Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance Engineering

Hasil dari beberapa berbincangan mengenai hala tuju selepas SPM dengan Angah, dia beritahu minat dan kerjaya impiannya adalah di dalam bidang Penyenggaraan Pesawat.

Sayalah Mak Yang Paling Kepoh Di Dunia.

Seperti dua tahun lepas sewaktu Along melepasi SPM dan menyatakan bidang pilihannya Geomatic Engineering, saya sebagai mak yang paling kepoh di dunia mulalah menjelajah mencari berbagai info yang mungkin berguna sebagai panduan untuk anak².

Apa yang saya temui , IPTA yang menawarkan kursus di bidang ini hanya Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Program ini dibangunkan dengan kerjasama Malaysia Airlines System Berhad (MAS) mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia Penerbangan Awam (DCA).

Sindrom Lulus SPM Cukup Makan

Diploma In Aircraft Maintenance Engineering mengambil masa 6 semester dan memerlukan syarat seperti dibawah:

  1. Warganegara Malaysia
  2. Lulus SPM dan memenuhi keperluan minimum seperti berikut:
  • ENAM (6) kredit termasuk:
  • Bahasa Melayu
  • English Language
  • Mathematics/Additional Mathematics , Fizik atau Science
  • DUA (2) Mata Pelajaran Lain-lain

Kepada pengunjung blog ini yang mengetahui dan mempunyai maklumat , tolonglah berkongsi apa² maklumat mengenai pengalaman pengajian, hala tuju pekerjaan di bidang ini atau apa saja yang boleh membantu anak  saya.

Saya juga memerlukan maklumat mengenai pusat pengajian lain yang menawarkan program seperti di Nilai University College dan Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT)

Sebagai ibubapa , menyediakan keperluan pembelajaran dan mendorong anak² mencapai impian mereka untuk masa depan adalah satu tanggungjawap yang tidak pernah ada kesudahan.

Saya baca 105 pages perbincangan mengenai topik ini di forum lawyat – Licensed Maintenance Aircraft Engineers’ Guide.

Panduan berguna yang saya quote dari forum lowyat ( thanks XxAC3xX )

Hidup dengan cara hidup pilihan

To make it easier to understand, on gettin LWTR either through EASA or Bcar is actually the same. Its jz that both possesses different ways of getting LWTR and different recognition in different part of the world. e.g. EASA is recognized in Europe while Bcar is recognized in MAS and AA as DCA using Bcar.

The ways of getting the LWTR overally are :-
1. By pursuing a diploma in aircraft maintenance(for example) in any institutions such as MIAT, TAFE, NIUC, Polytechnic etc. Through this way, u’ll b able to get ur dip cert n a LWTR.
2. By undergo TAME programme from airliners company. This is the best way after all as the company will provide u free trainings and allowances bt u most probably will b “bonded” to tat company. Chances are rather low as those companies will only take about 30+/- trainee at a time. e.g. MAS, AirAsia, Transmile..etc
3. By gettin the license through a EASA Part 147 school in overseas.  This option will cost alot. e.g. University of Glamorgan (nt sure if its spell like dis).

Normally the duration to obtain a LWTR is about 5 yrs. Before taking ur LWTR exam, u nid 2/3 yrs of theory(studies) n about 2 yrs of experience. Experience can be gained either by OJT (On Job Training), Practical or Working. After u got ur LWTR, u still unable sign off any aircrafts, you still can work but u need somene else with the approriate license to sign the CRS(certificate of release to service) for u. So, you still nid a particular Type Rating to be able to sign off the CRS(certificate of release to service) of the particular aircraft!

LWTR is License Without Type Rating you cannot work on aircraft yet, you need to have the type rating.
Let say if you got a A licence from DCA, you cant work on any ircraft yet, then you take the 737-400 type rating, now u can work on the aircraft already, but only on the task you can approved (Airframe), you cant work on the engine.

If you take the C license, now u can work on both of A and C, if you want to work on other aircraft . eg 777-200, you need to take the 777 type rating, which means u will get more coverage, and more allowances.

Both Easa and Bcar license is called LWTR,
but the type rating is issued by the company eg Mas, Air Asia etc.

So after you grads, you still need to undergo training, it is the type rating, and company courses

  • Trainee Aircraft Maintenance Engineer (TAME)
  • License Without Type Rating (LWTR)
  • On Job Training (OJT)

Sambil² mencari info untuk anak², saya sendiri belajar beberapa perkara baru yang menarik minat untuk lebih menjelajah. Kematu bontot dudup depan pc dan membaca window demi window. :lol:

Edit :  maklumat dari  iqbalhakimi - Universiti Tun Hussein Onn menawarkan Bachelor of Aeronautical Engineering Technology (Aircraft Maintenance ) . Program 4 tahun dengan Aircraft Maintenance License dan LWTR kategori A – B1.

Sambungan entri ini di Belajar Kejuruteraan Penerbangan UniKL MIAT

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. Basically kalau sesapa nak amik or yg ada plan nak jadi engineer kat mana2 airlines, aku sarankan you must be tough skin. Its not easy as you think. Terlalu banyak cabaran. And remeber, kalau dah jadi engineer tu, bukan suka suki boleh pikir duit ja. Semua benda yg ko buat, ko kena sign. One mistake can lead to catastrophe. Please please know what are you doing. Too many engineer aku tgk yg tak tau apa yg diaorang buat. Gaji memang la banyak tapi beban yg korang tanggung pon tinggi. Ini melibatkan nyawa.

  2. Saya amat berminat dgn kos ini, tpi bi saya D…bagaimana ya?

  3. nak tanya kepada abang2 yang dah kerja dalam bidang ni. saya baru lepas dpt result SPM, tak cemerlang sangat tapi math addmath physics bm bi tu saya dpt credit la c dan ke atas. 1) saya ada interview APR 6 april ni, ada apa apa nasihat & tip utk bersedia? 2) antara APR , uniKL MIAT , UTHM mana abang2 prefer utk saya masuk belajar dlm bidang aircraft maintanence engineering ni? terima kasih :-)

  4. Salam, anak kakjie sekarang belajar dekat mana ? macam mana dengan result SPM dia ? Apakah syarat2 ingin memasuki bidang ni ? betul2 minat dengan bidang ni >.< Kalau aliran Sastera ada peluang tak ingin menceburi bidang ni ? Hmmm

    • dia dah habis foundation, tunggu utk praktikel bln 4 nnt kemudian akan terus ke program ijazah. antara subjek penting math, bi dan fizik. Dia dpt A utk subjek2 ni tp dia dah ubah pikiran… dia tukar kos ke Data Communication.

  5. efendi A.M says:

    A’mualaikum.anak lelaki sy (ex MRSM) dpt offer di PSA…aeroplane maintenance.Insyaallah boleh dapat di MIAT….skang ni dia..(yg sebenarnya saya) xtau nk pergi or tidak…satu lagi dapat KKTM..engineering in oil n gas…maklumlah,sy ni tgl di Kemaman,suasana oil n gas tu ada.Jadinya sy nk mtk pandangan skit…ttg peluang kerjaya n etc….ada yg kata,nanti 20-25thn duk terperok dlm bidang yg sama coz amik pengkhususan aeroplane…anak sy ni nk jd pilot,tp result dia agak “mengejutkan” sy n byk pihak….jadinya xlayak.xpe,rezeki xde…Allah maha adil…so,pd sesiapa yg terbaca coretan ni,bolehlah bg pandangan….email sy terus pun xpe…harap sgt nih…p/s:sy ni org geomatic..he2… email add: efendiabdulmanaf@gmail.com wassalam.

  6. Terimakasih.. Kak Jie dah hubungi Saudara Asri
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..50 Sen Untuk Dapatkan JawapanMy Profile

  7. Biras kak jie ada yg mengajar kt sana…
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..50 Sen Untuk Dapatkan JawapanMy Profile

  8. untuk anak saya
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..50 Sen Untuk Dapatkan JawapanMy Profile

  9. Terimakasih atas info yang diberikan – Kak Jie dah jumpa UniKL MIAT yang menawarkan Diploma dan Ijazah Sarjana Muda untuk program ini berserta LAE. Kalau akademik penerbangan biasa, ianya hanya menawarkan LAE sahaja.

    Tentang Math dan Fizik, syukurlah itu subject fav Angah… dia skrg di MRSM
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..50 Sen Untuk Dapatkan JawapanMy Profile

    • assalmualaikum..kak sy ni lepasan spm 2012..ex MRSM juga..sya memeng minat gila mau jadi aircraft maintainance engineer nie..tpi saya bingung la mau pilih unikl ka atau pun pusat pengajian yang lain sebab kawan saya ckp management unikl kurang bangus..boleh akak bagi list universiti atau tempat lain untuk sya belajar..terima kasih.

      • HEY azrin.
        same goes to me! i’m ex mrsm spm 2012! sgt minat dgn aviation. i suggest u to apply METC for aircraft maintenance engineering! check this out! :)

        • same goes here. ex mrsm sp 2012. METC ada sediakan biasiswa tak? dgar kata yuran dia sratus ribu. mahal tu…

          • Dulu METC/MAS ade buat joint venture dengan MOF (Ministry of Finance) untuk taja student belajar dalam bidang aviation.. Dan sekarang dieorang dah pun bekerja di MAS Subang, KLIA, dan beberapa airport seluruh Malaysia.. Yayasan Terengganu juga ada menghantar beberapa candidate untuk ambik course Aircraft Maintenance Engineer.. Begitu juga Yayasan Johor.
            Jom terjah post menarik dari Piratz ..AccountKiller – Membantu Anda Membuang Akaun Pada Sesuatu LamanMy Profile

  10. salam kak jie…

    sekadar berkongsi pengalaman…

    dulu saya pernah ambil kursus Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Kajiterbang) di Universiti Teknologi Malaysia…

    masa zaman saya belajar dulu kursus nih banyak teori ja..praktikal boleh dikatakan takde langsung.. :roll: tapi tak tau ler plak sekarang camna dia punya silibus kursus ni di UTM…

    pendapat saya…

    klu betul2 nak berjaya dengan cemerlang dalam aeronautical engineering nih..paling penting…fizik kena power…math tambahan especially subjek kalkulus yang bersangkut paut dengan pengamiran dan pembezaan juga perlu mahir…

    pendek kata math tambahan n fizik nih memang kena power lah…

    so..klu anak kak jie berminat dengan kursus camni…dia perlu prepare n kuatkan pengetahuan dia dalam fizik n math tambahan nih…

    pasal peluang kerjaya…

    dulu masa zaman saya belajar dulu memang susah nak dapat kerjaya nih…tapi skang tak tau la plak…

    satu lagi…cuba try2 usha MAS academy tgk kot2 ada la…setahu saya dia ada tawarkan kursus untuk License Aircraft Engineer…kursus tak silap saya selama 4 tahun…nih info lama dulu… :grin:
    Jom terjah post menarik dari Zainal ..Uninstall Application Software With IOBit Uninstaller 2.0My Profile

  11. Hasfarniza A'la says:

    boleh gak akak cari maklumat di sini http://www.airasri.com/

    blog dia 100% pasal kapal terbang dan UniKl MIAT je. Adik saya masuk sini batch lepas. Berejam jugakla dia ngadap blog dia ni baca-baca tentang info dan apa soalan interview yang akan keluar… lol siap print skrin sekali… last2 dapat gak masuk Januari 2011 , alhamdulillah blog dia ni banyak membantu .

    Lain orang lain pandangan, better akak cari sumber yang banyak baru boleh compare. saya xda blog, jadi sumber kena cari sendiri.

  12. saya skrg form 5 dan mnt untuk mngikuti khursus ini,,hrp2 SPM saya dpt ok laa..khursus ini best sngt2
    Jom terjah post menarik dari amie7834 ..Cara Mengetahui Blog Do FollowMy Profile

  13. Laa hai…masa anak saya dapat result SPM 2 tahun lalu saya ni menggeledah ler maklumat pasal ni … tapi dah anak tak minat, nak buat camnooo….udahnya dia masuk Matrik…mujur dpt best result…dan masuk UKM buat Engineering…10 minit jer dr rumah…
    haha… hari2 boleh balik lunch kat rumah…. ayah pulak korje kat sana gak… Alhamdulillah….
    Jom terjah post menarik dari kakza ..Ayah di Vienna, AustriaMy Profile

  14. Bidang yang sangat menarik dulu lepas SPM ada minat tapi tak ada rezeki akhirnya syukur jadi usahawan,
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Jawatan Kosong di MalaysiaMy Profile

  15. Zarul Umbrella says:

    saya tak tahu sgt pasal menda ni..tapi gaji lumayan bila kerja ngan MAS ni
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Hantu Bonceng-Sindiran Dalam TawaMy Profile

    • Bang… Kita satu company… Abang bahagian Flight Ops, saya bahagian engineering.. Pasal gaji tue biasa je.. MAS antara yang terendah sebenarnya… Banyak student/apprentice MAS lari pergi company lain kerana dieorang tawar 2-3 kali dari gaji yang ditawarkan oleh MAS. Cuma membezakannya adalah benefit yang diterima jika bekerja di MAS… bukan niat nak memperlekehkan MAS, tapi itulah realiti yang dihadapi oleh technician/engineer kat MAS..
      Jom terjah post menarik dari Piratz ..Metro Scaler – Ubah Skala Tiles Windows 8 Start ScreenMy Profile

  16. uih…macam mana la agaknya orang yang belajar pasal kapal terbang ni.saya yang belajar matematik ni pun dah kematu otak ni.huhu… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Highlight Bonus PacifistaMy Profile

  17. kalau yang fizikal tu, nak sihat tubuh badan je la kot kak jie.. saya ni juruteknik rendah je.. hehe.. saya pon masuk lepas SPM jugak.. belajar 2 tahun je.. lepas tu terus diserap masuk dengan MAS..

    Kalau yang sebelum ni, MAS ada open intake untuk Trainee Junior Technician.. macam saya ni la.. biasanya interview dia buat kat Kelana Jaya..

    Kalau anak kak Jie belajar dekat IPTA/IPTS kat luar selain daripada belajar sendri dengan MAS, agak susah cket la nak dapat kerja kak..

    So, saya rasa.. kalau anak akak tunggu MAS open untuk TJT lagi bagus.. dapat biasiswa.. tapi saya tak tahu la bila MAS akan open lagi benda tu..
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..LEE MIN HO YANG SEHENSEM AKUMy Profile

  18. cakap kat sini susah nak terus terang la kak..huhu..kan ter cakap negative pasal sesuatu aviation school/training school susah plak

    nak senang akak add saya die facebook..we can talk deeper..i can give u good/bad pasal sesuatu institusi :)

    skg sy ringkaskan ajer yer :

    1) LWTR will not be used in malaysia aviation system anymore
    2) DCAM PART 66 are going to be official regulation for aircraft engineer licensing

    part 66 ni banyak..european pon ade part 66..tapi we,malaysian do not recognize la european licence..quite complicated lah,dats why sy suruh akak cakap2 kat fb senang :)

    http://www.facebook.com/wwlah
    Jom terjah post menarik dari woot woot ..Bagaimana Cara Menghasilkan Entry Berkualiti – 1#My Profile

    • em akak tolong add saya Adham Firdaus..saya nak taw lagy sal lwtr n dcad part easa 66 .. saya baru dapt tawaran julai di miat kos dip arcraft maintenance.

  19. saya mmg tak tau pasal ni, kalau pasal bakteria, saya tau gak la.. hehe.. ape pun, moga cita2 anak kak jie tertunai.. jadi yg terbaik..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Tangkal Ajaib – Kayu BercahayaMy Profile

  20. boleh lah ambik tahu walaupun anak2 masih kecil
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Himpunan Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan PMR 2011 Untuk Semua NegeriMy Profile

  21. saya tak tahu la kak…adik sepupu saya baru masuk ikm ambil “paipping wayering”…

  22. Sebagai parents, memang tugas kita bagi galakan apa yang anak minat.. bukan dictate bidang ikut suka kita..
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Guna GPS Senang Ke Rumah TerbukaMy Profile

  23. politeknik tu sebelah opis i je.. hehe..
    Jom terjah post menarik dari madammondoq ..Baiknya Hati Tuan Rumah NiMy Profile

  24. oh nampaknya minat angah ni serupa dengan anak buah saya.. dah beria2 nak amik course yang saya memang tak pernah tau sebelum ni.. heheh
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..Cruel Pet Boarding Centre – PETKNODEMy Profile

  25. askDILOG MALAYSIA says:

    Salam..Kak Jie,

    Mr Piratz telah ‘refer’kan persoalan Kak Jie ini kepada kami. Thanks bro! :grin:

    Kami sedia memberikan penjelasan yang lebih mendalam berkenaan dengan program DTS/DCAM Part 66 Aircraft Maintenance Engineer/Technician.

    Sekiranya tidak keberatan, harap Kak Jie dapat ‘email’kan nombor telefon untuk kami hubungi kepada admissions@dilog.com.my

    askDILOG MALAYSIA

  26. salam, pandai juga awak pilih, kerjaya nie, saya pun salah sorang staff Mas bahagian engineering, Time saya dulu tak susah macam sekarang. Tapi yang pasti bahasa Inggeriss dan Maths, mestilah ditahap yang terbaik dalam SPM, sebelum pergi praktikal mana-mana IPT dan Kolej yang menawarkan kursus nie. Lagi satu, MAS cuma ambil dari 5 tempat sahaja, katakanlah awak ambik luar daripada 5 tempat ni, Kemungkinan utk bekerja dgn mas tak dapat.

  27. yatie chomeyl says:

    saya salah seorang staf UTHM yang bakal berkhidmat di jabatan Aeronautical Engineering Technology, tapi sekarang sedang cuti belajar. program kat UTHM masib baru, jd mungkin peluang nak dapat tempat lebih cerah kot. good luck untuk anak kak jiey
    Jom terjah post menarik dari yatie chomeyl ..Dapat hadiah photobook RM129.00 … yippeeeeMy Profile

  28. mfirdausmohd says:

    panjang benar explanation tu. tq!
    Jom terjah post menarik dari mfirdausmohd ..Yay! First Day Masuk U! | Live Update #1My Profile

  29. Terimakasih banyak2 tentang info ini…ramai org terdekat yang kak jie kenal rupa2nya terlibat dlm bidang ni…. rasa bersyukur kerana dpt membantu anak kak jie utk dptkan info.

    Untuk memasuki ambil Aircraft Maintenance Engineer kat MAS under METC , macam mana saluran untuk memohon. Maksud Kak Jie, selepas SPM – pihak mana yang kita perlu tuju?
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jentik-jentik Bukan Larva NyamukMy Profile

  30. Aminn… hari ni dia trial SPM
    katanya tak sihat, demam dah 2 hari
    aduihhh…susah hari mak kt sini
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jentik-jentik Bukan Larva NyamukMy Profile

  31. tak pa… kita berkongsi dari orang lain..ramai juga blogger engineer aircraft kt sini rupanya :lol:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Permohonan Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh ( SBP) 2012My Profile

  32. Anak Kak Jie SPM 2011, jadi…selepas SPM
    kat mana nak sambung belajar – rasanya ini step pertama sebelum memohon dgn syarikt airline

    soalam kedua – selain kelulusan akademik peringkat SPM, ada tak syarat lain contoh fizikal atau keperibadian yang diperlukan utk kerjaya seperti ini.

    Terimakasih
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Permohonan Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh ( SBP) 2012My Profile

  33. info yang menarik ni..
    Jom terjah post menarik dari amni ..10 Sebab Mengapa Cinta Aku Ditolak! Khas Buat IdaMy Profile

  34. ooo.. kutuk aku ea..

  35. Assalamualaikum…

    Bak kata azman betulla tue.. Apa yang saya tengah ambik sekarang adalah LWTR. Course yang saya ambik adalah Aircraft Maintenance Engineer kat MAS under METC. Sekarang tengah buat OJT kat MAS.

    Rasanya maklumat yang kat atas tue betul.. Ok la camni.. saya bagi sket info pasal programme nie sket..

    Program AME nie banyak jugak ditawarkan kat Malaysia.. Yang saya tahu MAS, Nilai kolej, unikl, dan poli sahaja yang tawarkan.

    program ni sendiri ada 2 bahagian. 1. technician 2. engineer..
    politeknik rasanya tawarkan untuk technician. nilai, unikl, dan mas ada untuk engineer.

    untuk nilai kolej,unikl, dan poli selepas dieorang habis belajar dieorang perlu mencari kerja sendiri. selalunya bekerja sebagai mekanik kontrak di mana2 airline seperti berjaya, transmile, SAS, dan juga mas yang melakukan maintenance. untuk air asia, dieorang tak lakukan maintenance, tetapi dieorang subkan maintenance tue ke SAE (Sepang Aircraft Engineering).

    bagi pendapat saya sendiri, better cari tempat yang terus ada peluang kerja. contoh : MAS. boleh kata sebelah kaki tue akan kerja kat MAS la..

    untuk jadi technician perlu belajar kira-kira 2tahun dan OJT selama 6 bulan. itu jika di MAS. kalau di poli/miat rasanya 3 tahun. sebabkan dia ada sistem semester.

    untuk jadi seorang engineer, ia memerlukan seseorang tersebut belajar 3tahun + 2 tahun/lebih OJT. sebagai contoh saya sendiri belajar di METC (Malaysia Airlines Engineering Training Centre)kelolaan DTS (dilog training & services). Di METC kiteorang guna EASA. untuk jadi engineer perlu ada LWTR. dan ada Type Rating sebelum boleh kerja.

    LWTR ni terbahagi kepada 2 bahagian..
    1. Mechanical
    2. Avionic

    Mechanical nie merangkumi airframe, engine dan electrical
    avionic pula merangkumi radio, instrument, dan radar..

    dari entri yang kakjie tulis, ada yang saya tak sarankan.. antaranya belajar kat luar negara. duit dan susah nak cari kerja bila balik malaysia.

    lain-lain BCAR/MCAR mungkin tidak lagi akan digunakan di Malaysia kerana DCA sedang ke arah EASA.

    oh ya. saya rasa untuk maklumat paling tepat, cuba kakjie tanya admin kat http://www.dilog.com.my kat situ saya belajar.. facebook – http://www.facebook.com/dtsinfo.

    p/s : blur dah nak tulis apa.. kalau kakjie nak tau apa2, tweet jerk ea.. TQ
    Jom terjah post menarik dari Piratz ..Mengawal Ruang Udara Di Flight Control HD [PC]My Profile

  36. mudah2an hasrat Angah tercapai… :lol:
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Reman Suspek Penyerang Pelajar Malaysia DilanjutkanMy Profile

  37. Saya bru je habis belajar mende ni.. sekarang ni pon baru je stat kerja dengan MAS pada 15/8/2011.. kalau akak ada nak tanya apa2..boleh PM saya.. apa yang saya tahu..saya bantu..
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..ANGGOTA BADAN PALING BERMAKNAMy Profile

  38. bakal retis… bhahaha biase lerrrr
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Selamat Pengantin Baru: @Noktahhitam & @AisyahroziMy Profile

  39. wah wah wah…. hebak depa tu… nanti Kak Jie tuwet tengok dia nak reply ke dak…kena mention le tu :lol:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Permohonan Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh ( SBP) 2012My Profile

  40. owh…ok ok..terimakasih

    kami saling polo memolo di twitter…jap nnt nak mention dia :lol:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bangkit Sebelum September BerakhirMy Profile

  41. kak jie… sila tanye pada Piratz ye. dia bakal engineer MAS :D
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Selamat Pengantin Baru: @Noktahhitam & @AisyahroziMy Profile

  42. baru nak suggest si iqbal ni, tau2 die dah komen.
    ada sorg lagi yg saya kenal ambil course macam ni, syafiq. (iniwootwoot.com)
    Jom terjah post menarik dari Affan Ruslan ..Seni Ambigram sempena Hari Raya AidilfitriMy Profile

  43. Terimakasih…jap lagi kak jie ajak gugel pi UTHM … :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Motivasi Pilihan Pagi JumaatMy Profile

  44. xdak maklumat la pasal ni..
    Jom terjah post menarik dari naimulfirdaus ..inilah orang Islam yang hina agamanya sendiriMy Profile

  45. iqbalhakimi says:

    kak jie,uthm pun ada bukak gak course baru untuk aircraft maintenance =D
    Jom terjah post menarik dari iqbalhakimi ..Gambar Myvi 1.5L Terbaru Tempahan Bermula 12 September 2011My Profile

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam