  sebenarnya, cuma suami saya gelak tak hengat bila dia sebut nama pokok ni.  Otak  Kuning!  Dia gantikan huruf  ‘ L ‘ dengan ‘D’  :lol:

Penggunaan pokok ini sebagai satu landskap sewaktu perayaan Tahun Baru Cina membawa maksud kejayaan yang berlimpah dan kemakmuran ke dalam rumah.

Pussy Willow ialah pokok renek yang tumbuh setinggi kira-kira 10 meter hidup di hutan lembap  Kanada dan  timur Amerika Syarikat .

Berada dalam spesies Salix yang cukup exotik ini dan nama saintifiknya juga menarik – Salix babylonica atau lebih dikenali dengan nama Janda Merana.

Klik Taman Exotik Saya untuk mengenali pokok Janda Merana.

But for an exact identification, we must narrow it down even further. Pussy willows are dioecious. There are male pussy willow trees and female pussy willow trees. The buds, or catkins, on the male pussy willow trees look different from those on the females. The male catkins are showier, and it is the branches of the male trees that we seek for their “pussy willows.” The catkins of males yield numerous tiny staminate flowers later in spring. From the decorator’s perspective, it is at this point that the bouquet has “gone by.” Likewise, the female catkins will bear pistillate flowers.http://landscaping.about.com

Kalau nak tau lagi tentang pokok ini, google lah ye. Banyak maklumat saya jumpa.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saya teringin nak beli pokok ni tau kakjie , tp rumah kecik memang tk beli lah kang anak2 buat main lak
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Nak Bercuti Di PenengMy Profile

  2. camna rupa pokok tu?tak penah dengar pun.
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Promosi SD2My Profile

  3. percaya tak…hubby yg deko. saya malas nak buat. nanti banyak komennya.. he..he..

  4. serius tak pernah dengar pun pussy willow nie kak jie… hehe..
    Jom terjah post menarik dari zik ..Zik the magician code- angkat tin minuman mengunakan straw yang tegakMy Profile

  5. Wooo.. baru ler maza tahu…
    malam ini mahu menghafal namanya sambil menyebut2 sebelum tidur.. boleh?

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Dingin selepas banjir di kampong…My Profile

  6. hehehe.. baik kak jie..
    Jom terjah post menarik dari Azuan Razi ..Kseniya – Awek Russia Yang Comel- Tapi…My Profile

  7. dia nak jawap…kak jie tak bagi 😆

  8. saya nampak abang zul senyum , simpul² 😆

  9. ada…cuba search 😆

  10. hehehe…. sapa sangka itu nama dia
    yelah..pernah juga dengar nama kote mamak tapi tak pernah tengok
    mgkn guna nama lain kot 😆

  11. ramai yang kuning………..percayalah 😆

  12. kena control , jangan fikir bukan2 tu..hehe

  13. pokok ni menarik
    mcm mati tapi hidup

  14. sebelum ni pun tak pernah nak ambil tau
    kebetulan ternampak kat tesco tadi
    rasa menarik utk dikongsi…..tentunya sebab nama dia..hahaha

    serius….pengakuan berani mati 😆

  15. Itulah – masing2 kretif sungguh kalau bab macam gini :mrgreen:

  16. kuning dan kadang2 biru…hehe 😆

  17. tajuk dia tak kuning tak de merah….. clear colour 😆

  18. dia ckp nak jawap, sy yg tak bagi…haha 😆

  19. cantikkan utk dekorasi rumah….simple

  20. baru le tau namanya. panggil ranting je. beli kat nilai 3.

  21. thank you… baru tau kenapa ada yang tetiba jadi pemalu
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..tak payahlahcancel!My Profile

  22. kote mamak….hahahahhahahahahaha….sewel punya nama.macam mana rupa dia tu? 😛
    Jom terjah post menarik dari Amry ..Fasa-Fasa Kebangkitan Sesebuah BlogMy Profile

  23. tadi otak aku terkunin kejap bila baca tajuk…tapi sekarang dah merah..hehehhe..kujie memilih tajuk yang bisa memerangkap pandangan manusia biasa macam aku…
    Jom terjah post menarik dari optionshift3 ..1000 Trafik SehariTips dan Cara Untuk MendapatkanyaMy Profile

  24. Lelaki dan warna kuning mana boleh dipisahkan .. haha.. tapi mmg tersenyum bila tau nama ranting itu. hehhe
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Penilaian PeribadiMy Profile

  25. Hikhikhik!

    tak pasal-pasal jadi cerita lain sampingan lak…:)

    uishhh sampai kurus kering kecut yerrr Janda Merana tu. Merana sungguh!

  26. ilmu baru ni, sblm ni malas nak ambil tau.
    kalau l tukar ngn d, jadi pussy wi**ow dah, lain sgt maksudnya tu
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Merendah diri dalam berblogMy Profile

  27. princeduyong says:

    oooo….baru tahu namanya..pengetahuan am ni…tengkiu kak jie… 🙂
    Jom terjah post menarik dari princeduyong ..BISA TIKAMAN PANAHMUMy Profile

  28. Emm, tak leh nak pikir banyak..nnti pikir bende lain.. hehe
    Jom terjah post menarik dari Azuan Razi ..Kseniya – Awek Russia Yang Comel- Tapi…My Profile

  29. oh.senang lah kan.heheheh
    Jom terjah post menarik dari haiqal ..Segmen Gaya Hidup-Lagu Romantik Sempena Februarimaaf-gua tak sambut valentineMy Profile

  30. namanya tu kalau orang yang berotak kuning terus pikir kelain tu jadinya
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Teknik gambar gunakan kamera filemMy Profile

  31. La patut Encik Abang bantai gelak. Masa sekolah ada pokok bernama kote mamak di tepi surau sekolah. Kalau yang berbaju putih habis kotor kena biji buah 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Jom Review izwanyusofdotcomMy Profile

  32. 💡 haa… tu dia !

    Teka-teki sudah dijawab…

    … hik hik hik …

    (eh? saya senyum jer tau… takde apa2 maksud tau… 😎 )
    Jom terjah post menarik dari Abang Zul (9W2FLY) ..JOM TERJAH – Bangku Kosong !My Profile

  33. Hihihi..tahniah Azween..Patut la suami kak jie malu nak sebut masa yang mula² tu 😆
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Heyy! I’m BackMy Profile

  34. entri auto publish…dah siap 😆

  35. hahhaha.kan da keluar nama dia.hahahaha
    Jom terjah post menarik dari haiqal ..Segmen Gaya Hidup-Lagu Romantik Sempena Februarimaaf-gua tak sambut valentineMy Profile

Trackbacks

  1. petalingstreet.org says:

    Pussy Willow | Hidup Biar Sedap…

    Pussy Willow atau atau “Yin Liu” dalam bahasa Mandarin….