Pussy Willow

Nama pokok ini – Pussy Willow atau ‘Yin Liu’ dalam bahasa Mandarin. Dalam bahasa Kantonis, ‘Yin Liu’ berbunyi seperti ‘Yin Lou’ yang mirip dengan ‘Yin Liang’ yang membawa erti  ‘wang’.

sumber : http://www.nparks.gov.sg/blogs/garden_voices/

Azween dah jawap dengan betul dalam post sebelum ni, Macam Ranting, Cuba Teka.  Tak ada yang kelakar pun  sebenarnya, cuma suami saya gelak tak hengat bila dia sebut nama pokok ni.  Otak  Kuning!  Dia gantikan huruf  ‘ L ‘ dengan ‘D’  :lol:

Penggunaan pokok ini sebagai satu landskap sewaktu perayaan Tahun Baru Cina membawa maksud kejayaan yang berlimpah dan kemakmuran ke dalam rumah.

Pussy Willow ialah pokok renek yang tumbuh setinggi kira-kira 10 meter hidup di hutan lembap  Kanada dan  timur Amerika Syarikat .

Berada dalam spesies Salix yang cukup exotik ini dan nama saintifiknya juga menarik – Salix babylonica atau lebih dikenali dengan nama Janda Merana.

Klik Taman Exotik Saya untuk mengenali pokok Janda Merana.

But for an exact identification, we must narrow it down even further. Pussy willows are dioecious. There are male pussy willow trees and female pussy willow trees. The buds, or catkins, on the male pussy willow trees look different from those on the females. The male catkins are showier, and it is the branches of the male trees that we seek for their “pussy willows.” The catkins of males yield numerous tiny staminate flowers later in spring. From the decorator’s perspective, it is at this point that the bouquet has “gone by.” Likewise, the female catkins will bear pistillate flowers.http://landscaping.about.com

Kalau nak tau lagi tentang pokok ini, google lah ye. Banyak maklumat saya jumpa.

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

36 thoughts on “Pussy Willow”

  1. hehehe…. sapa sangka itu nama dia
    yelah..pernah juga dengar nama kote mamak tapi tak pernah tengok
    mgkn guna nama lain kot 😆

  2. sebelum ni pun tak pernah nak ambil tau
    kebetulan ternampak kat tesco tadi
    rasa menarik utk dikongsi…..tentunya sebab nama dia..hahaha

    serius….pengakuan berani mati 😆

  3. Pingback: petalingstreet.org

Comments are closed.